Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
249 komentara

Potvrdili su štrajk! Ne pristanu li na naše uvjete, avioni ne lete

Sindikati su objavili da štrajk znači djelomični poremećaj prometa jer će dio putnika biti prevezen prema redu letenja CA, a ostali zrakoplovima partnerskih kompanija

Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
249 komentara

Tri sindikata Croatia Airlinesa (Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu) potvrdila su kako će sutra u 6 sati stupiti u veliki štrajk ako se do tada ne postigne dogovor s Upravom. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva. 

- Naš je osnovni uvjet zadržavanje prava iz prošlog kolektivnog ugovora koji je vrijedio do 1. travnja - kazao je predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić. Još uvijek postoji mogućnost da se tijekom dana nastave pregovori te da se postigne dogovor.

Zemaljsko osoblje CA u utorak će štrajkati samo jedan sat, od 11 do 12 sati dok će piloti i stjuardese u akciju krenuti u šest ujutro i štrajkat će do ispunjenja uvjeta. Time bi većina zrakoplova hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika trebala ostati na zemlji.

U Ministarstvu rada u 10 sati je započeo sastanak sindikata pilota i članova Uprave Croatia Airlinesa. Pozvao ih je ministar Mrsić u želji da se riješi problem kolektivnih ugovora, no nisu se uspjeli dogovoriti.

- Zasad nije došlo do pomaka, no to ne znači da ga neće biti. Svjesni smo da štrajk nije ni u interesu kompanije ni u interesu nas radnika, no to je krajnja mjera na koju smo prisiljeni kako bismo ostvarili naše zahtjeve - kazao je Bilić.

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) nisu pristali na novi kolektivni ugovor koji im je ponudila uprava, a nakon što je pokušaj mirenja propao, sindikalci su ostvarili pravo na štrajk. Piloti, stjuardese i zemaljsko osoblje ne pristaju na dodatno rezanje prava koja su imali po starom kolektivnom ugovoru, u prvom redu onih prava koja se tiču slobodnih dana i godišnjih odmora.

Sindikati su na Facebooku objavili kako štrajk počinje 14. svibnja u 6 sati. Istaknuli su kako to znači samo djelomični poremećaj prometa, jer će većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima Croatia Airlinesa, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima. Popis otkazanih letova u vrijeme štrajka bit će objavljen na web stranici danas u 15 sati.

Sve detaljnije informacije mogu se dobiti u Kontakt centru na besplatnom broju telefona 0800 77 77 te na brojevima 062 500 505 i +385 1 6676 555.

"Milanoviću stani na kraj ludosti i nepravdi"

Istovremeno, sindikat kabinskog osoblja zrakoplova prozvao je u nedjelju premijera Zorana Milanovića jer nije reagirao na 42 nezakonita otkaza u tvrtki te ga je pozvao da stane na kraj "ludosti i nepravdi". Podsjetimo, Uprava CA pokrenula je proceduru za davanje otkaza 42-ima stjuardesama i stjuardima koji su otvorili bolovanje od 29. travnja do 1. svibnja, jer smatra da je riječ o prikrivenoj industrijskoj akciji.

- Imamo firmu koja je na rubu ponora, za što nitko nikada neće odgovarati. Kažu nam 'clean start', s istim ljudima i istim metodama. Poštovani predsjedniče Vlade, dvije godine Plana 21 trenutno čine 42 nezakonita otkaza. Mi se samo možemo grčevito boriti protiv ludosti i nepravde, vi joj možete stati na kraj, stoji u pismu premijeru koje je potpisala predsjednica Suzana Artuković Vuksan.

Premijer je u subotu u Bjelovaru pozvao sve da poštuju zakon, ali i da se učini sve kako bi se tvrtka očuvala. 

- Oni koji imaju siguran posao moraju shvatiti da rade u kompaniji koju država subvencionira već dvadeset godina, a radi gubitke cijelo vrijeme. Dakle, ne možemo više ovako - rekao je Milanović. Dodao je da je država dioničar i s tog naslova može reći da ta kompanija ima sve šanse da u budućnosti počinje zarađivati novac, jer jedina na širem prostoru ovog dijela Europe ima perspektivu.

Iz Sindikata poručuju da se osjećaju prozvani što je Milanović CA usporedio s mađarskim Malevom i nadaju se kako ne smatra da su radnici zaslužni za sudbinu Maleva, a uprave bez odgovornosti.

Pismo sindikata prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade,

osjećamo se prozvani vašim istupima u javnosti gdje Croatia Airlines uspoređujete s Malevom. Iskreno se nadamo da ne smatrate kako su radnici zaslužni za sudbinu mađarske nacionalne avio kompanije, dok su uprave potpuno lišene odgovornosti. Sigurno ne mislite i da su sudbinu Maleva jednako podnijeli radnici i te uprave. Mi već dugi niz godina na sve moguće načine upozoravamo upravo na sudbinu koja djeluje neizbježna.

Poslovanje Croatia Airlines se pogoršava. Minus je isti kao u prošle godine. Dok Turkish Airlines utrostručuje broj letova iz Istanbula, mi smo svoj jedan otkazali. Isto se dešava i duž Jadrana gdje Lufthansa dolazi s prepunim avionima ili šalje prepuni Germanwings, a mi iste linije otkazujemo. Ništa novo.

No, pustimo sada poslovnu politiku, o njoj su sindikati pričali godinama i nitko nas nije slušao. Jedino što se poduzelo u zadnje četiri godine je da je smijenjen jedan podoban glavni direktor i postavljen drugi, podobniji, kad već ne sposobniji. Ostatak menadžmenta je nastavio nesmetano haračiti i uništavati, a sada svjedočimo i kulminaciji.

Dok ste radnicima poručivali da su mala odricanja potrebna i onda Croatia Airlines ima šansu, radnici su zapravo željeli čuti nešto o nezakonitim otkazima. Željeli su da predsjednik Vlade Republike Hrvatske kaže da takvo grubo i planirano kršenje Ustavnih i zakonskih prava neće biti tolerirano. Da poslovna politika i upravljanje direktora koje je SDP imenovao ne smije biti divljačko iživljavanje nad svim civilizacijskim normama. Radnici žele čuti da se ne odriču za Krešimira Kučka i Zlatka Širca, koji će dobiti bonuse ako uspješno, kad već ne zakonito, otpuste dovoljno radnika, za direktoricu pravne službe koja ta kršenja Ustava i zakona osmišljava, kao i ostatak Mišetićevih stručnjaka čija nas je stručnost i dovela do praga sudbine Maleva.

Radnici također žele čuti da će žrtve biti jednake. Kolektivni ugovor Croatia Airlines je javno dostupan dokument, svatko zainteresiran može vidjeti plaće kabinskog osoblja. Plaće svih ostalih zaposlenika, a osobito menadžmenta, su najstroža poslovna tajna. Prosjek plaća radnika kojima se četvrtu godinu za redom najviše uzima je ispod državnog prosjeka. Bruto plaća 58 naših članova iznosi 5009,23 kune! Naredna 44 člana imaju bruto plaću 5724,83 kune. Tek ako puno nedjelja i praznika rade noću, daleko od kuća, uz poneku dnevnicu, članovi kabinske posade mogu doći do državnog prosjeka. Mislite li da su ostale plaće poslovna tajna jer su niže? I tko u Hrvatskoj zapravo vjeruje da je direktorima nešto smanjeno?

Kažete, ovo što se sada prima, nije zarađeno. Zar su radnici trošili milijarde kuna direktnom pogodbom umjesto javnom nabavom? Zar su radnici diktirali poslovnu politiku i dijelili otpremnine? Mi smo svoje plaće pošteno i odgovorno odradili i zaradili. Da ironija bude veća, zar vi sami niste pošteno plaćeni za rad u duboko zaduženoj državi? 

Dok vi pozivate sve strane da igraju po zakonu, mi živimo u državi u kojoj mnogi, uključujući nas, imaju iskustva s presudama protivnima zakonu. Imamo i kolegice i kolege koji nezakonite otkaze rješavaju na sudovima 5, neki čak i po 10 godina. Imamo upravu koju ste imenovali vi i vaša Vlada, koja za te iste zakone ne mari. Imamo Agenciju za civilno zrakoplovstvo, koja bi trebala nadzirati Croatia Airlines, u kojoj radi supruga člana uprave i desetine drugih bivših zaposlenika Croatia Airlines. Imamo ljude koji su izazvali štrajkove 2010. i 2012. godine i sada napredovali. Imamo desetine sadašnjih i bivših članova nadzornog odbora, uprava i direktora koji su otišli znatno bogatiji nego što su u Croatia Airlines došli. I za kraj, imamo firmu koja je na rubu ponora, za što nitko nikada neće odgovarati. Kažu nam "clean start", s istim ljudima i istim metodama.

Poštovani predsjedniče Vlade, dvije godine Plana 21 trenutno čine 42. Nezakonita otkaza. Mi se samo možemo grčevito boriti protiv ludosti i nepravde, vi joj možete stati na kraj.

Lijep pozdrav u ime Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova,

Suzana Artuković Vuksan, Predsjednica SKOZ-a.

Nezakoniti otkazi

Prošlog četvrtka Radničko vijeće CA odbilo je dati suglasnost za 42 otkaza koje je uprava CA najavila dati stjuardesama koje su bile na bolovanju, a za koje smatra da su bile u prikrivenom štrajku.

U upravi CA priznali su da je kontrola HZZO-a potvrdila da su stjuardese bile bolesne i kazali da neće odustati od otkaza premda su svjesni da će izgubiti sudske sporove. Biti će to dodatni trošak za ionako loše financijsko stanje državnog avioprijevoznika. U prva tri mjeseca ove godine CA je, naime, imala gubitak od 92,5 milijuna kuna, prihodi su bili 262 milijuna kuna, a rashodi su iznosili 355,5 milijuna kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message