Obavijesti

News

Komentari 2

Jeste li ih već isprobali? 5 ideja za zeleniji godišnji odmor

Jeste li ih već isprobali? 5 ideja za zeleniji godišnji odmor
1

Odmor je prilika za promjenu navika. Zašto ne usvojiti navike koje osim dobrobiti za nas same predstavljaju i dobrobit za svijet oko nas?

VIDEO

Godišnji nam odmor treba omogućiti da ponovno otkrijemo zanemarene kutke svoje ličnosti i načine života kojima bismo stvarno željeli živjeti. Razni stručnjaci napominju kako je neizmjerno važno pravilno provesti godišnji, ali i manje kvartalne odmore tijekom godine. Promjena u pravom smislu te riječi, najbolje se radi promjenom načina na koji se ponašamo na godišnjem odmoru. Ljetujete li uvijek na istom mjestu, u isto vrijeme, sljedeći iste rituale? Razmislite o promjeni svojeg stava naspram odmora. Odmor je odlična prilika za promjenu i usvajanje novih navika koje zauzvrat mogu osvježavajuće djelovati na vaš život. Navike mogu biti razne a u nastavku ćemo vam predložiti neke navike o kojima vrijedi razmisliti zbog njihove važnosti, ne samo za vaš život i zdravlje već i zbog jednog dugoročnijeg pogleda koji se tiče okoliša, odnosno planete Zemlje.

1. Odmor u blizini doma? Moguće je

Iako razmišljajući o odmoru prva pomisao zasigurno bude neki daleki krajevi koji nam nude dovoljno velik odmak od svakodnevice, isti učinak može se postići odmorom u blizini vašeg mjesta stanovanja. Pritom je bitno napraviti dovoljan mentalni odmak (gašenjem mobitela, prestankom razmišljanja o poslu) te odmor isplanirati na način koji omogućuje zaokupljanje vaše pažnje novim iskustvima i idejama. Prednosti ovakvog odmora su brojne. Prvo, trošak prijevoza i smještaja mogu biti višestruko manji nego u nekom od razvikanih turističkih centara, a samim time naići ćete na manje gužve. Lokalni odmor može poslužiti kao odlična prilika za otkrivanje lokacija koje znate od prije na način na koji to još niste radili. Duge vožnje biciklom, zanimljive pješačke staze, muzeji ili turističke atrakcije o kojima dosada niste znali dovoljno i niste imali dovoljno vremena za njihovo istraživanje mogu biti odlična sredstva za zabavu i rekreaciju, a samim time i istinski odmor.

2. Manje prtljage

Jeste li ikada prilikom pakiranja stvari za odmor pomislili kako nemate dovoljno mjesta za sve što želite ponijeti sa sobom? Istina je, najčešće i nemate – no, ruku na srce, sve stvari vam i nisu potrebne. Ako stvari gledamo iz perspektive utjecaja na okoliš, računica je jednostavna. Što manje prtljage = manja potrošnja goriva prijevoznog sredstva s kojim putujete = manji utjecaj na okoliš. Stoga, razmislite treba li vam sve što planirate ponijeti? 

3. Kampiranje

Govoreći o odmoru u prirodi, kampiranje je najbolji način na koji takav odmor možete provesti. Ne zahtijeva ništa više osim šatora i vreće za spavanje te nekoliko pametno odabranih alata i potrepština koje će vam odmor učiniti ugodnijim. No, bitno je ostati racionalan te ne pretjerivati i u pripremama za kampiranje jer kamperi prenatrpani stvarima koje vam u konačnici neće trebati ne predstavljaju nikakav odmak i promjenu u odnosu na klasično ljetovanje u apartmanu/hotelu/privatnom smještaju. Prilikom spremanja za kampiranje razmišljajte multifunkcionalno, odnosno ponesite sa sobom alate i stvari i sitnice koje će vam sigurno poslužiti prilikom kampiranja eliminirajući pritom nepotrebni luksuz koji će vam ionako učiniti sam odmor prestresnim. Opet faktori utjecaja na okoliš su brojni i pozitivni, kao i faktori utjecaja na vas i kvalitetu vašeg odmora. Vjerujemo da vas kampiranje neće ostaviti ravnodušnima.

4. Smanjite svoj utjecaj na odredište

Kada ste na odmoru, postoje brojne mogućnosti i opcije kako možete smanjiti svoj negativni utjecaj na okoliš. Prvenstveno možete kupovati i koristiti namirnice i proizvode koji nastaju lokalno, iako to u Hrvatskoj često znači da je njihova cijena viša. No, kupujući lokalno potpomažete lokalnu zajednicu te jačate njihovu konkurentnost naspram uvoznih proizvoda. Nadalje, namirnice koje dolaze iz dalekih krajeva prilikom procesa transporta i skladištenja troše velike količine energije za čije dobivanje je plaćena velika cijena u smislu zagađenja okoliša. Nadalje odmor, kako naglašavaju brojni stručnjaci, mora sadržavati dobar omjer odmaranja i aktivnosti. Zašto ne koristiti bicikl prilikom transporta ili koristiti najbolje prijevozno sredstvo – svoje noge?  Osim pozitivnih zdravstvenih učinaka opet smanjujete svoj utjecaj na okoliš te smanjujete i zvučno onečišćenje koje prijevozna sredstva poput automobila proizvode.  Ako ste naprimjer primorani koristiti automobil te isti unajmiti – razmislite o korištenju automobila  koji su štedljivi, odnosno birajte modele koji koriste električnu energiju ili kombinaciju struje i goriva.  Ako ljetujete u hotelu, razmislite o svojim navikama. Čim manja potrošnja vode nešto je što već danas, u doba dok je voda lako dostupna u većini svijeta, mora postati imperativ. Godišnji odmor nije iznimka.  Zahtijevanje novih ručnika i posteljine svakog dana boravka također je mjera koju je bolje preskočiti, jer i njihovo čišćenje troši velike količine energije. 

5. Volonterski odmor

Iako ovo zvuči kao nešto što je rezervirano samo za studentsku populaciju i/ili mlade – vjerujte da nije. Najčešće, kako iskustva brojnih volontera dokazuju, radi se o iskustvu koji može vrlo pozitivno utjecati na vas te vašu percepciju toga što odmor treba biti. Projekti koji za cilj imaju očuvanje okoliša ili pomoć zajednicama čije živote ugrožava upravo onečišćenje nastalo zahvaljujući masovnom turizmu i sl. – idealni su za godišnji odmor u kojem svojim trudom možete pomoći promijeniti stvari nabolje.  Informirati se možete na mnogo specijaliziranih stranica i međunarodnih udruga, a krenuti možete od stranica kao što je stranica Volonterskog centra Zagreb. Sretno! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca