Obavijesti

News

Komentari 392

Josipović čestitao Kolindi na pobjedi i zahvalio se biračima

Josipović čestitao Kolindi na pobjedi i zahvalio se biračima
58

Imali smo napornu kampanju, ali demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici, rekao je Ivo Josipović

VIDEO

>>> 23.22 Ako su ovi rezultati koje je DIP objavio na 97 posto prebrojanih glasova točni čestitam Kolindi Grabar Kitarović na ovim izborima, rekla je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

- Ona će morati sasvim promijeniti svoju politiku od one retorike koju je imala u kampanji. U kampanji je imala retoriku podjele, nacionalističkog ekstremizma koja nas vraća u '90-e. To ovoj zemlji ne treba, treba joj predsjednica koja objedinjuje zemlju. Morat će se ponašati kao predsjednica Hrvatske, a ne kao glasnogovornica HDZ-a, i to najkonzervativnijeg dijela, kao što se ponašala u kampanji. Svima nama i njoj želim da ima tu snagu i sposobnost da to učini - rekla je Pusić.

Napomenula je da je Grabar Kitarović pobijedila s nešto malo više od 20.000 glasova i to je upozorenje da mora sasvim promijeniti politiku od one koju je zagovarala. Očekivala je tijesni rezultat izbora, ali se do samog kraja nadala da će rezultat biti u korist Ive Josipovića. Navela je da će Vlada surađivati s predsjednicom i ustvrdila:

- Vlada je jedina sigurna brana od nacionalizma, ekstremizma, korupcije i povratka u '90-e. Kolinda Grabar Kitarović će morati dokazati da je sposobna stati na tu poziciju - zaključila je Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

>>> 23.03 Ni u snu nisam ovo očekivao prije mjesec dana, kratko je rekao Rajko Ostojić. Rekao je i da je proglašen "crveni alarm" i da se trebaju posložiti. Mirando Mrsić je rekao da je ovo poruka za parlamentarne izbore te da su građani pokazali da žele promjene.

>>> 22.37 Treba biti velik u pobjedi, ali i u porazu. Izgubili smo bitku ali ne i rat, rekla je Urša Raukar.

Pokretanje videa...

RTL 03:28

- Njegova nova politička misija tek počinje - rekla je Raukar i najavila Josipovića koji se obratio stožeru. Okupljeni su skandirali: "Ivo, Ivo".

Čestitao je na pobjedi Kolindi Grabar Kitarović.

- Imali smo napornu kampanju, ali demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i čestitam joj. Razlika je mala, ali to je bit demokracije tko dobije više glasova nosi pobjedu. Zahvaljujem svima onima koji su mi u ovih pet godina pomagali da budem vjerujem uspješan i dobar predsjednik. Zahvaljujem preko milijun građana koji su mi dali svoj glas. To je naša zajednička snaga. Hvala strankama koje su me podržale. Hvala svima onima koji su radili u mojem stožeru u kampanji. Hvala mojoj obitelji, hvala mojoj supruzi, mojim roditeljima mojoj kćeri - rekao je Josipović.

VIDEO

- Vrijednosti za koje smo se zajedno borili su i dalje tu i dalje su nam izazov. Budimo i dalje zajedno i dalje vjerujmo u našu Hrvatsku - rekao je Josipović.

U stožeru je bilo i onih koji nisu mogli suspregnuti suze.

VIDEO

>>> 22.31 Nije sve prebrojano, utakmica se igra do zadnjeg trenutka, rekao je Zlatko Komadina.

>>> 22.17 Retorika kampanje je bila retorika nacionalističkih ekstremizama i povratka u '90-e, a nama treba retorika 21. stoljeća i budućnosti. Treba nam osoba koja će znati objediniti Hrvatsku, i graditi dalje, a ne omalovažavati i pljuvati, rekla je Vesna Pusić.

- Nadam se da ne misle da je ovo stranačka pobjeda- rekla je Pusić i tako komentirala činjenicu da su u stožeru HDZ-a proglasili pobjedu.

>>> 22.06 Nakon objave rezultata DIP-a u stožeru se čuo kratki pljesak.

>>> 21.57 Dio uzvanika je već otišao, među prvima Čačić.

>>> 21.56 Prednost je 20.000-30.000 glasova. Krivo sam očito prognozirao kad sam vjerovao da će Josipović pobijediti ako bude veća izlaznost. Tko god da pobijedi to će biti za nekoliko glasova. Kako god završi to će biti tijesna pobjeda, rekao je Zoran Milanović.

Na pitanje kako će reagirati ako Grabar Kitarović pobijedi i ako bude tražila da ide u Bruxelles umjesto članova Vlade, Milanović je rekao:

- Prema Ustavu Vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku. To je ingerencija Vlade i to nije pitanje tko koga voli nego je to tako.

- Ovo je bila sektaška kampanja. Grabar Kitarović je bila militantni vojnik svoje stranke i tako se predstavljala. U ovoj je kampanji stalno ponavljala sedam rečenica, to je činjenica. Ali ako je to volja građana... Ako su presudili glasovi dijaspore, ja s tim nemam problema - rekao je Milanović.

Na pitanje što će biti ako Grabar Kitarović pobijedi i ako bude od njega tražila da sazove sjednicu Vlade, Milanović je rekao:

-  To je članak Ustava no nitko se nikada dosad to nije usudio tražiti. Vlada zasjeda svaki tjedan i ja u stvari ne znam kako bi izgledao sastanak koji predlaže predsjednik ili predsjednica. Tko god želi, može pričati i dijeliti savjete i biti agent svoje stranke.

-  Vlada će trajati do kraja, koalicija je čvrsta i to čvršća od one Račanove. Ovo je konačno sad država. Nema natrag, samo naprijed. Ovo su izbori za predsjednika. SDP je u ovih sedam godina ostvario što nikad prije nije. Mi smo jedina stranka u ovom dijelu Europe koja bira na neposrednim izborima na kojim sudjeluju svi članovi. I sada je ova stranka pokazala jako puno. Ako pobijedi Kitarović mi smo jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast - kazao je Milanović.

>>> 21.55 Ja vjerujem u onih tri posto neobrađenih glasova, ali to nije objektivno očekivati. Ovi su izbori pokazatelj i svi moramo izvući pouku, a to je da građani žele promjene, rekla je Anka Mrak Taritaš.

>>> 21.53 Sada se čuju komentari kako bi Josipović trebao izaći iz ureda i priznati poraz.

>>> 21.38 U stožeru Ive Josipovića na razglasu se pušta: "I will survive"

>>> 21.33  Ivo Josipović je u prolazu novinarima rekao: "Izgubili smo, gospođa je pobijedila".

>>> 21.31 U stožer je došao i Zoran Milanović. On i Josipović su otišli u ured.

>>> 21.28 Josipović je vidno utučen. Podsjetimo, prema zadnjim rezultatima Kolinda Grabar Kitarović je preuzela vodstvo

>>> 21.22 Ma samo polako. Građani su odlučili, pričekajmo da se evidentiraju glasovi. Ali eto, Grabar Kitarović je preokrenula, pričekajmo jer to je sada jako, jako tijesno, rekao je Gordan Maras. Josip Leko je rekao da nije gotovo dok ne dobijemo službene rezultate.

VIDEO

>>> 21.19 Ovaj rezultat je posljedica neizvjesnosti u kojoj živi veliki broj građana, rekao je Tonino Picula.

- S obzirom na situaciju u kojoj Hrvatska živi i na kontekst u kojem se nalazi ovakav rezultat me ne iznenađuje - rekao je Picula.

Stožer je utihnuo nakon što je Grabar Kitarović preuzela prednost.

>>> 21.14 Ivo Josipović je izašao iz ureda i ušao u stožer. Rukuje se sa svojim simpatizerima te povremeno razgovara na mobitel.

>>> 21.10 Borba je tijesna i treba pričekati da se prebroje svi glasovi, nadam se da će ostati ovako i da će Ivo Josipović pobijediti jer je on osoba koja objedinjuje ljude i za nas je važno da sada imamo takvu osobu, rekla je Vesna Pusić. Dodala je da je očekivala da će u drugom krugu izbora biti tijesno. Ipak nada se da će s ovako velikom izlaznošću Josipović pobijediti.

>>> 21.07 Šaljemo sve svoje pozitivne vibracije u DIP da rezultati ostanu kakvi su sada, jer to je potrebno Hrvatskoj. Hrvatskoj je potreban Ivo Josipović, s pozornice u Novinarskom domu, poručila je Urša Raukar.

>>> 20.58 Tihomir Jakovina je rekao da će iščekivanje trajati do zadnjeg biračkog mjesta.

- Odradili smo maksimum i uvjereni smo da će europski put koji smo odabrali biti nagrađen novim mandatom Josipovića - rekao je Jakovina.

>>> 20.48 Neka Brkić potvrđuje što želi. Mi čekamo da se prebroje glasovi i da vidimo tko će pobijediti, odgovorio je Maras na pitanje o poruci Brkića iz Kolindinog stožera.

>>> 20.47 U stožeru Ive Josipovića pojeli su svu hranu

>>> 20.39 Na pitanje što to znači da je rezultat gotovo 50:50, Radimir Čačić je rekao da to nije dobro, ali i činjenica je da, ako imate dva kandidata, da ljudi glasuju pola, pola. Rekao je kako su njegovi Reformisti dali glas onome za koga smatraju da može napraviti ozbiljne pomake.  Rekao je i da očekuje od Kolinde Grabar Kitarović, ako pobijedi da smiri strasti i da smanji podjele. Za Josipovića je, rekao je Čačić, već dokazano da nije čovjek podjela.

>>> 20.32 Nenad Stazić je rekao kako čekaju rezultate DIP-a u 22 sata. Rekao je da ovi trenutni rezultati pokazuju duboku podijeljenost hrvatskog društva te da će tko god večeras pobjedi morati na tome poraditi.

- Svi se nadamo pobjedi, svi smo optimistični - rekao je Stazić. Dodao je kako će pobjeda i za jedan glas biti fantastičan rezultat.

>>> 20.23 Prebrojavanje je tek počelo. To su sve mijene. Moguće je da ćemo i dalje voditi, a moguće je da će i oni u nekom trenutku povesti, ali mi čekamo rezultate Državnog izbornog povjerenstva koji će biti u 22 sata, rekla je Mladenka Šarić.

Neki nam govore kako se dosadašnji glasovi odnose na mjesta, koja su bila priklonjena Josipoviću.

- Sad će nas spuštati. Nadam se da ne previše - kažu nam.

>>> 20.20 Gordan Maras rekao je da će biti neizvjesno do samog kraja. Arsen Bauk je rekao da je još prerano za slavlje te da će utakmica biti tijesna.

>>> 20.16 U stožeru Ive Josipovića se pjeva: "Večeras je naša fešta".

>>> 20.13 Ministar Ivan Vrdoljak rekao je da će ovo biti duga noć te da će presuditi nekoliko tisuća glasova.

- Trebamo biti oprezni. Velika izlaznost birača je dobra stvar, no smijemo se nadati da ćemo na kraju večeri pobijediti - rekao je Vrdoljak. Tamara Obradović Mazal, jedna od šefica kampanje Ive Josipovića, zahvalila se biračima.

- Zadržimo taj trend - rekla je.

Pokretanje videa...

Davor Višnjić/Pixsell 00:57

>>> 20.10 S amo koju minutu iza 20 sati, Josipović se s drugog kata spustio se među svoje simpatizere.

- Nema žalosti - tješili su ga neki okupljeni.

- Kakve žalosti - uzvratio je.

Svega nekoliko sekundi kasnije, na televizorima su se pojavili najnoviji rezultati, oni koji idu njemu u korist. Zavladalo je ludilo.

- Ivo, Ivo... Pobjeda, pobjeda... - vikali su svi.

VIDEO

>>> 20.06 U stožeru vlada euforija, velika je gužva.

- Valjda je Bog pravedan - samo je jedan od komentara koji se mogu čuti.

- Neka je pobjeda pa makar i za jedan glas - komentiraju okupljeni. Skandira se "Pravi put".

VIDEO

>>> 20.02 Nakon objava rezultata DIP-a u stožeru Ive Josipovića vlada prava euforija. Oduševljeni su, viču :"Ivo,Ivo", Skandira se: "Pobjeda, pobjeda".

>>> 19.57 I sada mamurna pita gdje je utjeha, riječi su pjesme Parnoga valjka koja upravo svira u stožeru Ive Josipovića. Josipović je otišao u sporednu sobu.

>>>19.56 Nenad Stazić odbio je dati izjavu bez dogovora sa stožerom.

>>>19.34 Treba pričekati, mislim da ćemo morati čekati do zadnjeg listića da bi vidjeli tko je pobjednik, rekla je Milanka Opačić. Željka Antunović je rekla da kampanja nije bila poštena.

- Kampanja HDZ-a je dijelila ljude i nas je optuživala da ne volimo domovinu - rekla je Antunović.

>>> 19.30 Ivo Josipović je stigao u stožer.

VIDEO

>>> 19.19 Očekujemo samo jedno - pobjedu, rekla je Ingrid Antičević Marinović . Atmosfera u stožeru Ive Josipovića na samom je početku bila prilično pozitivna. No, to je kratko trajalo.

VIDEO

Samo pola sata nakon što su se u Novinarskom domu okupile njegove pristaše, stigli su rezultati izlaznih anketa. Iako se manje plesalo i pjevalo, ljevica se nije pomirila s porazom.

- Sigurno da nam izlazne ankete sad nisu dobre. Međutim, pričekajmo konačne rezultate. Dugo će se brojiti glasovi - rekao je ministar Mirando Mrsić , koji je zahvalio građanima na visokoj izlaznosti.

Prve rezultate izlaznih anketa komentirala je i Željka Antunović .

- Da su rezultati bolji bili bismo opušteniji i zadovoljniji, ali mi i dalje čekamo rezultate Državnog izbornog povjerenstva - rekla je Antunović, a ponovila i Josipovićeva glasnogovornica Mladenka Šarić.

- Nećemo baciti koplje u trnje, a sigurno ne prije konačnih rezultata - dodala je.

No, neki u Josipovićevom stožeru već se lagano mire s porazom.

- Izlazne ankete uvijek budu jednake konačnim rezultatima. Sjetite se da je tako bilo i u prvom krugu - kažu nam Josipovićevi simpatizeri. Dodaju kako su se nadali da će velika izlaznosti ići u prilog njihovu kandidatu. No, čini se da ništa od toga. Ipak, smatraju da izlaznost nije velika samo zahvaljujući Kolindinim biračima.

- Prva je Karlovačka županija, desna, ali odmah iza nje je Varaždinska, dakle lijeva - primjećuju.

>>> 19.11 U stožeru Ive Josipovića je i Radimir Čačić koji je rekao da ankete rijetko griješe više od jedan posto. Ipak naglasio je da treba pričekati rezultate DIP-a.

VIDEO

- Ovo je relativno velika razlika u izlaznim anketama. Grabar Kitarović je koristila sredstva izvan uobičajenih i dopuštenih - rekao je Čačić.

>>> 19.07 Atmosfera u stožeru je komorna. Mirando Mrsić rekao je da rezultati izlaznih anketa ne izgledaju dobro, ali i da treba pričekati prve rezultate.

>>> 19.04 Izlazne ankete je komentirala Mladenka Šarić koja se zahvalila građanima koji su u velikom broju izašli na birališta.

- Treba uzeti u obzir da su to izlazne ankete i tek sada počinje brojanje glasova. Vjerujemo da će konačni rezultati biti različiti. Očekivali smo tijesan odnos - rekla je Šarić. Dodala je da su spremni na sve scenarije.

>>> 19.00 Josipovićev stožer je već pun

Ivo Josipović i njegovi pristaše rezultate izbora dočekat će u Novinarskom domu u Zagrebu . Očekuje se 300 uzvanika. Akreditirano je 130 novinara. Naručeno je 120 litara piva. Od hrane gostima će se nuditi kanapei.

Josipović i njegova supruga Tatjana glasali su jutros u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Rekao je kako očekuje rekordnu izlaznost na današnje izbore.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 392
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.