Obavijesti

News

Komentari 4

Johnson hvali Bidena: 'On je kao veliki dašak svježeg zraka'

Johnson hvali Bidena: 'On je kao veliki dašak svježeg zraka'

Američki predsjednik Joe Biden želi surađivati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom na raznim područjima - od klimatskih promjena, preko covida-19, do sigurnosti.

VIDEO

Britanski premijer Boris Johnson pohvalio je u četvrtak američkog predsjednika Joea Bidena kao "veliki dašak svježeg zraka" jer želi surađivati s Londonom na raznim područjima - od klimatskih promjena, preko covida-19, do sigurnosti.

- To je veliki dašak svježeg zraka - kazao je Johnson o razgovorima s Bidenom uoči samita G7 u Carbis Bayu, ljetovalištu na jugozapadu Engleske.

Na prvom sastanku uživo, Biden i Johnson istaknuli su u četvrtak prije svega povijesni savez svojih dviju zemalja, ostavljajući po strani razlike oko Sjeverne Irske vezane uz napetosti nakon brexita.

- To je novo, interesantno je i jako marljivo zajedno radimo. Razgovarali smo oko sat i dvadeset minuta. To je bila duga, duga, dobra sesija. Pokrili smo ogroman raspon tema - poručio je Johnson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Biden želi iskoristiti europsku turneju koja počinje samitom G7 od petka do nedjelje kako bi obnovio multilateralnu vjerodostojnost, nakon mandata predsjednika Donalda Trumpa, koji je odbacio neke američke saveznike u Europi i Aziji.

Bidena turneja vodi i u Bruxelles na samit NATO-a i EU-a a potom u Ženevu na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Potvrdili smo naš posebni odnos, ne kažem to olako, posebni odnos naših naroda - rekao je američki predsjednik novinarima.

Johnson je umanjio značaj neslaganja s Washingtonom oko utjecaja brexita na mir u Sjevernoj Irskoj, rekavši da su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija imale "potpunu harmoniju" u pronalaženju rješenja za podržavanje mirovnog sporazuma iz 1998. godine.

- Postoji potpuna harmonija oko potrebe da nastavimo dalje, nađemo rješenja i osiguramo pridržavanje belfastskog Sporazuma na Veliki petak - kazao je Johnson.

- I mislim da je zanimljivo da je Sjeverna Irska fantastično mjesto i ima nevjerojatan potencijal. To je sjajan, sjajan dio Velike Britanije - kazao je.

Upisali su ga je li Biden izrazio vrlo jasno svoju zabrinutost oko situacije u Sjevernoj Irskoj, odgovorio je da nije.

- Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, kao i Europska unija imaju jednu stvar koju apsolutno svi želimo učiniti - rekao je Johnson.

- To je podržavanje Sporazuma na Veliki petak i osiguravanje održavanja ravnoteže mirovnog procesa. To je apsolutno zajedničko stajalište - istaknuo je, dodavši da je "optimističan".

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan poručio je kako je Bidenov stav da je Sporazum na Veliki petak "temelj miroljubive koegzistencije u Sjevernoj Irskoj".

- Svaki potez koji bi ugrozio ili potkopao sporazum ne bi bio dobro primljen u Sjedinjenim Državama - rekao je Sullivan, ali nije želio reći da Johnsonovi potezi ugrožavaju mir.

Premda je Britanija formalno napustila EU 2020. godine, dvije strane još se prepiru oko sporazuma o brexitu, nakon što je London jednostrano odgodio primjenu klauzula vezanih uz Sjevernu Irsku.

Sporazumom o brexitu uspostavljena je carinska unija između Sjeverne Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, zbog čega su nezadovoljstvo iskazali sjevernoirski unionisti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a