Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
109 komentara

Jean Michel, hvala ti, učit ćemo svoju djecu o tvojem herojstvu

Jean Michel (25) bezbrižan život u Francuskoj zamijenio je prvim linijama bojišta u Vukovaru. Mučili su ga i tukli zajedno sa Sinišom Glavaševićem i onda pogubili

24sata
Foto: 24sata
109 komentara

OVDJE možete pročitati sveo gradu heroju. U specijalu donosimo vukovarska sjećanja, sudbine...

Ovdje sam, u dobru i zlu. Eto, izgubili smo. A to što sam Francuz ne znači da ću se izvući... Došao sam u Vukovar jer sam mislio da mogu pomoći ovim ljudima. Više puta su mi predložili da se vratim u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnje...Tako je, s osmijehom na licu, u podrumu vukovarske bolnice govorio ranjeni branitelj, Francuz Jean Michel Nicolier. 

Njega je ondje uočila pariška reporterka Agnes Vahramian, intervjuirala ga i snimila, ni ne sluteći da će mučki biti pogubljen samo nekoliko sati kasnije. Kad ga je pitala kako bi još opisao sve što je u Vukovaru preživio, 25-godišnjak joj je odgovorio na francuskom: Klaonica, to je bila klaonica... Mladi je Francuz, svjedoče njegovi suborci, bio izrazito vedar i optimističan čovjek, ratnik iznimne hrabrosti, koji svoj zarazan osmijeh nije skidao s lica ni kad je znao da ga čeka strašna smrt. 

Mučili su ga i tukli zajedno sa Sinišom Glavaševićem, a onda ga izvukli polumrtvog i pogubili u noći na 21. studenoga, na Ovčari, svjedoči preživjeli Dragutin Berghofer. Velika sramota i nepravda prema ovom mladiću, kojeg su iz Francuske u Vukovar doveli čisti ideali, bez ikakve politike ili mržnje, ispravljena je tek krajem prošlog mjeseca, kada je njegovo ime napokon upisano u registar svih onih koji su branili Hrvatsku.

Njegovo tijelo do danas nije identificirano, pa Jean Michelova obitelj ovih dana dolazi prvi put u Hrvatsku kako bi dali krv za DNK uzorak, obišli mjesta na kojima je njihov sin boravio i preuzeli posthumno odličje za obranu Hrvatske... Knjigu o životu i smrti ovog heroja piše književnica Nevenka Nekić.

Mladi Jastreb: Bio je vrlo hrabar i staložen

Bio je to vrlo inteligentan i bistar dečko. Imao je izvanredne ideje vezane za obranu. Bio je sitniji, vrlo staložen, i hrabar na ratištu. Kad je ranjen, već smo bili u okruženju, prisjetio se Branko Borković Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

Pomozite malim Vukovarcima

Dokumentarac “Priče heroja Vukovara”, koji se od ponedjeljka nalazi na kioscima, vjerno opisuje rat u Vukovaru 1991. Prodaje se uz 24sata po cijeni od šest kuna. Kupnjom DVD-a pomažete malenim Vukovarcma s posebnim potrebama kojima su za funkcioniranje neophodni asistenti, koji će im pomoći u školi. U tjednu u kojem se sjećamo vukovarske tragedije na kioscima vas čeka i knjiga “Priče iz Vukovara” novinara Siniše Glavaševića po cijeni od 19,90 kn.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message