Obavijesti

News

Komentari 27

Jedinstveni zahvat na Rebru: Sanirali su puknuće aneurizme

Jedinstveni zahvat na Rebru: Sanirali su puknuće aneurizme
1

Liječnici su uspjeli sanirati puknuće gigantske aneurizme zdjelične arterije uz minimalno invazivan zahvat. Operacija s takvom skupinom patoloških stanja još nije objavljena u znanstvenoj literaturi

VIDEO

Liječnici KBC-a Zagreb obavili su jedinstven zahvat saniranja puknuća gigantske aneurizme zdjelične arterije, nastale zbog potpunog rascjepa cijele aorte uz minimalno invanzivan endovaskularni zahvat, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Zahvat je hitno izveden u petak u noćnim satima na 55-godišnjem pacijentu iz Siska, kojem je bio ugrožen život. Nakon operacije pacijent se dobro oporavlja, rečeno je na konferenciji u KBC-u Zagreb.

- Kod tog je zahvata jedinstveno to što, iako tehnika i metoda rada jest opisana, takva skupina patoloških stanja, koja je bila kod bolesnika, nikad dosad nije publicirana u znanstvenoj literaturi - kazao je Dražen Perkov, intervencijski radiolog koji je uz medicinski tim izveo zahvat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U složenoj i rizičnoj dvosatnoj operaciji bolesniku je sanirano puknuće uz minimalno invazivan zahvat kroz preponske arterije, bez kirurškog rezanja i otvaranja trbuha i zdjelice.

- Takav zahvat, kombinacija paralelnih stent-graftova, u tako složenim anatomskim uvjetima aorte do sada nije objavljen u dostupnoj znanstvenoj literaturi- naglasio je Perkov.

Vaskularni kirurg Damir Halužan, koji je asistirao u zahvatu, dodao je kako je zahvat bio specifičan zbog dvostrukog volumena aorte bolesnika, što je iznimno rijetka patologija.

Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić istaknuo je da se takvi zahvati mogu raditi samo uz vrhunske doktore i tehnologiju, kao i da su izuzetno skupi te značajno nadmašuju cijenu koju za te usluge plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No, dodao je, u interesu je pacijenta bilo napraviti takav zahvat te će se tako raditi i ubuduće.

Predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Ivica Sjekavica ustvrdio je kako takvi složeni zahvati počivaju na voluntarizmu i entuzijazmu čitavog medicinskog tima, pa je ponosan na sve koji su u njemu sudjelovali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a