Obavijesti

News

Komentari 0

Johnson pred parlamentom danas o odluci vrhovnog suda

Johnson pred parlamentom danas o odluci vrhovnog suda
1

Britanski premijer Boris Johnson se ranije nego što je planirano vratio u London s Opće skupštine UN-a u New Yorku, nakon što je vrhovni sud odlučio da je njegova suspenzija parlamenta bila nezakonita

On će se kasnije u srijedu obratiti parlamentu u vezi sa sudskom odlukom s kojom se ne slaže, ali je istaknuo da će je poštivati.

- Premijer proteklih tjedana nije mogao biti jasniji, neće tražiti odgodu brexita i odlučan je da se on dogodi 31. listopada, rekla je glasnogovornica vlade.

Podsjetila je da je premijer dvaput predložio izvanredne izbore, ali ga je parlament oba puta odbio.

Zastupnici se u srijedu vraćaju u parlament a Johnson bi se mogao suočiti s neprijateljskim prijemom i daljnjim pozivima za ostavkom kada parlament nastavi zasjedanje.

Laburisti su također skratili svoju godišnju sjednicu u Brightonu nakon sudske odluke.

Britanski premijer je 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada sa ili bez dogovora. 

Rad parlamenta bio je tom, sada poništenom odlukom, suspendiran do 14. listopada. 

Govoreći u UN-u utorak, Johnson je rekao da ga sudska odluka neće spriječiti da provede volju naroda i izađe iz EU 31. listopada.