Obavijesti

News

Komentari 3

Još jedan osnivač AfD-a izašao je iz stranačkoga kluba...

Još jedan osnivač AfD-a izašao je iz stranačkoga kluba...
1

Mario Mieruch, koji je bio zastupnik stranke u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, drugi je od 94 zastupnika AfD-a koji je napustio stranački klub u parlamentu

VIDEO

Jedan od osnivača Alternative za Njemačku (AfD), Mario Mieruch, objavio je u srijedu da izlazi iz kluba te stranke u parlamentu, što je još jedan težak udarac za tu stranku krajnje desnice.

"Izlazim iz parlamentarnog kluba AfD-a i ta odluka odmah stupa na snagu", rekao je za list Bild, što je potvrdio AFP, kako bi, istaknuo je, sačuvao "vjerodostojnost i ugled" među svojim biračima.

Odluku je opravdao prejakim skretanjem stranke udesno, "što mnogi u stranci zabrinuto promatraju, nadajući se već dugo da to skretanje nije nepovratno".

Mieruch, koji je bio zastupnik stranke u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, drugi je od 94 zastupnika AfD-a koji su ostvarili povijesni uspjeh ušavši u parlament na izborima održanim 24. rujna, koji je napustio stranački klub u parlamentu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije njega je Frauke Petry, samo dan nakon izbora, objavila da više neće biti dio kluba zastupnika te stranke u Bundestagu koje je bila dopredsjednica, kako bi upozorila na radikalizaciju o kojoj svjedoče sporne izjave visokorangiranih članova stranke o nacističkim i muslimanskim zločinima. Nakon toga je izašla i iz AfD-a.

Bivša čelnica AfD-a optužena za krivokletstvo

Državno odvjetništvo u Dresdenu, u Njemačkoj, u srijedu je službeno optužilo Frauke Petry, bivšu predsjednicu krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), za krivokletstvo jer je lagala o financiranju stranke.

Tereti ju se da je lagala pod prisegom kada je davala iskaz pred kontrolnim izbornim povjerenstvom savezne pokrajine Saske o financiranju kampanje svoje stranke u 2014. za izbore u pokrajinski parlament.

"Sud će odlučiti kada će početi suđenje", dodaje odvjetništvo u priopćenju objavljenom u srijedu.

Istraga je počela u svibnju 2016. kada je zastupnik radikalne ljevice podnio tužbu protiv nje za lažno svjedočenje, za što je u Njemačkoj moguća kazna zatvora do pet godina. Petry, zastupnici u saskom parlamentu koji je kolijevka islamofobnog pokreta Pegide, imunitet je ukinut u kolovozu.

Petry koja je na parlamentarnim izborima 24. rujna izabrana za zastupnicu AfD-a, dan nakon izbora napustila je stranku koje je bila dopredsjednica, jer je ocijenila da stranka skreće udesno i radikalizira se.

Njezin neočekivan odlazak svjedoči o stalnom suparništvu u tom pokretu osnovanom 2013. u kojemu postoji nacionalno-liberalna struja koju ona zastupa i ona ekstremna koja je, čini se, prevladala na parlamentarnim izborima.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag