Obavijesti

News

Komentari 41

JFK šokirao: Hitler ima 'ono nešto' od čega nastaju legende

JFK šokirao: Hitler ima 'ono nešto' od čega nastaju legende
1

Jasno je da će se Adolf Hilter za nekoliko godina iz osobe koju trenutno mnogi mrze uzdići u jednu od najvažnjih figura koje su ikad živjele, napisao je 28-godišnji John F. Kennedy

VIDEO

Jasno je da će se Adolf Hitler za nekoliko godina iz osobe koju trenutno mnogi mrze uzdići u jednu od najvažnijih figura koje su ikad živjele, napisao je 28-godišnji John F. Kennedy u svoj dnevnik nakon posjeta Njemačkoj 1945. godine.

Kennedy je kao ratni dopisnik za novine Hearst na jednoj od tura putovao u Hitlerovu rezidenciju Berghof i planinsko utočište Orlovo gnijezdo u bombama razorenoj Bavarskoj. U kontroverznim dnevničkim zapisima, JFK piše o svojoj fascinaciji nacističkim vođom koji je samo četiri mjeseca prije njegova posjeta Njemačkoj počinio samoubojstvo.

"Imao je bezgranično ambiciozne planove za svoju zemlju, što je poljuljalo mir u svijetu. Imao je u sebi "ono nešto", ono što u sebi nose samo legende", dio je zapisa iz dnevnika, koje je objavila njegova sadašnja vlasnica Deirdre Henderson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Henderson, koja je radila kao asistentica u Uredu JFK-a, dobila je knjigu od svog bivšeg poslodavca kako bi dobila jasnu sliku o njegovim stavovima prema politici i nacionalnoj sigurnosti. 

Henderson vjeruje kako su JFK-ovi zapisi od iznimne važnosti, iako su stari sedam desetljeća. Istovremeno ga brani te tvrdi da su njegovi komplimentirajući zapisi o Hitleru ne trebaju shvatiti kao podrška zloglasnim zločinima koje je počinio.

"Kada piše da Hitler u sebi nosi nešto što imaju samo legende, misli na veo tajnosti koji ga je okruživao, a ne na zlo koje je cijeli svijet osjetio na svojoj koži. Nigdje u dnevniku nema ni jedne rečenice, niti indikacija da JFK opravdava nacističke zločine ili ideje koje su ih vodile", poručuje Henderson.

Cecil  Stoughton

Henderson je za People rekla kako se JFK-ovo zanimanje za Hitlerovu ostavštinu može objasniti i time da je od najranijih dana pokazivao interes za povijest i dodatno obrazovanje.

"Zanimljiva je ta tajanstvenost koja je Hitlera okruživala - zašto je radio to što je radio. Mislim da to nikada nećemo saznati. Hitler je bio legenda- ali ne u pozitivnom smislu", kazala je.

JFK-ov Dnevnik će se naći na aukciji u 26. travnja u Bostonu, na stotu obljetnicu njegova rođendana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!