Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jasenovac: Govori li se o zločinima ustaša dovoljno?

Hrvatska je i dalje doboko podijeljena na temi Drugog svjetskog rata. Zaboravljamo li zaista žrtve, a veličamo zločine. Možemo li tako dalje?

Dalibor Urukalović
Foto: Dalibor Urukalović
11 komentara

Nađe se i danas gadova koji bi nas htjeli uvjeriti da zločin nije bio tako strašan, da se u Jasenovcu dobro živjelo i preživljavalo te kako je ubojica bilo i na drugoj strani, rekao je predsjednik Stjepan Mesić u Jasenovcu na 63. obljetnici proboja logoraša. Govorli li se u Hrvatskoj dovoljno o ustaškim zločinima? Prema izrečenom na komemoraciji Hrvatska je još duboko podijeljena. Na komemoraciji za jasenovačke žrtve ovoga puta nije pošteđena ni Crkva. Prozvana je da minorizira žrtve jasenovačkog logora, a predstavnik zatočenika Ivan Fumić otišao je korak dalje i optužio dio svećenstva da i danas brani ustaški poredak.
- Mnogi su svećenici unutar ustaškog pokreta organizirali ustaše, obavljali pokatoličenje, pa i sami sudjelovali u različitim akcijama likvidacije Srba i Židova - rekao je Fumić. Zaboravljamo li zaista olako žrtve, a veličamo zločine? Treba li Crkva "oprati" svoje grijehe i odati počast žrtvama Jasenovca?

Možda vas zanima i ovo:
Message