Obavijesti

News

Komentari 10

Južna Koreja ispalila je hice upozorenja na ruski vojni avion

Južnokorejska vojska tvrdi da je ruski zrakoplov povrijedio južnokorejski zračni prostor nešto nakon 9 sati ujutro iznad otočja Dokdo koje je pod njihovom okupacijom

VIDEO

Južnokorejska vojska ispalila je dva hica upozorenja prema ruskom vojnom zrakoplovu koji je u utorak ušao u južnokorejski zračni prostor, priopćili su iz Ministarstva obrane u Seulu.

Prvi je to put da je ruski zrakoplov povrijedio južnokorejski zračni prostor, rekao je dužnosnik ministarstva.

Ministarstvo je objavilo da je južnokorejski zračni prostor povrijedilo i kinesko zrakoplovstvo.

Vojni zrakoplov jedna je od tri ruske letjelice koje su ušle u korejsku obrambenu identifikacijsku zračnu zonu (KADIZ) rano u utorak. Dva kineska vojna zrakoplova također su ušla u KADIZ, objavilo je ministarstvo obrane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ruski i kineski dužnosnici nisu komentirali slučaj.

Vlada Južne Koreje uložit će službene pritužbe Kini i Rusiji zbog povrede zračnog prostora, rekli su iz ministarstva obrane u Seulu.

Južnokorejska vojska tvrdi da je ruski zrakoplov povrijedio južnokorejski zračni prostor nešto nakon 9 sati ujutro iznad otočja Dokdo koje je pod njihovom okupacijom, a koji Japan također smatra vlastitim teritorijem te ga nazivaju Takeshima.

"Južnokorejska vojska poduzela je vojne taktičke radnje koje uključuju ispaljivanje baklji i hica upozorenja", poručili su iz ministarstva obrane.

Ruski zrakoplov napustio je južnokorejski zračni prostor, no 20 minuta kasnije ponovno je ušao u taj prostor zbog čega su Južnokorejci ispalili još jedan hitac upozorenja.

Mediji prenose da se radilo o ruskom borbenom zrakoplovu.

Iz ministarstva su rekli kako su južnokorejski zrakoplovi "obavili uobičajene radnje" kao odgovor na povredu zračnog prostora, bez davanja dodatnih detalja.

Rusija i Kina odbacile optužbe o povredi južnokorejskog zračnog prostora

Rusija i Kina u utorak su odbacile optužbe da su njihovi vojni zrakoplovi  povrijedili južnokorejski zračni prostor a Rusija je i optužila južnokorejske vojne zrakoplove za izvođenje opasnih manevara kojima su zaprijetili njihovim letjelicama.

Dužnosnici ministarstva obrane u Seulu ranije su rekli kako su južnokorejske zračne snage ispalile 360 hitaca upozorenja prema ruskom vojnom zrakoplovu koji je u utorak ilegalno ušao u južnokorejski zračni prostor.

No, rusko ministarstvo obrane optužbe je odbacilo te je reklo da južnokorejski piloti nisu komunicirali s ruskim bombarderima, izvijestila je novinska agencija RIA.

Ovo nije prvi put da su južnokorejski piloti ometali let ruskog vojnog zrakoplova iznad međunarodnih voda, rekli su iz ministarstva.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da južnokorejska identifikacijska zračna zona nije teritorijalni zračni prostor te sve zemlje imaju slobodu kretanja unutar te zone.

Glasnogovornica ministarstva Hua Chunying izjavu je dala nakon što je Južna Koreja rekla da su dva kineska i dva ruska borbena zrakoplova rano u utorak ušla u južnokorejsku obrambenu identifikacijsku zračnu zonu (KADIZ).

Japanska vlada uložila je službeni prosvjed Južnoj Koreji i Rusiji, rekao je glavni tajnik vlade Yoshihide Suga.

"Zbog stava Japana o suverenosti otočja Takshima, iznimno je neprihvatljivo i nepoželjno to što je južnokorejski vojni zrakoplov ispalio hice upozorenja", izjavio je glasnogovornik vlade referirajući se na otok koji svojim teritorijem smatraju i Japan i Južna Koreja, koja ga naziva Dokdo.

Južnokorejska vojska tvrdi da je ruski zrakoplov povrijedio njihov zračni prostor nešto nakon 9 sati ujutro.

Ruski zrakoplov napustio je zračni prostor, no 20 minuta kasnije ponovno je ušao u taj prostor zbog čega su Južnokorejci ponovno ispalili hice upozorenja.

Iz ministarstva su rekli kako su južnokorejski zrakoplovi "obavili uobičajene radnje" kao odgovor na povredu zračnog prostora, bez davanja dodatnih detalja.

I Japan, uz J. Koreju, podignuo avione kako bi presreo ruske i kineske zrakoplove

Japanska vojska u utorak je objavila da je poslala svoje borbene zrakoplove kako bi prepriječili put ruskim i kineskim avionima, uključujući i onaj ruski na koji su južnokorejske snage ispalile hice upozorenja nakon što je ušao u zračni prostor iznad otočja kojeg svojataju i Seul i Tokio. 

Japan, kao i Južna Koreja, identificirao je dva kineska bombardera H-6 i dva ruska bombardera TU-95 koji su letjeli iznad mora između dviju država. 

Zabilježen je i let ruskog izviđačkog zrakoplova A-50 na kojeg je Južna Koreja ispalila hice upozorenja jer je prošao blizu otočja u Koreji poznatog kao Dokdo, a u Japanu kao Takeshima. Obje države tvrde da im pripada taj maleni teritorij koji, po pisanju Reutersa, naočigled nema gospodarsku vrijednost, no koji je smješten usred ribarskog područja te se možda nalazi na ležištu prirodnog plina.

Tokio je zbog kritizirao Seul zbog djelovanja protiv ruskog zrakoplova. 

"Takeshima je japanski teritorij", rekao je u utorak japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono. 

"Japan je taj koji bi trebao djelovati protiv ruskog aviona koji je ušao u njegov zračni prostor. Južnokorejsko djelovanje je u suprotnosti s japanskim stavom", dodao je. Tokio je zbog te situacije uložio prosvjed i Južnoj Koreji i Rusiji. 

Moskva odbacuje da su njezini zrakoplovi povrijedili bilo čiji zračni prostor te su optužili južnokorejske pilote da su bili nesmotreni.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je s Kinom provodilo svoju prvu zajedničku vježbu zračne patrole u području azijskog dijela Tihog oceana i da ona nije bila usmjerena protiv drugih država. 

Japan redovito prepriječi put kineskim i ruskim zrakoplovima koji lete blizu njegovog teritorija. U 12 mjeseci, do 31. ožujka ove godine, bilo je 999 takvih operacija. 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu