Obavijesti

News

Komentari 93

Josipović: Izbori za Europski parlament će biti 14. travnja

Josipović: Izbori za Europski parlament će biti 14. travnja
4

Predsjednik Josipović je posljednjih dana obavljao konzultacije oko datuma izbora s predstavnicima vladajuće koalicije, oporbenih stranaka i drugih zainteresiranih

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović objavio je da će se izbori za Europski parlament održati 13. i 14. travnja. Ova odluka stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, kazao je Josipović na konferenciji za novinare u Uredu predsjednika.

Predsjednik je odluku donio nakon konzultacija i dodao da su prvi izbori za Europski parlament od iznimne važnosti za Hrvatsku, kako u pogledu afirmacije europejstva u Hrvatskoj, tako i za ugled Hrvatske u Europskoj uniji.

Hrvatska do 1. srpnja, kada bi trebali ući u EU, mora izabrati 12 zastupnika koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu. Predsjednik Josipović je posljednjih dana obavljao konzultacije oko datuma izbora s predstavnicima vladajuće koalicije, oporbenih parlamentarnih stranaka i drugih zainteresiranih strana.

"U igri" za datum su bile dvije mogućnosti, da se europski izbori održe zajedno s lokalnim izborima, odnosno krajem svibnja, a druga da se održe zasebno, vjerojatno 14. ili 21. travnja. Na kraju je odlučeno da budu 14. travnja.

Zagovaratelji odvojenih izbora tvrdili su da su oni za Europski parlament različiti od lokalnih izbora te da birači neće moći razlučiti lokalne teme od onih za EU izbore, dok druga strana tvrdi da bi zajednički izbori donijeli manji trošak za proračun, a još je možda i važnija činjenica da bi za izbore u travnju ostao kratak rok za kampanju u kojoj se neće moći profilirati kandidati, a i birači neće uspjeti "naučiti" kako glasati, jer je model različit od bilo čega što se dosad primjenjivalo u Hrvatskoj.

Na izborima za Europski parlament glasa se i za liste, ali i za pojedine kandidate na listama, u što birače prije izlaska na birališta treba dobro uputiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...