Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Još ovaj tjedan 'rade', pa idu na stanku od čak dva mjeseca!

Sjednicu zastupnici nastavljaju raspravom o imenovanju Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija koje ne postoji od konca 2015. godine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18 komentara

Hrvatski sabor ulazi u posljednji tjedan zasjedanja prije dvomjesečne ljetne stanke u kojemu će raspraviti još 15-ak točaka, a rad zaključiti u petak, glasovanjem o raspravljenim zakonima i kadrovskim rješenjima.

Sjednicu zastupnici nastavljaju raspravom o imenovanju Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija koje ne postoji od konca 2015., kada je tadašnjem sastavu istekao mandat i o još šest zakona, među kojima su i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Izmjene tog Zakona nužne su zbog provođenja odluke Ustavnog suda iz siječnja ove godine.

Sud je, naime, ukinuo tri članka tog zakona: da središnja ustrojstvena jedinica Zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) provjerava sve činjenice koje utječu na određivanje prava na mirovinsko osiguranje, da se u nadzoru nad osobom koja je dobila rješenje o invaliditetu, može tu osobu u svakom trenutku pozvati na kontrolni liječnički pregled te da se, ako se korisnik invalidnine, bez opravdanog razloga, ne odazove na kontrolni pregled, može obustaviti invalidska mirovina ili invalidski dodatak.

Zastupnici se prisjetili Nikole Tesle

U povodu obljetnice rođenja Nikole Tesle zastupnici Boris Milošević (SDSS) i Nenad Stazić (SDP) prisjetili su se u Saboru tog velikog čovjeka i znanstvenika.

"Danas se sjećamo Srbina iz Hrvatske, velikog čovjeka i znanstvenika, građanina svijeta, danas je 10. srpnja, nacionalni dan Nikole Tesle, dan znanosti i tehnologije i inovacije", kazao je Milošević.

Nikole Tesle prisjetio se i Stazić. "Na današnji dan 1856. godine u olujnoj noći punoj grmljavine i munja rođen je genije Nikola Tesla. Genije kojeg slavi cijeli svijet osim izgleda Hrvata pod vodstvom HDZ-a" kazao je.

Podsjetio je i na spomenik Tesli u Gospiću koji je 1992. godine miniran.

"Ne znam tko je to učinio, ali taj je svakako morao biti nekakav diluvijalni element, karika koja nedostaje, prijelazni oblik između kromanjonca i neandertalca jer staviti dinamit pod genijalni Kršinićev spomenik može samo idiot", rekao je Stazić, pitajući zašto se taj spomenik ne vrati i pritom optužujući gospićki HDZ.

"Zašto je srušen uopće taj spomenik? Pa ne zato što je Tesla izumio struju ni zato što je Kršinić napravio loš spomenik, srušen je zato što je Tesla bio Srbin. I taj primitivni razlog zamislite još uvijek opstaje, 26 godina nakon rušenja spomenika to je još uvijek gospićkom HDZ-u bitan element", rekao je Stazić.

Milošević se u slobodnom iznošenju stajališta u ime Kluba zastupnika  upozorio i na problem uzurpacije privatnog poljoprivrednog zemljišta na Krbavskom polju zatraživši prekid takve prakse.

"Tražim da se prekine upis u ARKOD bez pravnog temelja, a da se izvrši ispis, sve zemlje, svih čestica, koji nemaju pravni temelj, koji nemaju upisnika, koji nemaju vlasničke papire, koji nemaju dakle, posjedovane papire iz katastra koji nemaju ugovore o zakupu bilo s državom, bilo sa fizičkim osobama, jer je riječ o tisućama čestica, o tisućama hektara. Nismo divlji zapad", rekao je Milošević.

Pavić govorio o mirovinskoj reformi, Grmoja izgubio pravo na raspravu

Saborsku raspravu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, resorni ministar Pavić iskoristio je kako bi javnosti objasnio konture mirovinske reforme na kojoj se radi, a kojoj je cilj, kaže, poboljšati položaj umirovljenika. Oporba je tvrde da je riječ o pljački, a Nikola Grmoja (Most) zaradio je i opomene te izgubio pravo na raspravu.

Ministar Pavić naveo je kako je Vlada krenula u cjelovitu mirovinsku reformu jer je potrebno sustav prilagoditi dinamici promjena na tržištu rada, gospodarskim prilikama i demografskim izazovima. Naveo je neke od brojnih razloga za nužnost reforme. Naveo je kako je prosječni staž umirovljenika u Hrvatskoj 30 godina, da je samo 20 posto umirovljenika odradilo je preko 40 godina radnog staža, a mirovine su male i na razini su 42% prosječne plaće.

Kazao je kako je godišnje deficit mirovinskog sustava 17 milijardi kuna, ali i upozorio da će se on s godinama povećavati te je jedan od ciljeva reforme održivost javnih financija. Kazao je i kako se reformom predlaže duži ostanak u svijetu rada i unapređenje sustava generacijske solidarnosti, Pavić je još jednom poručio kako nema nacionalizacije drugog mirovinskog stupa.

- Nitko neće nikome uzeti privatne račune. Po inicijalnom prijedlogu nudi se izbor umirovljenicima, budućim umirovljenicima - kazao je Pavić. . 

Za oporbu je stvar jasna, a Željko Jovanović (SDP) kazao je kako je ministar pokušao PR govorom opravdati ono što se ne može. 

- Nakon '90. kada je HDZ privatizacijskom pljačkom uništio gospodarstvo, smanjio broj radnih mjesta za 400.000, zbog čega i imamo  tako skromne mirovine, vi pokušavate prodati jednu novu pljačku, pljačku u vrijednu 90 milijardi naših umirovljenika i istovremeno ucjenjujete hrvatske građane i umirovljenike nudeći im da ćete im dati povećanje od 27% ako se odreknu svega onog što su štedjeli cijeli svoj radni vijek - ustvrdio je.

Jovanović je kazao kako je riječ o sramotnom prijedlogu za koji nema podršku koalicijskih partnera ni premijer. 

- Vjerojatno sami sebe tješite da će ta reforma vidjeti svjetlo dana, ali ja se nadam da neće - poručio je Jovanović. 

Njegov stranački kolega Nenad Stazić prozvao je ministra da obmanjuje javnost i umirovljenike. 

- Znači 16 godina nakon cjelovite reforme, kad je uveden II. stup, vi nama pod reformom nudite zapravo poništenje te reforme. Vi sad mislite ćopiti sve te novce iz II. stupa, staviti državi u džep i umirovljenicima tek uz taj uvjet povećati mirovinu od 27%. 
Reforma bi bila nešto drugo, ali to je unapređenje onoga što je prije 16 godina započeto, jačanje II. stupa, dati sigurnost umirovljenicima - rekao je.

Nikola Grmoja (Most) kaže kako ministar svojim izjavama pokazuje da uopće ne zna u kojem smjeru treba ići i što treba raditi.

- Jeste li svjesni situacije u Hrvatskoj i koliko mladih ljudi odlazi, a vi pričate o nekakvim fantastičnim rezultatima Vlade? Vjerojatno je većina zaposlenih o kojima govorite zaposleno u gradovima, općinama, županijama, državnim tvrtkama ili ministarstvima. Vi samo opterećujete ovaj sustav, on postaje neodrživ. Provedite reformu javne uprave, ministre, recite to, prenesite to premijeru Plenkoviću da ovo više ovako ne može - kazao je Mostovac. 

Ministar Pavić mu je uzvratio kako se ova Vlada bavi problemom kojim se nije htjela uhvatiti u koštac niti jedna druga u posljednjih 16 godina. Grmoja mu je cijelo vrijeme dobacivao iz klupe unatoč upozorenju predsjedavajućeg Željka Reinera da to ne čini, ali Grmoja nije odustajao. 

-  Pa nemojte obmanjivati javnost više, pa ne može se to, ne može se slušati ovo! - vikao je Grmoja, a Reiner mu je potom izrekao opomenu i oduzeo riječ. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message