Obavijesti

News

Komentari 225

Sastali se dobavljači Agrokora: 'Koordiniramo naše aktivnosti'

Sastali se dobavljači Agrokora: 'Koordiniramo naše aktivnosti'
6

U planu nam je stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor. Sljedećih dana očekujemo razgovore, već sutra imamo sastanak, kazao je Damir Bulić

VIDEO

Na sastanku predstavnika pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda, velikih dobavljača koncerna Agrokor, zaključeno je da se treba održati stabilnost njihovih kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodaju na domaćem trištu, izvijestio je u ponedjeljak predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić.

Na sastanku u poslovnoj zgradi Kraša na zagrebačkim Ravnicama okupili su se predstavnici Kraša, Podravke, Vindije, Dukata i Francka.

Pokretanje videa...

00:30

 

- Sastalo se pet kompanija, najvećih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj. Intencija sastanka je da koordiniramo naše aktivnosti i mišljenja vezano za trenutnu situaciju oko poslovanja u Hrvatskoj, posebno tu mislimo na Agrokor, i što se tiče budućnosti aktivnosti koje ćemo voditi. U planu nam je, svakako stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor - kazao je Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša.

Na upit novinara koji su konkretni zaključci sastanka, kratko je odgovorio da će se razgovori voditi i slijedećih dana, pa tako već sutra slijedi još jedan te da će javnost biti informirana o donesenim zaključcima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Završio je sastanak najvećih domaćih dobavljača Agrokora o daljnjem planu i sudbini tvrtke Reporterka: Paula Osojnik

Posted by 24sata on Monday, March 20, 2017

Plenković: Radimo sve što možemo

Premijer Andrej Plenković komentirao je novinarima u ponedjeljak u hotelu Esplanade situaciju oko Agrokora u koji bi se željele uključiti ruske banke. 

- Agrokor je privatna kompanija od velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo, najveći poslodavac. Vodimo dijalog, pratimo situaciju. Želimo da uz dijalog koji smo imali s nizom vjerovnika Agrokora, a danas će ili sutra ministrica gospodarstva razgovarati s dobavljačima, razgovaramo i s međunarodnim vjerovnicima. Tražimo rješenje, naravno želimo i priželjkujemo da ono nema nikakvog negativnog utjecaja na stabilnost hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava. Odgovorno se ponašamo i sve što smo učinili do sada imamo na umu gospodarsku i financijsku stabilnost- rekao je Plenković.

Na pitanje može li hrvatska ekonomija ovisiti o događajima u Agrokoru s obzirom na njegov udio u BDP- u, Plenković je ponovio kako Vlada radi na tome da održi gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje, a želi i konsolidaciju Agrokora i njegovog poslovanja.

Na pitanje kako država može pomoći Agrokoru s obzirom da se radi o privatnoj kompaniji, Plenković je istaknuo kako je Vlada rješavanju tog problema pristupila izrazito ozbiljno i odgovorno. 
- Svi potezi Vlade vode računa i o stabilnosti kompanije, njenom međunarodnom rejtingu i ocjenama međunarodnih agencija. Država je tu da brine o našim građanima i gospodarstvu i to i radimo", istaknuo je premijer.

Nije želio komentirati je li svejedno, ukoliko dođe do preuzimanja Agrokora, tko je preuzimatelj i iz koje države dolazi. 
- Nećemo u ovome trenutku o tome razgovarati jer mislim da ima još jako puno internih stvari koje kompanija mora riješiti- rekao je.

Na pitanje može li Hrvatska strahovati od širenja ruskog utjecaja, Plenković kaže da Vlada vodi računa o interesima hrvatske države.

- Nije hrvatska vlada ta koja je birala od koga će kompanija koja je u privatnom vlasništvu dobivati ili tražiti kredite- poručio je Plenković. 

Komentirao je i najavu prve ekološke tužbe koju stanovnici Slavonskog Broda pripremaju protiv JANAF- a. Istaknuo je kako je prije tri mjeseca obišao Slavonski Brod s ministrom Dobrovićem, krivo ga nazvavši "ministar Dobroslavić". 
- I predsjednica je bila nedavno u Brodu, ja sam bio prije dva ili tri mjeseca zajedno s ministrom Dobroslavićem. Vode se razgovori s vlasnicima, s predstavnicima BiH, odnosno RS- a da se iznađu rješenja koja bi konačno zaustavila zagađenje zraka, ne samo u Slavonskom Brodu nego i u Bosanskom Brodu. Njima je vjerojatno još teže. Prema tome tu činimo maksimalne napore, razumijem nestrpljivost i svojevrsni apel svih ljudi, a posebno civilnih udruga koje su prilično angažirane i s kojima sam se susreo u Slavonskom Brodu. Mislim da ova ideja koju smo imali sa plinom, izrazito dobra i na njoj ćemo u ovom trenutku nastaviti i dalje- poručio je Plenković. 

Razgovori o rješavanju nagomilanih dugova

Budućnost Agrokora, od vlasničke strukture do načina kako će se rješavati njegovi nagomilani dugovi dogovarat će se tijekom dana. Riječ je o najmanje 45 milijardi kuna dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do veljače 2020. U manje od tri godine Ivica Todorić mora vratiti 1,5 milijardu eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata vjerovnicima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine, javlja Večernji list.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05

Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske tvrtke, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tijekom ponedjeljka.

Sberbank želi svoje ljude u upravi tvrtke, preuzeti kontrolu nad financijskim restrukturiranjem, spremni su uložiti još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u tvrtki.

No, osim pregovora Todorića s Rusima, u ponedjeljak se u zgradi Kraša sastaju i dobavljači Agrokora, koji potražuju šesnaest milijardi kuna, i oni žele biti uključeni u rješavanje financijskih problema najveće hrvatske kompanije.

Riječ je o predsjednicima uprava šest prehrambenih kompanija - Vindije, Dukata, Francka, Atlantic grupe, Podravke i Kraša.

Dobavljači su u nedjelju priopćili kako smatraju da institucije ne čine dovoljno kako bi se u procesu rješavanja krize u Agrokoru zaštitili interesi domaćih kompanija.

No, Vlada se ne slaže s takvom ocjenom dobavljača. Ističu da i dalje aktivno prate razvoj situacije u Agrokoru te nastavljaju pratiti razvoj situacije.

Nakon što dobavljači odrade međusobni sastanak, trebali se sastati i s ministricom gospodarstva i potpredsjednicom Vlade, Martinom Dalić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 225
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca