Obavijesti

News

Komentari 32

Jedine su takve u svijetu: Moja sestra blizanka je patuljčica

Jedine su takve u svijetu: Moja sestra blizanka je patuljčica
4

Sienna (12) je kao beba stala majci u dlan. I dok se njezina sestra blizanka Sierra normalno razvijala, liječnici su Sienni davali vrlo male šanse za preživljavanje

VIDEO

U prosincu 1999. godine u Houstonu su tri mjeseca prije termina rođene sestre blizanke Sienna i Sierra Bernal. Sierra je bila normalne veličine za prerano rođenu bebu, a Sienna je težila tek nešto više od pola kilograma i dužinom je taman stala na majčin dlan. I dok je Sierra rasla i napredovala, liječnici su Sienni, koja je dobila nadimak Sinny, davali vrlo male šanse za preživljavanje.

Provela je 108 dana na neonatološkom odjelu za intenzivnu skrb boreći se s upalom pluća i operacijom srca. Preživjela je, ali i ostala neusporedivo manja od sestre. Uslijedilo je šest godina odlazaka endokrinolozima, neurolozima i genetičarima. Zaključak je bio da Sinny ima iznimno rijedak genetski poremećaj koji se zove iskonski patuljasti rast. Takvih je ljudi u svijetu jedva 200.

Sinny je sad sa svojih 12 godina visoka tek nešto više od metra i teška 14 kilograma. Najvjerojatnije neće ni rasti mnogo više od ovoga. Uši su joj toliko malene da mora nositi i slušni aparatić. No jedino što je razlikuje od ostalih s istim sindromom je što ima sestru blizanku normalne visine i težine. Prema tome su jedinstvene na cijeloj kugli zemaljskoj.

Dr. Michael Bober, koji se bavi istraživanjem ovog sindroma, kaže kako jedan blizanac već u utrobi počne sporije rasti. Isto se nastavlja i nakon rođenja. Znanstvena istraživanja u području iskonskog patuljastog rasta relativno su nova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obitelji šale pomažu u cijeloj situaciji

Roditelji blizanki Chrissy i Joey Bernal kažu da se u obitelji često šale na račun Siennina stanja što im pomaže da lakše prebrode situaciju. I Sinny se također voli šaliti pa često kad uđe u kuću već s vrata viče: “Patuljak u kući!”. Mama Chrissy kaže da se moraju tako postaviti jer bi u protivnom svi u obitelji bili depresivni. Redovito piše blog o iskustvima svoje obitelji, a izdala je i nekoliko knjiga koje govore o istoj temi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora