Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Johnson i Hunt žele zaključiti Brexit bez "backstopa"

Boris Johnson ustraje da će se izlazak dogoditi 31. listopada, a oprezniji Hunt izbjegava navesti datum i očekuje da bi se mogao dogoditi do Božića

EU flag flutters outside the Houses of Parliament in London
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
1 komentara

Dvojica kandidata za dužnost premijera Velike Britanije Boris Johnson i Jeremy Hunt planiraju s Europskom unijom zaključiti sporazum o Brexitu bez spornog sigurnosnog mehanizma "backstopa", rekli su u petak navečer za medijsku mrežu BBC.

"Imat ćemo sporazum do 31. listopada", rekao je Boris Johnson.

Čelnici Europske unije samo "moraju izbaciti 175 stranica koje se odnose na sigurnosni mehanizam u Irskoj", rekao je Johnson. Smatra da bi se alternativno rješenje moglo pronaći u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i EU-a. 

Sigurnosni mehanizam ("backstop" na engleskom), predviđen sporazumom između Europske unije i Velike Britanije o razdruživanju krajnja je mjera koja bi granicu između članice Europske unije Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, trebala ostaviti otvorenom. Svrha je "backstopa" izbjeći povratak fizičke granice između te britanske pokrajine i susjedne Irske kako bi se očuvao mirovni sporazum iz 1998., ali i cjelovitost jedinstvenog europskog tržišta.

Međutim, najgorljiviji pristaše Brexita odbacuju "backstop" strahujući da bi Velika Britanija time ostala u trajnoj carinskoj uniji s Europskom unijom.

Jeremy Hunt je također dao intervju za BBC i rekao je da želi izmijeniti "backstop" kako bi od britanskih zastupnika dobio zeleno svjetlo za sporazum o razdruživanju.

Britanski zastupnici triput su dobacili sporazum o razdruživanju koji je premijerka Theresa May ispregovarala s Europskom unijom.

Iako su čelnici EU-a redovito ponavljali da neće ponovno pregovarati o tom sporazumu i da je on najbolji moguć, Jeremy Hunt je u petak ponovio da mu je njemačka kancelarka  Angela Merkel rekla ako "novi britanski premijer predloži neko novo rješenje za granicu s Irskom, oni će ga razmotriti". 

Boris Johnson ustraje da će se izlazak dogoditi 31. listopada, a oprezniji Hunt izbjegava navesti datum i očekuje da bi se mogao dogoditi do Božića.

U intervjuu koji je u petak dala za BBC, premijerka na odlasku Theresa May rekla je da napušta dužnost s mješavinom "ponosa" i "razočaranja" i žali što je dozvolila preveliku polarizaciju oko Brexita. 

Ime Mayina nasljednika bit će poznato 23. srpnja. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message