Obavijesti

News

Komentari 96

Josipović: Htjeli su mi smanjiti ovlasti, i to provući ispod stola

Josipović: Htjeli su mi smanjiti ovlasti, i to provući ispod stola
1

Ne želim o njima govoriti jer se ni oni nisu javno deklarirali. To, imaju li dovoljnu moć mi nije bitno. No očito je riječ o politički relevantnim krugovima, rekao je Josipović

VIDEO

Nakon što se u javnosti počelo govoriti o mogućem smanjenju predsjedničkih ovlasti, pa čak i o uvođenju čistog parlamentarnog sustava u kojem, kao i u Njemačkoj, predsjednika bira parlament, predsjednik Ivo Josipović naručio je anketu u Večernjem listu u kojoj je od građana želio doznati što misle o toj ideji.

Rezultati su pokazali da unatoč želji nekih političara i parlamentarnih stranaka za smanjenjem predsjedničkih ovlasti, većina građana je za to da se ovlasti čak i povećaju. Josipović je u intervjuu za Novi list komentirao rezultate ankete, ali i objasnio razloge zašto ju je uopće naručio, budući da su mnogi smatrali to krajnje neobičnim.

'Građani su vrlo jasno rekli što žele'

- Dobro je i legitimno otvarati raspravu o ustavnom i političkom uređenju države, naravno, i predlagati promjene u statusu predsjednika. Ali, riječ je o vrlo ozbiljnim pitanjima i mislim da je važno znati što građani misle o tome. Stanovište građana kakvu državu žele je realna i stručnim metodama mjerljiva politička kategorija. Građani su vrlo jasno poručili i analitičarima i novinarima i političarima koji razmišljaju o tom drugom modelu da to ne žele. Vrlo jasno žele državu u kojoj neposredno biraju predsjednika - rekao je Josipović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Inicijativa se valjala ispod stola'

Napomenuo je da iako inicijativa za smanjenje ovlasti nije bila javno artikulirana, da se ona 'valjala ispod stola'. 

- To budite sigurni - rekao je Josipović, no na pitanje ispod čijeg stola, samo je dodao: 'Ispod nekoliko stolova, ali nije bitno, nećemo o tome'. 

- Sigurno se anketa ne bi radila da se inicijativa nije zakoturala poput jedne grude koja je vjerojatno planirala biti sve veća i veća. Da je rezultat anketa bio obrnut, ja bih isto rekao »pa hajdemo promijeniti sustav«. Očito je da građani to ne žele: 94 posto je protivnika izbora predsjednika u Saboru i to je vrlo uvjerljiva većina. Zato mi je drago da je predsjednik Sabora, gospodin Leko, jasno rekao da se promjene ne planiraju - kazao je Josipović koji nije htio otkriti tko je to htio raditi 'ispod stolova'.

- Ne želim javno o njima govoriti jer se ni oni nisu javno deklarirali. To, imaju li dovoljnu moć mi nije bitno. Očito je da, čim se u nekoliko novina plasiraju, ponavljam, legitimne inicijative promjene statusa predsjednika, očito je, u političkom smislu riječ je o relevantnim krugovima - kazao je predsjednik.

Naručio anketu zbog zabrinutosti za institucije

Josipović kaže da je naručio anketu ne zbog straha, ni zbog bojazni, već zbog zabrinutosti za institucije.

 - Vraćam se na polaznu tezu: ako postoji ideja o mogućem novom uređenju, a ja imam kao predsjednik drugačiju sliku, želio sam znati kako misle građani. Da je rezultat bio obrnut, ja bih rekao da se s time ne slažem, ali bih pozvao Sabor i Vladu da promijene Ustav - rekao je Josipović. 

Zašto bi drugi mogli naručiti anketu, a ja ne?

Što se tiče same ankete i činjenice da ju je on naručio Ured predsjednika, on tu ne vidi ništa sporno ni neobično. 

- Oprostite, ako netko vodi politiku zar nije normalno da želi znati što građani misle. Ne vidim zašto bi to svi drugi mogli, a predsjednik ne - rekao je Josipović za Novi list.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1