Obavijesti

News

Komentari 1

Južnoafrička Republika: Slave krunidbu novog kralja Zulua

Južnoafrička Republika: Slave krunidbu novog kralja Zulua

Velik broj ljudi okupio se u subotu na kraljevskoj zemlji u kraljevstvu Zulua kako bi proslavili krunidbu Misuzulua Zulua, novog kralja "nebeskog naroda", najmoćnijeg monarha Južnoafričke Republike

U toj zemlji na afričkom jugu monarsi i plemenski vođe priznati su ustavom. Kraljevi nemaju izvršnu vlast, ali imaju velik moralni ugled i narod ih poštuje.

Misuzulu Zulu (47), kojeg zovu i Misuzulu kaZwelithini i čije ime znači "jačati narod Zulu", nasljeđuje oca Goodwilla Zwelithinija koji je umro lani nakon 50-godišnje vladavine. Ima dvije žene i najmanje četvero djece.

Od ranog jutra ratnici "amaButho" poredani u impresivnim povorkama s kopljima i sa štitovima, slijevali su se prema mramornoj palači KwaKhangelamankengane u Nongomi, gradiću u pokrajini KwaZulu-Natal, na jugoistoku, kolijevci naroda Zulu.

"Ovo je velik dan, danas pišemo povijest", rekao je za AFP Bongani Khumalo (80), ratnik zadužen za kraljevu sigurnost.

Dok je sunce pržilo, satima su plesali ratničke plesove noseći životinjske kože u očekivanju kraljeva dolaska. U Južnoafričkoj Republici živi 11 milijuna Zulua, što je 20 posto ukupnog stanovništva i najveća su etnička zajednica u zemlji.

Žene su bile u tradicionalnoj odjeći, u plisiranim suknjama, a neke su imale pojas od bisera. Druge su se ogrnule tkaninom s kraljevim likom i natpisom "Bayede", što na jeziku Zulua znači "pozdravite kralja".

Kralj, kojeg predsjednik Cyril Ramaphosa treba službeno potvrditi na svečanosti idućih mjeseci, nasljednik je trona i zemlje. Posjeduje gotovo 30.000 četvornih metara zemlje, što je otprilike površina Belgije, kojom upravlja trust kojega je on jedini upravitelj.

Njegov otac, poznat po sklonosti luksuzu, dobivao je uz to od države oko 75.000 eura na godinu za osobne potrebe i raspolagao je proračunom od 4,2 milijuna eura na godinu za funkcioniranje monarhije, pokazuju vladini podatci.