Krumpir sadrži vitamine C, B1, B2, B6, B9, PP i K, bakar, cink, fosfor, kalcij, mangan, željezo...
Jeste li znali? Omiljeni prilog liječi bolesti kože, jetre, srca...
Domovina krumpira je Južna Amerika, točnije Bolivija i Čile, a u Europu je stigao preko Španjolske polovicom 16. stoljeća kao ukrasna biljka. Kao rijetka i skupocjena biljka, uzgajala se u samostanima i u kućama bogataša. Jestivost gomolja krumpira slučajno je otkrivena, piše Večernji list.
Kad su se palila polja krumpira zbog velikih trovanja plodovima krumpira – jer sjeme krumpira je otrovno, ispečeni gomolj zamirisao je gladnom palitelju i put krumpiru bio je otvoren.
To je jednogodišnja biljka s rasparanim listovima i cvjetovima bijele do ljubičaste boje. Plod je zelena boba. Svi zeleni dijelovi biljke su otrovni. Danas ima oko 1500 vrsta ili sorti krumpira.
Više čitajte OVDJE.