Obavijesti

News

Komentari 24

Jovanović: Za uhićene nema mjesta u akademskoj zajednici

Jovanović: Za uhićene nema mjesta u akademskoj zajednici
11

Među uhićenima su profesor anatomije Zlatko Kelović, njegov asistent Ivan Šitum, službenica na katedri za anatomiju Matija Čepo te suprug i sin Bajićeve zamjenice

VIDEO

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović komentirao je najnoviju korupcijsku aferu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Tvrdi kako je ovaj slučaj samo dokaz da korupcije na hrvatskim visokoobrazovnim ustanovama još uvijek ima, te da je korupcija općenito najveći problem hrvatskog društva. 

Ministar je istaknuo da i dalje treba inzistirati na kvalitetnim etičkim kodeksima i preventivnim aktivnostima, koje će njegovo ministarstvo sa svoje strane podržati.

- Nadam se da će po završetku ovog cijelog procesa biti najstrože sankcionirani svi počinitelji i da njima više nema pristupa u akademsku zajednicu - odrješit je bio ministar Jovanović.

Bajić: Ovo je dokaz da radimo kao sat

Uhićenja je komentirao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. On je samo kazao kako je "ovo dokaz da rade kao sat".

Podsjetimo, u srijedu je uhićeno 12 ljudi osumnjičenih za trgovanje ispitima na Medicinskom fakultetu. Navečer su ispitani u USKOK-u, a danas bi trebali biti privedeni na zagrebački Županijski sud. Još se ne zna za koliko osumnjičenih će USKOK tražiti pritvor. Neslužbeno, neki od privedenih sinoć su priznali djela, a dio se branio šutnjom.

Doznaje se da su među uhićenima profesor anatomije Zlatko Kelović, njegov asistent Ivan Šitum, službenica na katedri za anatomiju Matija Čepo, zatim suprug Bajićeve zamjenice Božo Lončar i njegov sin Hrvoje, inače student prve godine Medicine, te zastupnik jedne makedonske farmaceutske tvrtke koji je bio o posrednik u podmićivanju. Uprava fakulteta potvrdila je kako je troje njihovih djelatnika suspendirano dok traje istraga.

Trgovali ispitima, cijena od 500 do 2000 eura

Uhićenima se stavljaju na teret tri slučaja podmićivanja, protuzakonito posredovanje i zloporaba položaja i ovlasti. Sumnjiči ih se da su sudjelovali u trgovanju ispitima čija je cijena bila između 500 i 2 tisuće eura.

Suprug Višnje Lončar na davanje mita se navodno odlučio nakon što njegov sin Hrvoje, niti nakon nezakonitog pribavljanja pitanja pismenoga testa, nije uspio položiti ispit. Jutarnji list doznaje da je USKOK snimio telefonski razgovor Lončara i prof. Kelovića u kojem je profesor rekao Lončaru: "Zašto forsiraš sina, zar ne vidiš da je kreten? Nikada neće završiti faks".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca