Obavijesti

News

Komentari 3

Josep Borrell osuđuje Putinovu 'barbarsku' agresiju Ukrajine

Josep Borrell osuđuje Putinovu  'barbarsku' agresiju Ukrajine

On se nalazi na turneji po zemljama zapadnog Balkana kako bi potvrdio angažman Bruxellesa na europskoj perspektivi regije, u trenutku kada ruska agresija na Ukrajinu prijeti čitavom europskom kontinentu

Šef europske diplomacije osudio je u ponedjeljak u Skoplju "barbarsku agresiju" ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv naroda Ukrajine, potvrđujući da je Bruxelles sastavio četvrti val sankcija protiv Moskve.

Josep Borrell nalazi se na turneji po zemljama zapadnog Balkana kako bi potvrdio angažman Bruxellesa na europskoj perspektivi regije, u trenutku kada ruska agresija na Ukrajinu prijeti čitavom europskom kontinentu.

"Moj posjet dolazi u kontekstu barbarske Putinove agresije protiv ukrajinskog naroda", rekao je Borrell na konferenciji za novinare.

"Ruske snage nastavljaju pokretati napade zračnim projektilima i topničke udare, ciljajući civile, mirne susjede".

Sabotaža na ruskoj televiziji: Aktivistica voditeljici iza leđa vikala: "Zaustavite rat..."
Sabotaža na ruskoj televiziji: Aktivistica voditeljici iza leđa vikala: "Zaustavite rat..."

Rekao je da je više od 2,6 milijuna Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje. "To je najveće kretanje stanovništva od kraja Drugog svjetskog rata".

"Putinov rat ne tiče se samo Ukrajine, on se tiče sigurnosti i stabilnosti cijelog europskog kontinenta. Tiče nas se svih", naglasio je.

U tom kontekstu, naglasio je Borrell, Bruxelles treba osnažiti proces proširenja i snažno vezati zapadni Balkan za EU.

Srbija i Crna Gora vode pregovore o pristupu EU-u već godinama, a unatoč zelenom svjetlu iz Bruxellesa, pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom još nisu počeli.

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

"Moramo početi formalne pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom što je prije moguće", dodao je Borrell.

Premijer Sjeverne Makedonije kazao je da "geostrateška rupa u našem kutu Europe nije opcija, dodajući da je proširenje na zemlje zapadnog Balkana danas strateško i sigurnosno pitanje".

Borrell će u utorak posjetiti Albaniju a u srijedu BiH.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...