Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
30 komentara

Jovanović namjestio riječkom Sveučilištu 24 milijuna eura?

Ministarstvo znanosti platilo je konzultantskoj kući 2700 eura da budu podrška riječkom Sveučilištu. Za Zagreb to nisu učinili. Zaključili su da je Rijeka spremnija

Robert Anić/Pixsell
Foto: Robert Anić/Pixsell
30 komentara

Viša inspektorica Ministarstva financija Marija Grbić-Padjen u proljeće 2012. godine dovršila je zapisnik o proračunskom nadzoru u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, doznaje Jutarnji list. Provjeravala je prve projekte za koje je Hrvatska trebala povući sredstva iz EU fondova. 

Prema obavljenom nadzoru vidi se da je projekt kampusa u Zagrebu vrijedan oko 800 milijuna eura, a kampusa u Rijeci oko 24 milijuna eura. Rektori Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, Aleksa Bjeliš i Pero Lučin javno su se sukobili oko toga kome je prvo potreban novac netom prije nadzora. Ministarstvo je zaključilo da je to Rijeka i prijavilo ga kao veliki projekt jer su na vrijeme dovršili pravnu dokumentaciju. 

Međutim, u zapisniku stoji da 'prepiska oko projekata između službenika Ministarstva znanosti i dvaju Sveučilišta neuredna do nerazumljivosti pa prema tome protivna Zakonu o općem upravnom postupku'. 

Ministarstvo je platilo 2700 eura konzultantsku kuću iz Novog Sada, koja je bila tehnička podrška riječkom Sveučilištu. Nadzor je zaključio da se tako moglo pomoći i Zagrebu. Tada je počela prepiska Jovanovića i Šegona (tadašnjeg Linićevog pomoćnika). Jovanović je uvjeravao kako je riječko Sveučilište najspremnije za financiranje, a zatim i da ljudi nisu imali iskustva u pripremanju dokumentacije za EU. Šegon mu je proslijedio osam odbijenica.

Nadzor na kraju nije mogao zaključiti je li poštovana odredba Sporazuma potpisanog između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije.

Ministarstvo znanosti tvrdi da nisu pogodovali Rijeci. Činjenica je da su oni odradili posao, a Zagreb nije. Ipak, priznali su da je bilo aljkavosti u poslu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message