Obavijesti

News

Komentari 344

Josipović: HDSSB me slatko nasmijao, smije im se i država

Josipović: HDSSB me slatko nasmijao, smije im se i država
1

Na potez HDSSB-a, koji je odlučio da neće podržati ustavne promjene, reagirao je predsjednik Josipović istaknuvši kako misli da im se nakon ovog smije cijela država

VIDEO

Iz Ureda predsjednika Ive Josipovića poslali su priopćenje u kojem prenose reakciju predsjednika na potez HDSSB-a da u Saboru ne podrži promjene Ustava. 

Predsjednik ističe kako u razloge zbog kojih je HDSSB prvo prihvatio, a zatim odbio ustavne promjene, ne može detaljnije ulaziti

- Zanimljive su jedino promjene u raspoloženju istaknutih članova stranke. Ponajprije, inzistirali su da se usvoje promjene kakve su predložene. Gospodin Burić, njihov istaknuti član stranke, je referirajući se na moje prijedloge izmjena, kako kažu novinari, citiram, 'pobjesnio'. Sada, HDSSB misli da ću se ljutiti što su, odbijajući te iste predložene promjene, razotkrili 'možda' tajni dogovor mene i premijera - stoji u izjavi predsjednika. 

- Neka ne budu zabrinuti, ne ljutim se. Dapače, slatko su me nasmijali. Mislim da im se smije i cijela država. Istina je puno jednostavnija. Ili misle da mogu još što utržiti da bi činili potrebnu većinu, ili im je došla zapovijed iz druge države da ne izdaju ljutu desnicu. Ali, njihova odluka, njihova stvar. Što se sudbine ustavnih promjena tiče, želim da se na dobroj platformi postigne puni konsenzus ili barem potrebna većina. Svoje prijedloge za poboljšanje sadašnjeg, ne osobito uspjelog teksta izmjena, dao sam. Na Saboru je da odluči - zaključuje predsjednik u izjavi. 

HHO: Načelno se stvaraju uvjeti za neki oblik diktature!

Reagirali su i iz Hrvatskog helsinškog odbora. 

Priopćenje donosimo u cijelosti. 

"Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) smatra svojom dužnošću i obvezom ponovno upozoriti hrvatsku javnost na činjenicu da vladajuća većina u Hrvatskom saboru nastoji protudemokratskom procedurom  izmijeniti Ustav RH. Već smo upozorili na činjenicu da se primjenjenom procedurom i načinom na koji je vođena “javna rasprava”, kršena temeljna ljudska prava, budući se ona vodila gotovo virtualno, samo na internetskim stranicama Hrvatskog sabora. Tim pristupom i takvim postupkom isključen je iz rasprave o temeljnim konstitutivnim pitanjima ove države, najveći dio njenih građana, pogotovo onih koji ili nemaju pristup ili pak znanja o služenju internetom. 

Time se građanima oduzima pravo i dužnost sudjelovanja u svakoj fazi rasprave o donošenju ili promjeni Ustava. Ne samo to, ovakvim postupkom saborske većine grubo se krši Ustav RH i to članak 141. koji Predsjedniku Republike daje ovlast predlaganja promjene Ustava RH. Predsjednik RH Ivo Josipović uputio je Hrvatskom saboru 10. prosinca 2013., preko predsjednika Josipa Leke, svoj prijedlog o promjeni Ustava, što je saborska većina, putem Odbora za ustav i poslovnik, odbila uopće uvrstiti u proceduru. Time je predsjednikov prijedlog promjena jednostavno ignoriran! 

Ovakvim postupkom ugrožen je model konstitucionalizma koji pretpostavlja ustavom zagarantirano ravnovjesje između tri segmenta vlasti. IO HHO-a smatra stoga potrebnim upozoriti na pogubnost postupka i ponuđenog rješenja vladajuće većine, koja, uz ostalo, predlaže i  članak kojim bi “Hrvatski sabor mogao većinom glasova svih zastupnika odlučiti da se i drugi zakon donese po postupku određenom za promjenu Ustava”. Ovim bi institutom obični zakoni, koji se donesu natpolovičnom većinom, stekli i imali ustavnu snagu, pa bi tako postalo moguće, da i odredbe suprotne Ustavu, budu dovedene na razinu Ustava. Usvajanje ovih rješenja krije u sebi opasnost sužavanja kompetencija Ustavnog suda, i onemogućavanje Ustavnom sudu da kontrolira ustavnost onih odredbi koje su donesene kao zakon, a imaju snagu Ustava. U povijesti je ovakav slučaj konstitucionalizacije zakona na razinu ustava poznat jedino u praksi Vajmarske republike, kada je upravo konstitucionalizacija zakona u razdoblju od 1933. do 1936., omogućila uvođenje diktature. 

IO HHO-a stoga smatra kako ponuđeni model širom otvara vrata primjeni sličnog modela u Republici Hrvatskoj. Dakle, načelno se stvaraju pretpostavke, barem u krajnjoj konzekvenci, za mogućnost uspostave nekog oblika diktature u RH. Stoga pozivamo Vladu i sve zastupnike u Saboru da se uzdignu iznad dnevno-partikularističkih interesa i ostanu na potrebnoj demokratskoj razini osobne i političke odgovornosti. Sve političke čimbenike, pogotovo one u Vladi i u Saboru RH, smatramo nužnim upozoriti, da, ukoliko ovi prijedlozi dobiju većinu, oni svojim “za”, otvaraju put rušenja ustavnog poretka RH, te da će zbog toga morati preuzeti i svu moguću političku i  povijesnu odgovornost."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 344
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"