Obavijesti

News

Komentari 208

Jedini spas: "Stvorili" seku da spasi bolesnog brata Mislava

Jedini spas: "Stvorili" seku da spasi bolesnog brata Mislava
4

Obitelj Antolović iz Osijeka dobit će genetski dizajniranu bebu. Čim se rodi, ona će bolesnom bratu Mislavu (10) donirati koštanu srž te matične stanice iz pupkovine

VIDEO

Mislavu Antoloviću iz Osijeka 2007. godine dijagnosticirali su rijetku genetsku bolest Fanconijevu anemiju. On je jedini u Hrvatskoj s tom bolešću.

Njegovi roditelji, Ivana i Slaven, tražili su načine na koje mogu pomoći svom djetetu. Budući da je Fanconijeva anemija bolest slabo razvijene koštane srži, zbog čega njegovo tijelo proizvodi manje krvnih stanica, dječakova krvna slika već je godinama iznimno loša, a zdravstveno stanje sve više narušeno. Mislav je isprva primao transfuzije krvi, a onda je počeo koristiti lijek oxymetholon, koji mu je stimulirao rad koštane srži, ali je nakon tri godine izazvao dobroćudni tumor na jetri. Zbog toga su morali prestati sa terapijama pa je Mislav ponovo ovisio o transfuzijama. Jedina mogućnost i 80-postotna šansa da ga se izliječi od te, u pravilu neizlječive anemije, je transplantacija koštane srži. No, genetskom analizom koju su obavili prije šest godina u Berlinu Ivana i Slaven otkrili su da oni, niti njihov drugi sin Jakov (7), ne mogu biti donori koštane srži jer u sebi nose aktivni gen - uzročnik anemije. Tada su im liječnici objasnili da je jedini način na koji mogu pomoći Mislavu zapravo Ivanina nova trudnoća...

U prosincu bi mama trebala roditi curicu

Ivana je trebala začeti umjetnom oplodnjom, tako da liječnici mogu izabrati najbolji embrij, koji ima neaktivan gen. To su mogli obaviti jedino u američkoj bolnici u Chicagu. Lani je pokrenuta prva humanitarna akcija za Mislava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Taj nas je postupak stajao 30.000 dolara. Predivna javnost sakupila nam je taj novac i mi smo otišli u Ameriku. Trudna sam već osam mjeseci i 21. prosinca trebala bih roditi curicu. Bit će savršeno zdrava i samim time odličan donor koštane srži i krvi, odnosno matičnih stanica iz pupkovine za brata - rekla je majka. Curica će nositi gen, ali će biti neaktivan, za razliku od cijele obitelji, koja nosi aktivan gen. Liječnici su birali između nekoliko embrija i ovaj je jedini imao neaktivan gen i savršen genetski kod. Mislavova sestrica bit će savršen donor.

- To bi sve trebalo obaviti odmah nakon rođenja djeteta u Berlinu, gdje imamo dogovorene sve termine - objašnjava sretna mama. Jedva čeka uzeti kćer u ruke i doživjeti da je dva velika brata maze i paze. No do toga konačnog i odlučujućega koraka opet ih dijeli neimaština.

- Prvog dana prosinca Mislav i ja putujemo u Berlin, u kliniku Charity Capus Wirchow, gdje ću roditi. Liječnici će odmah uzeti koštanu srž moje kćeri te krv iz pupkovine i transplantirati ih Mislavu. On mora biti u strogoj izolaciji. U bolnici osam mjeseci, a nakon toga šest mjeseci u kućnoj izolaciji. Imamo sreće što će HZZO pokriti troškove transplantacije, koji su oko 150.000 eura, ali neće pokriti troškove porođaja i ostale troškove. Opet nam treba pomoć. Provest ćemo u Berlinu 14 mjeseci. Treba nam minimalno do 250.000 kn za sve troškove života. Ostalo nam je nešto novca od lani, pa smo kupili karte i platili nekoliko mjeseci smještaja - kaže.

- Mislavova krvna slika trenutačno je jako loša. Leukocita ima samo 1, a normalna količina je od 3,4 do 9,7. U stanu smo već danima. I dalje pohađa nastavu kod kuće. Nadamo se da će toj agoniji doći kraj i da će Mislav napokon opet moći u školu i među svoje prijatelje, koji mu nedostaju - dodaje. Antolovićevi žive samo od Slavenove plaće i dječjeg doplatka.

Genetski je savršena za spas starijeg brata

Cijela obitelj Antolović nosi aktivni gen koji uzrokuje anemiju te zbog toga nisu mogli biti donori. Liječnici u Chicagu testirali su nekoliko embrija. Našli su jedan jedini koji ima neaktivan gen i najsličniji Mislavovu DNK. Taj su embrij “ugradili” u maternicu. Ivana je sad trudna osam mjeseci i 21. prosinca trebala bi roditi zdravu curicu. Na porođaju će odmah uzeti krv i matične stanice iz pupkovine te koštanu srži i transplantirati ih Mislavu.

Svi koji žele pomoći obitelji Antolović mogu to učiniti na brojeve računa: kunski račun u PBZ (Ivana) 2340009-3102030023

devizni račun PBZ: swift – PBZGHR2X IBAN: HR14 2340 0093 2124 5005 1 i broj računa u PBZ (Slaven) 20190567983.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 208
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!