Obavijesti

News

Komentari 78

Strah od novog žarišta u Iraku: vjernici nisu nosili maske na misi koju je predvodio Papa

Strah od novog žarišta u Iraku: vjernici nisu nosili maske na misi koju je predvodio Papa
5

Nova Kaledonija, francuski prekomorski teritorij i jedno od rijetkih mjesta na planetu koje je bilo slobodno od covida-19 zatvara se zbog otkrivanja devet slučajeva koronavirusa, objavili su lokalni dužnosnici u nedjelju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19:00

U Iraku mnogi strahuju da će najveća misa pape Franje u toj zemlji, iako je održana na otvorenom, postati žarište zaraze jer mnogi nisu imali zaštitne maske i iako su organizatori ograničili broj dostupnih mjesta na stadionu Franso Hariri na nekoliko tisuća od postojećih 20.000 u jeku drugog vala covida-19. 

To je ozbiljna prijetnja u zemlji koja je do sada dobila samo 50.000 doza cjepiva za medicinsko osoblje, a granica s Iranom, pandemijom najzahvaćenijom zemljom Bliskog istoka, jako je propusna. 

Brojni vjernici nisu nosili maske ili su ih spustili pod bradu. Čekajući Papu, više desetaka hodočasnika je plesalo, sviralo i defiliralo u skupinama uglavnom bez maski ne poštivajući socijalnu distancu. 

"Već smo imali covid-19 prije nekoliko mjeseci", govori mladi par bez maski. 

Ovog mjeseca je Irak imao rekordan broj dnevnih zaraza od 5200 novooboljelih. 

Prema službenim podacima ukupno je 726.548 Iračana zaraženo, od kojih je umrlo 13.572. Tijekom posjeta pape Franje je određena karantena koja bi mogla biti produžena, upozorile su vlasti. 

Ali Iračani neprestano ponavljaju da je zemlja, koja ima jedno od najmlađih stanovništva na svijetu, već doživjela mnogo veća vjerska okupljanja koja nisu utjecala na krivulju zaraza. U listopadu se 14,5 milijuna muslimanskih hodočasnika okupilo u šijitskom svetom gradu Kerbali.

Papa i svi svećenici uz njega nosili su maske. Tijekom pričesti u Bagdadu su dezinficirali ruke vjernika prije pružanja hostije

17:32

Načelnik sicilijanskog gradića Corleonea u nedjelju je objavio da podnosi ostavku nakon što se preko reda cijepio protiv covida-19, a policija je otvorila istragu. 

"Proveo sam besanu noć razmišljajući o svojoj odluci i zaključio da bi bilo ispravno podnijeti ostavku, bez obzira na činjenicu da sam se cijepio kao jedan od općinskih vijećnika", rekao je talijanskoj agenciji ANSA-i Nicolo Nicolosi (78).

On je do vikenda bio načelnik maloga mjesta blizu Palerma, povijesnog uporišta mafije, čije se ime povezuje s mitskom sagom ispričanom u filmu "Kum" režisera Francisa Forda Coppole. 

Talijanski mediji u subotu su izvijestili da policija provodi istragu nad načelnikom i ostalim članovima gradskog vijeća te da je slučaj prijavljen lokalnom tužiteljstvu.

Grad Corleone je na svojim službenim stranicama na Facebooku potvrdio da je njegov prvi čovjek doista još u siječnju primio dvije doze cjepiva iako nije bio u prioritetnoj skupini.

Italija je kampanju cijepljenja počela krajem prosinca, rezerviravši prve doze za zdravstvene radnike i ljude starije od 80 godina.

No Nicolo Nicolosi je tvrdio da i lokalni političari poput njega trebaju hitnu zaštitu od virusa, poput zdravstvenih radnika na prvim linijama.

"Načelnik se cijepio svjesno, kako bi spriječio da ga potencijalni kontakt s virusom ne onemogući u obavljanju dužnosti usred borbe s virusom", stoji na stranici Corleonea.

Dosad je u Italiji iskorišteno oko 5,3 milijuna doza cjepiva. Od ukupno 60 milijuna stanovnika zemlje, 1,6 milijuna ih je primilo obje doze, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Novi talijanski premijer Mario Draghi, koji je prisegnuo prošli mjesec, prioritet je stavio na ubrzanje distribucije cjepiva, koje bi trebalo suzbiti širenje pandemije.

U toj je mediteranskoj državi pandemija dosad odnijela gotovo 100.000 ljudskih života.

17:26

 U Sloveniji je u siječnju ove godine umrlo 2617 osoba, što je za 32,8 posto više nego u istom mjesecu 2020. i 27,5 posto više od siječanjskog  prosjeka od 2015. do 2019., pokazuju podaci državnog ureda za statistiku objavljeni u nedjelju.

U tri siječanjska dana registrirano je više od 100 smrti dnevno, a najviše 17. siječnja kad je umrlo 111 ljudi, od čega 40 od posljedica covida-19.

Prosječno je u prvom mjesecu 2021. bilo 84 smrti dnevno, znatno manje nego u prosincu prošle godine kad je 'crna' brojka bila 104.

Među umrlima je 71,7 posto osoba starijih od 75 godina, što je za 36,4 posto više umrlih u toj dobnoj skupini nego u razdoblju 2015. do 2019.

Prema privremenim podacima statističkog ureda, u siječnju se rodilo 1498 djece, četiri posto manje nego u siječnju 2020.

16.01

Bosna i Hercegovina: 400 novozaraženih, 12 osoba preminulo

U posljednja 24 sata u BiH na koronavirus testirano je 2.491 uzorak, a registrirano je 400 novozaraženih. Preminulo je 12 osoba 

13.47

Bukurešt zatvara restorane i kazališta zbog porasta zaraza

Ponovno se zatvaraju restorani i kazališta u rumunjskoj prijestolnici, pet tjedana nakon otvaranja, jer je stopa zaraza koronavirusom prešla kritičnu točku, rekli su dužnosnici u nedjelju. 

U proteklih 14 dana bilo je više od troje zaraženih na 1000 stanovnika pa su gradske vlasti objavile da su od ponedjeljka zabranjene večere u zatvorenim objektima, osim za goste hotela.  

Zatvorit će se i kazališta, kina i kockarnice. Restorani smiju posluživati hranu samo na terasama i smanjen je broj učenika osnovnih i srednjih škola koji moraju dolaziti u školu. 

Broj dnevnih zaraza u toj zemlji gotovo se udvostručio u odnosu na protekli tjedan. Rumunjska je u petak potvrdila 4342 nova slučaja. 

 

Komentari 78