Obavijesti

News

Komentari 109

Jean Michel, hvala ti, učit ćemo svoju djecu o tvojem herojstvu

Jean Michel, hvala ti, učit ćemo svoju djecu o tvojem herojstvu
4

Jean Michel (25) bezbrižan život u Francuskoj zamijenio je prvim linijama bojišta u Vukovaru. Mučili su ga i tukli zajedno sa Sinišom Glavaševićem i onda pogubili

VIDEO

OVDJE možete pročitati sveo gradu heroju. U specijalu donosimo vukovarska sjećanja, sudbine...

Ovdje sam, u dobru i zlu. Eto, izgubili smo. A to što sam Francuz ne znači da ću se izvući... Došao sam u Vukovar jer sam mislio da mogu pomoći ovim ljudima. Više puta su mi predložili da se vratim u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnje...Tako je, s osmijehom na licu, u podrumu vukovarske bolnice govorio ranjeni branitelj, Francuz Jean Michel Nicolier. 

Njega je ondje uočila pariška reporterka Agnes Vahramian, intervjuirala ga i snimila, ni ne sluteći da će mučki biti pogubljen samo nekoliko sati kasnije. Kad ga je pitala kako bi još opisao sve što je u Vukovaru preživio, 25-godišnjak joj je odgovorio na francuskom: Klaonica, to je bila klaonica... Mladi je Francuz, svjedoče njegovi suborci, bio izrazito vedar i optimističan čovjek, ratnik iznimne hrabrosti, koji svoj zarazan osmijeh nije skidao s lica ni kad je znao da ga čeka strašna smrt. 

Mučili su ga i tukli zajedno sa Sinišom Glavaševićem, a onda ga izvukli polumrtvog i pogubili u noći na 21. studenoga, na Ovčari, svjedoči preživjeli Dragutin Berghofer. Velika sramota i nepravda prema ovom mladiću, kojeg su iz Francuske u Vukovar doveli čisti ideali, bez ikakve politike ili mržnje, ispravljena je tek krajem prošlog mjeseca, kada je njegovo ime napokon upisano u registar svih onih koji su branili Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegovo tijelo do danas nije identificirano, pa Jean Michelova obitelj ovih dana dolazi prvi put u Hrvatsku kako bi dali krv za DNK uzorak, obišli mjesta na kojima je njihov sin boravio i preuzeli posthumno odličje za obranu Hrvatske... Knjigu o životu i smrti ovog heroja piše književnica Nevenka Nekić.

Mladi Jastreb: Bio je vrlo hrabar i staložen

Bio je to vrlo inteligentan i bistar dečko. Imao je izvanredne ideje vezane za obranu. Bio je sitniji, vrlo staložen, i hrabar na ratištu. Kad je ranjen, već smo bili u okruženju, prisjetio se Branko Borković Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

Pomozite malim Vukovarcima

Dokumentarac “Priče heroja Vukovara”, koji se od ponedjeljka nalazi na kioscima, vjerno opisuje rat u Vukovaru 1991. Prodaje se uz 24sata po cijeni od šest kuna. Kupnjom DVD-a pomažete malenim Vukovarcma s posebnim potrebama kojima su za funkcioniranje neophodni asistenti, koji će im pomoći u školi. U tjednu u kojem se sjećamo vukovarske tragedije na kioscima vas čeka i knjiga “Priče iz Vukovara” novinara Siniše Glavaševića po cijeni od 19,90 kn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina