Obavijesti

News

Komentari 2

Junker: Imenovanje Von der Leyen nije bilo transparentno

Junker: Imenovanje Von der Leyen nije bilo transparentno
1

Junker je dodao kako je njegovo postavljanje na čelno mjesto Komisije prije pet godina bilo transparentno jer su ga čelnici izabrali nakon kampanje za europske izbore

VIDEO

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker kazao je u petak da proces imenovanja njegove nasljednice, Njemice Ursule Von der Leyen, nije bio transparentan i da predstavlja odustajanje od prakse izbora stranačkih vodećih kandidata, što ne smatra dobrodošlim, prenosi Reuters. 

"Proces nije bio jako transparentan", kazao je Junker na konferenciji za medije u Helsinkiju, odgovarajući na pitanje o tome kako su čelnici EU-a ovoga tjedna došli do izbora nove predsjednice Komisije. Njezino imenovanje još mora potvrditi Europski parlament.

Junker je dodao kako je njegovo postavljanje na čelno mjesto Komisije prije pet godina bilo transparentno jer su ga čelnici izabrali nakon kampanje za europske izbore.

Ursula von der Leyen traži potporu Europskog parlamenta
Ursula von der Leyen traži potporu Europskog parlamenta

"Nažalost, to nije postalo tradicija", kazao je Junker. "Bio sam prvi i posljednji spitzenkandidat", dodao je predsjednik Europske komisije. 

Pučani u Europskom parlamentu pozdravljaju dogovor o podjeli vodećih funkcija u Europskoj uniji, postignutog na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, no žale što nije ispoštovan princip spitzenkandidata, rekao je u utorak Manfred Weber, spitzenkandidat pučke stranke (EPP) i vođa pučana u Europskom parlamentu.

Tko je Ursula von der Leyen - Prva žena na čelu EU komisije
Tko je Ursula von der Leyen - Prva žena na čelu EU komisije

"Način na koji se Europsko vijeće odnosilo prema proceduri izbora nas rastužuje jer smo se kao europarlamentarci borili za ideju demokratske Europe, a to je povezano s time da kandidati iznesu svoje programe", rekao je Weber, ali i dodao da je Europska pučka stranka uvijek bila pouzdana i odgovorna te da su radi budućnosti Europe spremni podržati paket političkih imenovanja.

Čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu europskih institucija - za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, a za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Predsjednik Bundestaga kritizirao način nominacije Von der Leyen

Predsjednik njemačkog parlamenta, Bundestaga, Wolfgang Schaeuble (Kršćansko-demokratska unije CDU) izrazio je razumijevanje za kritiku načina na koji je njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) nominirana za predsjednicu Europske komisije, no ipak je podržao njenu nominaciju.

„Ja dijelim kritiku po kojoj je izbor Von der Leyen bio čudan i iznenađujuć i svakako nije bilo pametno odluku donijeti u tako uskom krugu“, rekao je Wolfgang Schaeuble u razgovoru za dnevnik Augsburger Allegemeine od petka.

 On je, unatoč tomu, podržao nominaciju aktualne njemačke ministrice obrane i pozvao zastupnike Europskog parlamenta da učine isto.

 „Vjerujem da će Ursula von der Leyen biti dobra predsjednica Komisije, ali ne znam hoće li biti i izabrana“, rekao je Schaeuble.  

 Izbor Von der Leyen kritizirale su njemačke oporbene stranke, ali i SPD, manji partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel. Kritika dolazi i iz samih redova CDU-a.

„Predsjednici država i vlada članica Europske unije su se svjesno okrenuli protiv želja Europskog parlamenta. Zato je potpuno neizvjesno hoće li Von der Leyen biti izabrana“, rekao je predvodnik zastupnika CDU-a za saveznu pokrajinu Baden-Wuerttemberg Axel Fischer.

Predsjednik desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) Joerg Meuthen najavio je na javnom servisu ZDF da njegova stranka neće podržati izbor demokršćanske političarke. 

Europarlamentarci HDZ-a podupiru Von der Leyen, ostali nisu sigurni

Ursula von der Leyen ima potpunu podršku pučana (EPP) za predsjednicu Europske komisije, ali Njemica još nije osigurala glasove drugih klubova zastupnika, kazali su u petak hrvatski europarlamentarci na predstavljanju u Zagrebu. 

Zastupnica HDZ-a i potpredsjednica kluba zastupnika pučana u Europskom parlamentu Dubravka Šuica rekla je da žali što je propao koncept spitzenkandidata, ali u EPP-u "ne žele blokirati procese" dogovorena u Bruxellesu pa će podržati predloženu kandidatkinju.

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) naglasio je da "neće biti problema oko potvrđivanja Ursule von Der Leyen što se pučana tiče".

Europsko vijeće je u utorak, nakon dugih pregovora, predložilo njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen (CDU/EPP) za novu predsjedniku Europske komisije, nakon što je odbijeni spitzenkandidati pučana Manfred Weber i socijaldemokrata Frans Timmermans.

"Poanta je da najjača stranka ima pravo dati kandidata za najvišu poziciju. S novom kandidatkinjom demokratski legitimitet je zadržan jer je EPP relativni pobjednik", kazao je Sokol na predstavljanju hrvatskih europarlamentaraca u Kući Europe u Zagrebu.

Ondje su bili HDZ-ovi zastupnici Dubravka Šuica, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko, SDP-ovi Biljana Borzan i Tonino Picula te IDS-ov Valter Flego.

Na predstavljanje nisu došli Ruža Tomašić i Predrag Fred Matić koji su se ispričali te Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić bez obrazloženja. 

Željana Zovko iz HDZ-a kazala je kako je "izuzetno zadovoljna izborom von der Leyen" jer ona zagovara širenje Europe na jugoistok", suprotno Timmermansu koji je za "zaustavljanje proširenja.“

"Imamo najbolje moguće rješenje", zaključila je Zovko

Biljana Borzan, potpredsjednica kluba zastupnika socijalista, istaknula je da njihova podrška Ursuli von der Leyen još uvijek nije dogovorena, iako je talijanski socijalist David Sassoli postao predsjednik Europskog parlamenta.

U prošlom je sazivu Europskog parlamenta potvrđivanje ključnih imenovanja omogućila je neformalna velika koalicija pučana, socijalista i liberala koji su u ovom sazivu osnaženi Macronovom strankom LREM, a klub zastupnika ALDE preimenovan je u Obnovimo Europu.

"Von der Leyen ima težak posao pred sobom za pridobivanje većine", zaključio je Tonino Picula (SDP) i dodao da su oni koji nisu poštovali koncept spitzenkandidata pridonijeli "degradaciji" europskih institucija.

Zastupnik IDS-a kazao je da će Ursula von der Leyen trebati predstaviti svoj program pred klubom zastupnika Obnovimo Europu, kao što je to učinio David Sassoli, nakon čega će njegov klub zastupnika odlučiti o potpori.

"Manje je važno tko je na čelu EK i tko su povjerenici, ali je vrlo važno da znamo što će ti ljudi raditi. Da mi kao parlament pratimo prolazna vremena, iskažemo zadovoljstvo ili nezadovoljstvo i potegnemo neke druge mehanizme, ako vidimo da to ide u krivom smjeru", dodao je Flego.

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a