Obavijesti

News

Komentari 0

Jedinstven telefonski broj 116 preuzele tri udruge za pomoć

Povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece predstavljeni su brojevi triju udruga koji počinju jedinstvenim brojem 116, a sve u cilju brže prevencije nasilja

VIDEO

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u ponedjeljak su na konferenciji "116 brojevi u funkciji zaštite djece u RH" u zagrebačkom hotelu Dubrovnik predstavljeni jedinstveni 116 telefonski brojevi udruga i organizacija za prevenciju svih oblika zlostavljanja djece i mladih. 

Naime, odlukom Europske komisije iz veljače 2007. za područje EU uspostavlja se jedinstven telefonski broj 116 kojim počinju telefonski kontakti službi koje se bave tom problematikom. Cilj je uspostavljanje lako pamtljivog broja, po uzoru na broj 112, na koji se djeca i odrasli s problemima mogu javiti i dobiti savjet i podršku. Jedinstven početni broj omogućuje objedinjavanje usluga društvenog značaja poput ovih i osigurava podršku i pravovremenu pomoć žrtvama zlostavljanja. 

Predstavljene su udruge Hrabri telefon, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

Na početku konferencije okupljenima se obratila pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić koja je istaknula kako je važno da se u rješavanje i prevenciju problema zlostavljanja djece uključe građani, udruge, ali i sama djeca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Važno je da se svi zajedno potrudimo i smanjimo broj nasilnog ponašanja prema djeci. Rješavanje problema tjelesnim kažnjavanjem kod nas je još relativno prihvaćeno. Puno je teže probleme rješavati nenasilno, ali je zato mnogo učinkovitije - kazala je Jelavić. 

Ramljak: Dobre prakse iz Europe želimo i u Hrvatskoj

Poziv Centru za nestalu i zlostavljanu djecu može se ostvariti putem broja 116 000. Predsjednik Centra Tomislav Ramljak istaknuo je kako njihov posao nije tražiti izgubljenu djecu već osigurati pravovremene informacije kako bi javnost bila alarmirana u slučaju nestanka ili udaljavanja djeteta. 

Pozvao je sve zainteresirane institucije i medije na svoje internetske stranice ugrade widget nestaladjeca.hr. 

- Cilj nam je u Hrvatskoj primijeniti korisne i dobre prakse izvana i zato pozivam sve da se uključe kako se ne bi ponavljali slučajevi poput onog Antonije Bilić - rekao je Ramljak. 

Hrabri telefon: Na dan dobijemo do 15 poziva djece i odraslih

Rad Udruge Hrabri telefon predstavila je predsjednica Udruge Hana Hrpka. Naglasila je kako udruga postoji već 16 godina, a telefon na novom broju 116 111 prvi puta je zazvonio 12. travnja 2013. godine. Tada su svoj rad podijelili na dvije sfere i otvorili liniju za pomoć roditeljima te dodatnu liniju Hrabrog telefona za djecu. 

Hrpka je kazala kako dnevno imaju do 15 poziva te da svaki shvaćaju vrlo ozbiljno i potpuno mu se posvećuju. 

- Ukoliko se ispostavi da se iza poziva ne krije stvarni problem, ipak s djetetom porazgovaramo o nasilju, što ono znači i kako ga prepoznati - rekla je predsjednica Hrabrog telefona. 

Udruga za podršku žrtvama postoji već sedam godina

Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima predstavila je izvršna direktorica Barbara Veličković. Skupina pravnika u Vukovaru je 2006. godine osnovala udrugu koja daje savjete i podršku žrtvama, svjedocima i ostalim uključenima u sudski proces koji nailaze na razne nedoumice, nerazumijevanje pravnih termina i slično. Istaknula je kako najviše poziva dobivaju od žrtava u takvim slučajevima.

- Mi ne pružamo besplatni pravnu pomoć, ali naših 42 posebno obučenih volontera razgovara s ljudima koji nas trebaju. Zovu nas uglavnom odrasli, ali ponekad i djeca s kojom razgovaramo i po potrebi preusmjeravamo udrugama koje se bave isključivo djecom i maloljetnicima - rekla je Veličković.

Udrugu se može kontaktirati na telefonski broj 116 006

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Konferencija je organizirana povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece u čemu Ured pravobraniteljice za djecu sudjeluje od 2007. godine. 

Na konferenciji su sudjelovali i drugi stručnjaci među kojima viša stručna savjetnica Ministarstva socijalne politike i mladih Sabina Morisini Turčinović, službenica za prevenciju MUP-a Ivana Modrić te ravnatelj Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku Mato Lukić

Organizator Tomislav Ramljak posebno je zahvalio predstavniku agencije HAKOM Mariju Weberu, koja je omogućila otvaranje telefonskih linija pod brojem 116. 

24sata i Večernji list medijski podržavaju kampanju Nestala djeca. Fotografije i informacije o nestaloj djeci bit će redovito objavljivane na portalu 24sata.hr. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a