News

Komentari 0

Japanski milijarder vratio se iz svemirske postaje na Zemlju

Japanski milijarder vratio se iz svemirske postaje na Zemlju

Na snimkama slijetanja na Zemlju vidi se nasmijani trojac a komentator NASA TV-a rekao je da se "ekipa dobro osjeća", prevodeći riječi ruske kontrole misije

Japanski milijarder, njegov asistent i jedan ruski kozmonaut, vratili su se na Zemlju u ponedjeljak nakon 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), što je let koji Yusaku Maezawa vidi kao pripremu za putovanje oko Mjeseca 2023. sa SpaceXom Elona Muska.

Maezawa, modni magnat i kolekcionar umjetnina (46) putovao je na ISS zajedno s asistentom Yozom Hiranom i ruskim kozmonautom Aleksandrom Misurkinom.

"Let 'turističkog' svemirskog broda Sojuz MS-20 je završen", objavio je Roskozmos na svojoj internetskoj stranici.

Slijetanje je obavljeno u ponedjeljak oko 3,10 po GMT-u u Kazahstanu.

Na snimkama slijetanja na Zemlju vidi se nasmijani trojac a komentator NASA TV-a rekao je da se "ekipa dobro osjeća", prevodeći riječi ruske kontrole misije.

Maezawa (46), svemirski entuzijast koji je mjesecima trenirao za putovanje, postao je poznato ime u Japanu zahvaljujući svojoj sklonosti privatnim avionima, slavnim djevojkama i novčanim darovima pratiteljima na Twitteru.

Cijena Maezawina putovanja nije objavljena, ali neki izvještaji navode da cijena turističkih letova u svemir doseže čak i do 50 milijuna dolara.

Maezawa bi također trebao postati prvi privatni putnik na putu SpaceX-a na Mjesec i počeo je tražiti osam ljudi koji bi mu se pridružili, zahtijevajući od kandidata da prođu medicinske testove i razgovor.

Ovo putovanje vraća Rusiju na svjetsku kartu svemirskog turizma. Sektor privatnih svemirskih letova trenutno je vrlo dinamičan s nedavnim ulaskom u utrku Amerikanaca Elona Muska (SpaceX) i Jeffa Bezosa (Blue Origin), kao i Britanca Richarda Bransona (Virgin Galactic).

Trojac je proveo na ISS-u 12 dana, a Maezawa je imao popis od sto stvari koje želi učiniti u svemiru.

Njegov je asistent snimao svakodnevni život u orbiti, a na njima se primjerice vidi Maezawa koji objašnjava kako prati zube ili ići na zahod u svemiru.

Najčitaniji članci