Obavijesti

News

Komentari 69

Jezivi Mladić: Dobro je imati muslimane, ali u manjoj mjeri...

Jezivi Mladić: Dobro je imati muslimane, ali u manjoj mjeri...
1

Christiane Amanpour, poznata novinarka CNN-a, koja je izvještavala iz brojnih ratnih i kriznih zona svijeta, bila je i u BiH u jeku tamošnjeg rata. Na Facebooku je objavila video s Ratkom Mladićem

VIDEO

Nema veće časti od obrane svog naroda. To mi je Ratko Mladić rekao 1993. godine. Godinu dana nakon početka rata u BiH, pitala sam 'mesara Bosne'  što misli o mogućnosti da bude optužen za ratne zločine. S velikim zadovoljstvom vidjela sam kako mu danas izriču presudu u Haagu, gdje je dobio doživotnu kaznu - kriv za genocid, istrebljenje i ubojstvo, objavila je novinarka Amanpour na Facebooku.

U videu koji je objavila, među ostalim,  prikazana je i Mladićeva jeziva izjava kojom je gotovo najavio masakr u Srebrenici: +Bili bismo siromašni bez muslimana. Dobro ih je imati uokolo, ali u manjoj koncentraciji...'

- Jezive riječi od čovjeka kojeg su zvali mesar Bosne, generala Ratka Mladića. Njegov zajedljiv humor prikrivao je instinkt ubojice. On je definirao Mladića i činio ga neugodnim čovjekom za suočavanje. Vidjeli bismo njegov nacereni smiješak opet i opet kako se rat odvijao - govori Amanpour o svom iskustvu sa zloglasnim srpskim generalom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Meeting Mladic

"There is no greater honor than defending your people," Ratko Mladić told me in 1993. Just a year into the war, I asked the "Butcher of Bosnia" what he thought about being prosecuted as a war criminal. It's with great satisfaction that I see him receive his verdict today in The Hague, where he's been given a life sentence -- guilty of genocide, extermination, and murder.

Posted by Christiane Amanpour on 22. studenoga 2017

 
Amanpour je izvještavala o ratu u BiH od njegovog početka 1992. iz opkoljenog Sarajevo, konstantno zasipanog snajperskim mecima i granatama.

- Svjedočili smo godinu dana svirepom ratnom stroju koji je zapovjednik bosanskih Srba pokrenuo, a njemu se nije sviđalo moje izvještavanje - govori Amanpour. 
 
- Za vaš narod i vaše vojnike vi ste veliki čovjek i heroj. Za vaše neprijatelje, vi ste netko koga se treba bojati i mrziti. Kako se osjećate u vezi toga -  upitala je Amanpour Mladića kada ga je susrela na brdu iznad Sarajeva, na položaju odakle su njegove snage držale bosanski glavni grad u okruženju.

- Vrlo interesantno pitanje. Točno je i za jedno i za drugo što kažete - odgovorio joj je Mladić. 

POGLEDAJTE SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:27

Mladićeva krvava kampanja dosegla je svoj vrhunac genocidom u Srebrenici u srpnju 1995., kada su Mladićeve snage okrutno smaknule više od 8 tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka usred zaštićene UN-ove zone. Mladićevi vojnici su prije toga dijelili djeci slatkiše, a on sam je uvjeravao bošnjačke civile da se ne trebaju bojati i da im se ništa neće dogoditi - pred televizijskim kamerama. No čim su se kamere ugasile, pripreme za pokolj su počele.
 
Kako je Murem Suljić, koji je preživio genocid pretvarajući se da je mrtav, posvjedočio za CNN, Mladić je stajao na mjestu zločina i čekao dok njegovi vojnici nisu pobili sve zarobljenike. Kad su ih pobili, tek tada se ukrcao u svoj auto i otišao.   

A dvije godine prije toga, u svom jedinom susretu s Mladićem, Amanpour mu je postavila još jedno, gotovo proročansko pitanje:

- Amerika vas je nazvala ratnim zločincem i pod bilo kakvim tribunalom Ujedinjenih naroda, moguće je da ćete biti procesuirani. Što mislite o tome? To je teško pitanje ali on je žilav čovjek pa može odgovoriti - pitala je CNN-ova reporterka.

- Da, mogu, dobio sam i teža - rekao joj je Mladić kroz smijeh i nastavio: “Branio sam svoj narod i samo mi moj narod može suditi. Nema veće časti od obrane svog naroda'.

Ratko Mladić je danas, kako primjećuje Amanpour pokazao svoje pravo lice - kukavice koja nije smogla snage niti saslušati mirno presudu do kraja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Former Bosnian Serb army leader Ratko Mladic was "a coward to the last minute - he did not stand in court to hear his verdict" of guilt on charges of war crimes, says CNN's Christiane Amanpour, who covered the Bosnian war extensively http://cnn.it/2ztnvMr

Posted by CNN International on 22. studenoga 2017

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina