Obavijesti

News

Komentari 4

Jure Šundov (HGS) izabran za predsjednika Gradskog vijeća

Jure Šundov (HGS) izabran za predsjednika  Gradskog vijeća
1

Za Juru Šundova glasovalo je 18 od ukupno 35 izabranih vijećnika, 15 ih je bilo protiv, jedan je vijećnik bio suzdržan, a jedan nije nazočio glasovanju...

VIDEO

Jure Šundov iz HGS-a izabran je u ponedjeljak za predsjednika splitskog Gradskog vijeća koje je konstituirano, dok su za potpredsjednike Vijeća izabrani Petar Škorić (HDZ) i Marijana Puljak (Pametno).

Za Juru Šundova glasovalo je 18 od ukupno 35 izabranih vijećnika, 15 ih je bilo protiv, jedan je vijećnik bio suzdržan, a jedan nije nazočio glasovanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

Konstituirajuća sjednica splitskog Gradskog vijeća prvo je bila sazvana za 3. srpnja, ali je tada odgođena na zahtjev HDZ-a i HGS-a Željka Keruma, radi dodatnih pregovora tih dvaju stranaka o sklapanju koalicije potrebne za ostvarenje natpolovične većine, koju čini 18 od ukupno 35 vijećnika.

Šundov je najavio kako će se u najkraćem mogućem roku, najvjerojatnije do 1. kolovoza ove godine, sazvati nova sjednica splitskog Gradskog vijeća radi donošenja gradskog proračuna za ovu godinu, kojim će se omogućiti funkcioniranje Grada. Obećao je da će dati sve od sebe da bude "dobar i pošten predsjednik Vijeća".

"Nastojat ću diskusije vijećnika usmjeravati tako da se drže predloženog dnevnog reda, da se gubi što manje vremena na rasprave koje nisu u skladu s dnevnim redom", poručio je Šundov te naglasio kako neće dopuštati uvredljive rasprave. "Jamčim da će diskusije, barem s moje strane, biti pristojne, uljuđene i bez osobnih omalovažavanja, vrijeđanja ili raspravljanja na osobnim razinama", rekao je.

Novi potpredsjednik Vijeća Petar Škorić pročitao je dio načela iz Statuta Grada Splita iz 1312. godine, kojim se život u Splitu uređuje kao "život istinskih međuljudskih odnosa, snošljivosti, rada i radosti". "Svi će građani biti jednaki pred zakonom, a što će sebi poželjeti i od toga radom i pameću dosegnuti odlučit će samo njihov trud i njihova čežnja, a ne mjesto s kojeg su pošli, sloj u kojem su se rodili i živjeli ili ime koje nose", stoji među ostalim u tim srednjovjekovnim gradskim načelima

 "Gradove bliže Split će ljubiti kao braću dragu, a one dalje kao prijatelje mile. Europu će sestrom, a Hrvatsku majkom zvati. Svijet će morem dosezati. Neka od njih primi koliko im dade, a neka im dade što je moguće i uz pomoć Božju ničega mu uzmanjkati neće", navodi se u tim načelima koja su pročitana na konstituirajućoj sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Predstojnik Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Veljan Radojković pozvao je vijećnike da čim prije zaključe konstituirajuću sjednicu jer u splitskom prigradskim naseljima Žrnovnica i Srinjine bijesne požari, a kako bi se sve gradske službe angažirale u izbjegavanju "elementarne katastrofe od požara".

Na sjednici je rečeno da će HNS-ovca Srđana Gjrukovića, koji je vijećnički mandat stavio u mirovanje zbog osobnih razloga, u Vijeću mijenjati stranački kolega Goran Kovačević, vijećnik Ante Renić iz stranke Pametno podnio je ostavku te će ga u Vijeću zamijeniti Branimir Urlić, dok će splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu u vijećničkoj klupi mijenjati Mirna Kovačić iz HSS-a, s obzirom na zajedničku izbornu koalicijsku listu HDZ-HSLS-HSS.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!