Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
225 komentara

Sastali se dobavljači Agrokora: 'Koordiniramo naše aktivnosti'

U planu nam je stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor. Sljedećih dana očekujemo razgovore, već sutra imamo sastanak, kazao je Damir Bulić

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Na sastanku predstavnika pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda, velikih dobavljača koncerna Agrokor, zaključeno je da se treba održati stabilnost njihovih kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodaju na domaćem trištu, izvijestio je u ponedjeljak predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić.

Na sastanku u poslovnoj zgradi Kraša na zagrebačkim Ravnicama okupili su se predstavnici Kraša, Podravke, Vindije, Dukata i Francka.

POGLEDAJTE VIDEO:
[video: 1194446 / ]

 

- Sastalo se pet kompanija, najvećih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj. Intencija sastanka je da koordiniramo naše aktivnosti i mišljenja vezano za trenutnu situaciju oko poslovanja u Hrvatskoj, posebno tu mislimo na Agrokor, i što se tiče budućnosti aktivnosti koje ćemo voditi. U planu nam je, svakako stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor - kazao je Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša.

Na upit novinara koji su konkretni zaključci sastanka, kratko je odgovorio da će se razgovori voditi i slijedećih dana, pa tako već sutra slijedi još jedan te da će javnost biti informirana o donesenim zaključcima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Završio je sastanak najvećih domaćih dobavljača Agrokora o daljnjem planu i sudbini tvrtke Reporterka: Paula Osojnik

Posted by 24sata on Monday, March 20, 2017

Plenković: Radimo sve što možemo

Premijer Andrej Plenković komentirao je novinarima u ponedjeljak u hotelu Esplanade situaciju oko Agrokora u koji bi se željele uključiti ruske banke. 

- Agrokor je privatna kompanija od velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo, najveći poslodavac. Vodimo dijalog, pratimo situaciju. Želimo da uz dijalog koji smo imali s nizom vjerovnika Agrokora, a danas će ili sutra ministrica gospodarstva razgovarati s dobavljačima, razgovaramo i s međunarodnim vjerovnicima. Tražimo rješenje, naravno želimo i priželjkujemo da ono nema nikakvog negativnog utjecaja na stabilnost hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava. Odgovorno se ponašamo i sve što smo učinili do sada imamo na umu gospodarsku i financijsku stabilnost- rekao je Plenković.

Na pitanje može li hrvatska ekonomija ovisiti o događajima u Agrokoru s obzirom na njegov udio u BDP- u, Plenković je ponovio kako Vlada radi na tome da održi gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje, a želi i konsolidaciju Agrokora i njegovog poslovanja.

Na pitanje kako država može pomoći Agrokoru s obzirom da se radi o privatnoj kompaniji, Plenković je istaknuo kako je Vlada rješavanju tog problema pristupila izrazito ozbiljno i odgovorno. 
- Svi potezi Vlade vode računa i o stabilnosti kompanije, njenom međunarodnom rejtingu i ocjenama međunarodnih agencija. Država je tu da brine o našim građanima i gospodarstvu i to i radimo", istaknuo je premijer.

Nije želio komentirati je li svejedno, ukoliko dođe do preuzimanja Agrokora, tko je preuzimatelj i iz koje države dolazi. 
- Nećemo u ovome trenutku o tome razgovarati jer mislim da ima još jako puno internih stvari koje kompanija mora riješiti- rekao je.

Na pitanje može li Hrvatska strahovati od širenja ruskog utjecaja, Plenković kaže da Vlada vodi računa o interesima hrvatske države.

- Nije hrvatska vlada ta koja je birala od koga će kompanija koja je u privatnom vlasništvu dobivati ili tražiti kredite- poručio je Plenković. 

Komentirao je i najavu prve ekološke tužbe koju stanovnici Slavonskog Broda pripremaju protiv JANAF- a. Istaknuo je kako je prije tri mjeseca obišao Slavonski Brod s ministrom Dobrovićem, krivo ga nazvavši "ministar Dobroslavić". 
- I predsjednica je bila nedavno u Brodu, ja sam bio prije dva ili tri mjeseca zajedno s ministrom Dobroslavićem. Vode se razgovori s vlasnicima, s predstavnicima BiH, odnosno RS- a da se iznađu rješenja koja bi konačno zaustavila zagađenje zraka, ne samo u Slavonskom Brodu nego i u Bosanskom Brodu. Njima je vjerojatno još teže. Prema tome tu činimo maksimalne napore, razumijem nestrpljivost i svojevrsni apel svih ljudi, a posebno civilnih udruga koje su prilično angažirane i s kojima sam se susreo u Slavonskom Brodu. Mislim da ova ideja koju smo imali sa plinom, izrazito dobra i na njoj ćemo u ovom trenutku nastaviti i dalje- poručio je Plenković. 

Razgovori o rješavanju nagomilanih dugova

Budućnost Agrokora, od vlasničke strukture do načina kako će se rješavati njegovi nagomilani dugovi dogovarat će se tijekom dana. Riječ je o najmanje 45 milijardi kuna dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do veljače 2020. U manje od tri godine Ivica Todorić mora vratiti 1,5 milijardu eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata vjerovnicima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine, javlja Večernji list.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1194395 / ]

Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske tvrtke, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tijekom ponedjeljka.

Sberbank želi svoje ljude u upravi tvrtke, preuzeti kontrolu nad financijskim restrukturiranjem, spremni su uložiti još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u tvrtki.

No, osim pregovora Todorića s Rusima, u ponedjeljak se u zgradi Kraša sastaju i dobavljači Agrokora, koji potražuju šesnaest milijardi kuna, i oni žele biti uključeni u rješavanje financijskih problema najveće hrvatske kompanije.

Riječ je o predsjednicima uprava šest prehrambenih kompanija - Vindije, Dukata, Francka, Atlantic grupe, Podravke i Kraša.

Dobavljači su u nedjelju priopćili kako smatraju da institucije ne čine dovoljno kako bi se u procesu rješavanja krize u Agrokoru zaštitili interesi domaćih kompanija.

No, Vlada se ne slaže s takvom ocjenom dobavljača. Ističu da i dalje aktivno prate razvoj situacije u Agrokoru te nastavljaju pratiti razvoj situacije.

Nakon što dobavljači odrade međusobni sastanak, trebali se sastati i s ministricom gospodarstva i potpredsjednicom Vlade, Martinom Dalić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message