Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
95 komentara

Josipović: Iz njihovih humaka više ne smije klijati sjeme zla

Predsjednik Ivo Josipović je na svojem Facebooku u petak povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima objavio poruku

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
95 komentara

Predsjednik Ivo Josipović je na svojem Facebook profilu u petak povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima objavio sljedeću poruku: 

"Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno… Na ovom strašnom i predugačkom nizu boli, na desetcima spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući kako iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla.

Prošlost ne možemo mijenjati, ali iz nje moramo učiti.

Obilježavajući Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, sjećamo se svih žrtava totalitarizma. Sjećamo se i žrtava ratova širom svijeta jer su i ratovi i nehumana djela za vrijeme rata u svojim korijenima često imali totalitarizam ili mržnju i prezir prema čovjeku i njegovu životu. Svjesni smo kako iskrenog pomirenja i oprosta nema bez uvažavanja žrtve, bez zajedničkog sjećanja i sućuti prema svim nevinim žrtvama. Osuđivati totalitarne i autoritarne režime i tendencije, učiti o njihovim uzrocima i posljedicama te čuvati mir, demokraciju i ljudska prava, znači biti odgovoran prema budućnosti. Europa je u prošlom stoljeću imala i previše povijesnih lekcija koje se više nikada ne smiju ponoviti.

Zato, sjećajući se žrtava totalitarističkih režima i svih ratova, uz dostojanstvo i odgovornost, gradimo zajedničku Europu mira, pluralizma, demokracije i ljudskih prava".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message