News

Komentari 0

Josip Mlakić osvojio nagradu 'Mirko Kovač' za najbolji roman

Josip Mlakić osvojio nagradu 'Mirko Kovač' za najbolji roman

Roman "Skica u ledu" nastajao je petnaestak godina. Ostavljao sam ga i napuštao kroz godine, a u njemu su zapravo tri romana koji na kraju prerastaju u jedan, rekao je Mlakić

Rovinj je šesti put zaredom domaćin književne manifestacije Dani "Mirka Kovača", koji su započeli u četvrtak u rovinjskom Multimedijalnom centru dok je za subotu predviđena dodjela nagrada "Mirko Kovač" za 2018. godinu.

Na svečanosti otvorenja upriličen je razgovor s Josipom Mlakićem, autorom romana "Skica u ledu", za koji je osvojio nagradu "Mirko Kovač" u kategoriji najbolji roman.

- Roman je izašao prije nepunu godinu dana i radi se o vremenskom razdoblju od pedesetak godina, uključujući desetak godina prije rata,rat i poraće. Roman je fikcija, a riječ je o izgubljenom zavičaju - rekao je autor i dobitnik nagrade Josip Mlakić.

Rovinj: Književniku Josipu Mlakiću uručena nagrada Mirko Kovač

Četrnaest romana je iza tog autora,nekoliko zbirki priča te jedna zbirka poezije, a bavi se i filmom.

- Ova nagrada je veliki poticaj i vjetar u leđa jer je Mirko Kovač bio veliki pisac kojeg sam i osobno upoznao. Zasigurno će biti vrijedna uspomena i podsjetnik da i dalje nastavim s radom. Prvu knjigu objavio sam 1997. godine - rekao je Mlakić, jedan od najproduktivnijih autora štokavskog područja. Moderator večeri, Seid Serdarević istaknuo je kako se ove godine na Danima "Mirka Kovača" nastavljaju ideje skupa koji otvara pitanja te nastavlja tamo gdje je Mirko Kovač stao.

- To je duh tolerancije,otvorenosti ali i kritičkog propitivanja - rekao je. Razgovarajući s autorom Mlakićem, istaknuo je kako je rođen u Bugojnu, diplomirao na strojarskom fakultetu te radio kao inženjer. No, paralelno kreće s pisanjem vrhunskih romana te je dobitnik brojnih nagrada.

- Roman "Skica u ledu" nastajao je petnaestak godina. Ostavljao sam ga i napuštao kroz godine, a u njemu su zapravo tri romana koji na kraju prerastaju u jedan. Sva tri romana su usko povezana junacima i temama. Inače, volim kriminalističke romane ali i SF. Volim miješanje žanrova - odao je Mlakić pred okupljenom publikom.

Najčitaniji članci