Obavijesti

News

Komentari 6

'Jedrilica me udarila u glavu na Visu, bio sam označen bovom'

'Jedrilica me udarila u glavu na Visu, bio sam označen bovom'
1

Zaključak je strašan; Jadran je sve manje siguran za ronioce, unatoč obaveznoj bovi koja bi plovilima trebala značiti pojačan oprez i zaobilaženje plovidbe, a roniocima sigurnost

Jedan ronioc na Visu imao je bliski susret s jedrilicom koja ga je iznenada udarila u glavu, srećom po njega, nije bilo većih posljedica. Svoje iskustvo opisao je u Facebook grupi Spearfishing Dalmacija, prenosi Morski.hr. 

Najstariji svjetski ronilac (96) sad je oborio i vlastiti rekord
Najstariji svjetski ronilac (96) sad je oborio i vlastiti rekord

Sudar na Visu sa jahtom jedrilicom od cca 13m. Da dobro ste pročitali. Sudarila se sa mojom glavom.  Jasno mi je da nije tragično bilo bi komično.

Tijekom ronjenja s oznakom – tzv. bovom, jedrilica se uredno zaletila u mene i vrh pramca je prošao ispred moje glave za cca. 50cm. Zapeo je za moju nesretnu glavu sa negdje u 1/3 jahte. Čim sam ju osjetio sa tjemenom pogledao sam u čudu ispred sebe a kad tamo gromada staklo plastike. Refleksno sam se odmah počeo odgurivati. Srećom sam odmah shvato o čemu se radi pa sam odmah odreagirao punom snagom i uspio se izvući da me ne baci/povuče pod motor.

Gun mi je, normalno, završio na dnu. Simpatično mi je kad sam se izvukao, prvo što sam pomislio, a u p..m… ispala mi puška. Okrenuo sam se prema krmi jahte, lik mlađi bradonja je nešto radio na krmi. Nitko me nije primjetio!

Ovo sve pišem samo iz jednog razloga. NIŠTA SE NIJE ČULO! Jahta je bezšumna. Motor sam čuo kada sam bio od njega pola metra.

Ljudi, bova mi nije ništa pomogla. Morate stalno pratiti situaciju oko sebe i pri tome se NE OSLANJAJTE SAMO NA SLUH!

Ovo je naravno za one sa malo iskustva u podvodnom. Jedina mi je utjeha kirnja koju sam donio ženi jer ako joj kažem cijelu priču… neće biti dobro. Pored mene su prošli sva moguća plovila ali ovo je posebno jer je strahovito brzo i nečujno! Kolege naš sport je poseban. Kako god to shvatili”, priča svoje dramatično iskustvo ronioc koji je, na svu sreću, dobro prošao.

Ispod njegove priče, nanizali su se komentari nevjerojatno mnogo ljudi koji su imali slična iskustva s udarcima glisera, jet skijeva i raznih drugih plovila s neopreznim voditeljima brodica za kormilom.

Zaključak je strašan; Jadran je sve manje siguran za ronioce, unatoč obaveznoj bovi koja bi plovilima trebala značiti pojačan oprez i zaobilaženje plovidbe, a roniocima sigurnost.