News

Komentari 1

Južnoafrički sud srušio odluku o imunitetu Grace Mugabe

Južnoafrički sud srušio odluku o imunitetu Grace Mugabe

Grace Mugabe, supruga dugogodišnjeg zimbabveškog predsjednika Roberta Mugabea prošle je godine odlukom vlade dobila imunitet nakon što je u hotelu navodno napala manekenku

Južnoafrički sud proglasio je neustavnom vladinu odluku da se supruzi bivšega dugogodišnjega zimbabveškog predsjednika Roberta Mugabea zajamči diplomatski imunitet, objavio je sud u ponedjeljak. 

Bivša prva dama, Grace Mugabe dobila je diplomatski imunitet nakon što je navodno napala južnoafričku manekenku Gabriellu Engels u johanesburškom hotelu u srpnju prošle godine.

Engels je rekla da se nalazila u hotelu u otmjenoj četvrti Sandton s dvojicom Mugabeovih sinova kad je stigla Grace Mugabe i bez razloga je napala.

Mugabe, koja je rekla da je djelovala iz samoobrane, dobila je dopuštenje da se vrati u Zimbabve te nije bila sudski gonjena.

U vrijeme navodnog napada, Robert Mugabe bio je još predsjednik Zimbabvea.

Odluku južnoafričkih vlasti osporavala je skupina za ljudska prava Afriforum i glavna oporbena stranka u zemlji Demokratski savez.

Sudska odluka donesena je nekoliko minuta nakon što su Robert i Grace Mugabe glasali na prvim nacionalnim izborima u kojima se nije natjecao bivši autokrat.

Najčitaniji članci