Obavijesti

News

Komentari 30

Joe Biden (77) objavio: U utrci sam za američkog predsjednika

Joe Biden (77) objavio: U utrci sam za američkog predsjednika
1

Dugogodišnji senator koji je osam godina bio u administraciji demokratskog predsjednika Baracka Obame, pridružio se napučenoj listi dvadesetak kandidata koji žele demokratsku nominaciju

VIDEO

Američki politički veteran, senator u šest mandata i bivši potpredsjednik Joe Biden u četvrtak je objavio da ulazi u utrku za demokratsku predsjedničku nominaciju za izbore 2020. godine. 

"Mi smo u bitki za dušu ove nacije", rekao je Biden u video poruci objavljenoj rano ujutro po američkom vremenu. 

Birače je pozvao da predsjedniku Donaldu Trumpu uskrate drugi mandat u Bijeloj kući. 

"Temeljne vrijednosti ove nacije, naša pozicija u svijetu, naša demokracija, sve što je Ameriku učinilo Amerikom - dovedeno je u pitanje", rekao je Biden. 

"I zato danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Država". 

Biden (76) mjesecima je vagao hoće li se kandidirati. U kampanji će se suočiti s mnogim pitanjima, od toga je li prestar za tako zahtjevnu dužnost do činjenice da pripada strogom centru Demokratske stranke koja, pak, žudi za mladim i liberalnijim kandidatima. 

Ipak, Biden po anketama starta kao "vođa čopora" od dvadeset demokratskih protukandidata željnih stranačke nominacije za Bijelu kuću. 

Ima onih koji smatraju da je Bidenova vodeća pozicija u anketama više odraz poštovanja prema njegovih 36 godina provedenih u Senatu i osam potpredsjedničkih u Bijeloj kući.

Biden će se suočiti i s problemima proizašlim iz njegove dugogodišnje navike da grli i ljubi nepoznate žene na predizbornim skupovima. Neke među njima nedavno su obznanile da su to smatrale nepriličnim. Iako je kritikama bio iznenađen, Biden se naposljetku ispričao. 

Bidenova kandidatura mogla bi vrlo brzo odgovoriti na pitanje jesu li demokrati zainteresiraniji za kandidata centra, popularnog i među radničkom klasom koja je mahom glasala za Trumpa 2016., ili nekoga sa stranačke ljevice poput senatora Bernieja Sandersa i senatorica Kamale Harris i Elizabeth Warren. 

Bidenu će ovo biti treći pokušaj da izbori stranačku nominaciju za Bijelu kuću. Godine 1988. pokušao je postati najmlađi kandidat nakon Johna Kennedyja, ali ga je porazio Michael Dukakis koji će se potom protiv Georgea Busha starijeg provesti kao "bos po trnju". 

Godine 2008. pokušao je ponovo, ali protiv Baracka Obame i Hillary Clinton nije mogao. 

Obama će ga kasnije izabrati za potpredsjednika i uključiti u političko odlučivanje mnogo više nego što su raniji predsjednici činili sa svojim zamjenicima. Njih su dvojica u osam godina u Bijeloj kući stvorila i iskreno prijateljstvo, nadaleko poznati 'bromance'. 

Obama ga još nije izravno podržao, ali je mu je odao priznanje putem izjave svoje glasnogovornice objavljene danas na Twitteru. "Predsjednik Obama više je puta rekao da mu je odluka da izabere Joea Bidena za potpredsjednika bila jedna od najboljih uopće", poručila je Katie Hill. 

Sa svojom elokvencijom, šarmom i širokim osmijehom, Biden će mnogima biti dobro poznati okus Amerike koja je ujedinjena "živjela u nadi" novoizabranog prvog crnog predsjednika Baracka Obame, suprotno današnjoj podijeljenoj zemlji u eri Donalda Trumpa. 

Ponosan na svoje korijene, Joseph Robinette Biden rođen je 20. studenoga 1942. u radničkoj obitelji u Scrantonu, u Pennsylvaniji. Otac mu je bio prodavač automobila. 

Život mu je obilježen tragedijama. Nedugo nakon prve pobjede na izborima, kada je u 30. godini postao jedan od najmlađih američkih senatora u povijesti, u prometnoj nesreći poginule su mu supruga Neilia i jednogodišnja kći Naomi. 

Sin Beau (46) preminuo je u svibnju 2015. od raka na mozgu. Shrvan time, Biden nije želio sudjelovati u kampanji za izbore 2016. kada se nametao kao logičan izbor za Obamina nasljednika. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa