News

Komentari 10

Japanci ne žele američke baze, tisuće na prosvjedu u Okinawi

Japanci ne žele američke baze, tisuće na prosvjedu u Okinawi

Posljednja dva incidenta, ubojstvo mlade Japanke i nesreća pod utjecajem alkohola, dodatno su naljutili japansko stanovništvo koje ne želi baze na svom teritoriju

Tisuće ljudi okupile su se u nedjelju na jednom od najvećih prosvjeda na japanskom otoku Okinawi u posljednja dva desetljeća protiv američkih vojnih baza nakon opetovanih incidenata, a istodobno je organiziran sličan prosvjed ispred parlamenta u Tokiju.

Prosvjednici, kojih bi, prema očekivanjima organizatora, trebalo biti 50.000, posebice su ljuti zbog posljednja dva incidenta: ubojstva mlade Japanke i nesreće pod utjecajem alkohola  za koje su osumnjičeni civilni zaposlenik u američkoj vojnoj bazi i marinac.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je u svibnju sudjelovao na summitu G7 u Japanu, izrazio je "duboko žaljenje" zbog smrti Rine Shimabukuro.

Ovaj prosvjed ugrožava planove za preseljenje američke zračne vojne baze iz Futenme u Henoko na sjeveroistočnom dijelu arhipelaga. Baza Futenma, koja se nalazi u gradu Ginowanu, trebala bi se premjestiti u manje naseljeno priobalno područje otoka, no stanovnici Okinawe više ne žele nikakve baze na svom teritoriju.

Sjedinjene Države i Japan dogovorili su 1996. zatvaranje baze u Futenmi nakon što su tri američka vojnika silovala 12-godišnju Japanku, što je izazvalo masovne prosvjede protiv američke nazočnosti. 

Arhipelag Okinawu nakon Drugoga svjetskog rata okupirali su Amerikanci, a 1972. ponovno je vraćen Japanu. Na otočju boravi 50.000 Amerikanaca, uključujući 30.000 vojnika i civila zaposljenih u američkim bazama. Međutim, prisilni suživot ne funkcionira najbolje pa ondje ne živi puno lokalnog stanovništva. Stanovnici smatraju da prisutnost tolikog broja američkih vojnika na otočju otvara vrata kriminalu, osobito silovanjima.

Prošlog mjeseca uhićern je 32-godišnji američki civilni zaposlenik u američkoj vojnoj bazi pod sumnjom da je ubio 20-godišnju Japanku.

Najčitaniji članci