Obavijesti

News

Komentari 93

Još se čeka odluka: Mršić se želi kandidirati za premijera

Još se čeka odluka: Mršić se želi kandidirati za premijera
1

Bivši gradonačelnik Koprivnice i šef Podravke odluku će objaviti do kraja lipnja. U SDP je sve više onih koji podržavaju tu ideju i vide je kako izlaz iz postojeće situacije

VIDEO

U SDP je sve glasnija struja koja želi veliku koaliciju s HDZ-om, a Zvonimira Mršića, bivšega gradonačelnika Koprivnice i bivšeg predsjednika uprave Podravke, vidi kao kandidata za premijera na idućim parlamentarnim izborima.

I zato Siniša Hajdaš Dončić nije slučajno ovih dana izjavio kako bi ideju velike koalicije stavio na stranački referendum i kao najbolje rješenje za kandidata za premijera gurnuo upravo - Mršića.

Reporteri Expressa prošli su tjedan obišli u Koprivnici nekoliko istaknutih koprivničkih SDP-ovaca, ali i bliskih suradnika Zvonimira Mršića. Povod tim razgovorima bio je javni istup gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića koji je Mršića okarakterizirao kao najboljeg kandidata za premijera, ali i dolazak Mršića na stranački skup u Koprivnici.

“To su sve moja deca, naravno da sam ih došel podržati”, rekao je Mršić poznanicima u jednom neformalnom razgovoru. Kako doznajemo od naših sugovornika, taj dolazak i javno pojavljivanje te gromoglasni pljesak razveselili su upravo Jakšića, koji se smatra i svojevrsnim političkim megafonom Mršiću. “Mišelu je to puno značilo zbog stranačke situacije poslije lokalnih izbora. On je ovdje siguran u pobjedu u prvom krugu, no on nije podržao Bernardića, dapače jedan je od njegovih kritičara, a to mu Bero i Rajko Ostojić nisu oprostili, pogotovo ovaj potonji. Zvonkov (Mršićev, op. a.) dolazak na skup dao je jasnu poruku članstvu, a zanimljivo je bilo vidjeti i kako su oni koji su Bernardićevi pobornici odmah vadili mobitele i slali poruke, vjerojatno Beri, da se Mršić pojavio”, priča nam osoba bliska Jakšiću.

Mršić, doznajemo iz njemu bliskih krugova, ozbiljno razmišlja preuzeti poziciju premijerskog kandidata SDP-a ako dođe do prijevremenih izbora. O tome je razgovarao i s mnogim SDP-ovcima, među kojima i sa samim Bernardićem, rečeno nam je iz njegovih krugova. Mršić, kažu nam naši izvori, konačnu odluku misli donijeti do kraja lipnja, kad bi se vidjelo hoće li Hrvatska na jesen na nove izbore ili ne.     

Ako do njih dođe, on misli javno objaviti svoju želju i stvoriti procese za takvu ideju u stranci.

Mršić ne misli poput Bernardića da je ideja jednog predsjednika stranke, a drugog kandidata za premijera (kao što je bilo 2007. godine) pogrešna.

“Tu ideju je tad prvo imao Račan, i ako je on mogao takvu ideju iznjedriti, onda je može podržati i Bernardić koji nema ni životnog, a ni ekonomskog iskustva za gospodarske i političke teme koje su važne za Hrvatsku. Drugo, te izbore smo izgubili zbog Milanovića i njegovih izjava u kampanji, a ne Jurčića, tako da to nije bio propali eksperiment, kao što to Bernardić govori štiteći sebe”, govori nam osoba bliska Mršiću.

“Mršić jest rekao da se ne misli politički aktivirati nakon što je otišao iz Podravke, ali ovo je nova, neočekivana situacija i on se misli staviti sa svojim iskustvom na raspolaganje. O tome je razgovarao i s Bernardićem, koji i dalje ne prihvaća tu ideju. Bero je, naime, još u fazi negiranja stvarnosti, kao alkoholičari kad si ne priznaju problem, ali vjerujem da će se stvoriti kritična masa koja će natjerati i njega i Ostojića da prihvate takvu ideju te okrenu naglo trendove u javnosti”, dodaje naš sugovornik iz Koprivnice.

Zanimljivo je, kako doznajemo iz razgovora, da je Mršić također pobornik ideje velike koalicije nakon izbora. 
U jednom razgovoru Mršić je ispričao kako smatra da je “takav modus najbolji izlazak za Hrvatsku”.

Neslužbeno doznajemo da Mršić misli kako je potrebno uključiti sve najbolje stručnjake iz svih opcija, “jer niti jedna stranka nema dovoljno stručnjaka” i realizirati najvažnije ciljeve za oporavak gospodarstva. Po njemu, doznajemo, potreban je i tihi dogovor vodećih stranaka o micanju s lista onih koji su neprihvatljivi jednim i drugim opcijama te stavljanje onih koji mogu surađivati bez svjetonazorskih sukoba.

“Mršić smatra da je kuna prejaka i da je treba postupno, deprecijacijom, oslabiti kao u Švedskoj, i time pojačati uvoz, zatim pozvati sve stručnjake koji su vani da se vrate te pomognu sa svojim znanjem i iskustvom. A takvi se neće politički aktivirati ako nema konsenzusa i velike stabilne većine. Mršić pod stabilnom većinom vidi 101 ruku u Saboru, dakle veliku većinu i jaku vlast koja može odolijevati svim populističkim napadima raznih opcija”, kaže naš sugovornik.

Velika koalicija tako dobiva pobornike u dijelu SDP-a, voljeli bi je vidjeti zapadni diplomati, ali je nedvojbeno da vrh HDZ-a ovoga trenutka o njoj ne želi ni razmišljati.

No golema kriza Agrokora sa sobom će sigurno nositi i nove političke potrese. Jedan saborski zastupnik SDP-a nam je pak ispričao kako se diplomati boje da će pod Bernardićem SDP još više gubiti na etabliranosti u javnosti, što bi dovelo do toga da u eventualnoj velikoj koaliciji ne bude ravnopravan ili prvi partner HDZ-u, nego irelevantan, tzv. junior- partner u vladi.

“Stranci gledaju veliku koaliciju kao donekle ravnopravan model suradnje dviju vodećih opcija u Hrvatskoj, opcija koje se neće međusobno jesti i koristiti situaciju da se slabe, nego da će odraditi nekoliko projekata i ključnih zadanih točaka. Misle da je s Bernardićem to teško”, kaže sugovornik.

Da je Bernardić zaista tako loše prihvaćen kod diplomata govori i podatak koji je Express doznao od nekih svojih izvora izvan političkih krugova. Naime, strana veleposlanstva koriste neke prevoditelje za prijevode govora vodećih političara u Hrvatskoj. Tako su dva veleposlanstva Bernardićev govor u Saboru na izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, u kojem spominje glađenje oca po glavi, škripu guma BMW-a i ostale nesvakidašnje dijelove koji su iznenadili i šokirali cijelu javnost, vraćali prevoditeljima na doradu misleći da su prevoditelji pogriješili u prijevodu.

U HDZ-u, logično, ideje o velikoj koaliciji ne padaju na plodno tlo. HDZ-ovci i u neslužbenim razgovorima ponavljaju da je njihov cilj stvoriti stabilnu većinu, a ako to neće biti moguće, najesen ići na izbore na kojima očekuju dobar rezultat. Optimizam temelje na nadanjima da slijedi dobra turistička sezona i da će se situacija u Agrokoru smiriti.

“Nema potrebe za takvim idejama, mi razmišljamo o tome da nastavimo voditi Hrvatsku u gospodarski oporavak kroz naš politički oporavak”, kaže nam samouvjereno HDZ-ovac.     

Zapadni veleposlanici potiču veliku koaliciju

Ranko Ostojić i Glavašević ne žele čuti za veliku koaliciju. Oni lidera stranke vide u Peđi Grbinu. Kako Express doznaje, nekoliko veleposlanika i otpravnika većeg broja zapadnih država proteklih je dva tjedna vodilo intenzivne razgovore s povećim brojem saborskih zastupnika i članovima vodstva vodećih političkih stranaka. Na tim sastancima, doznajemo, jasno je iskazan pozitivan stav zapadnih predstavnika o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. Stranci, naprosto, misle da bi ta koalicija donijela stabilnu većinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je