Obavijesti

News

Komentari 19

Kad BiH ispuni uvjete za EU, entiteti više neće biti problem

Kad BiH ispuni uvjete za EU, entiteti više neće biti problem
1

Pitanje entiteta, nacionalnih jedinica, zatvorenosti u krugove, nacionalne ili religijske postat će bespredmetno onoga trenutka kada se zadovolje zahtjevi za ulazak u EU, rekao je Reiner

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izjavio je u ponedjeljak u Mostaru u razgovoru sa studentima Sveučilišta u Mostaru da je uspostava trećeg entiteta u BiH "škakljivo pitanje", ocjenjujući da će uspostava zatvorenih nacionalnih zajednica postati bespredmetna kada BiH ispuni uvjete za članstvo u Europskoj uniji, a što pak BiH neće moći ostvariti bez pune jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji.

- Pitanje entiteta, nacionalnih jedinica, zatvorenosti u krugove, nacionalne ili religijske postat će bespredmetno onoga trenutka kada se zadovolje zahtjevi za ulazak u Europsku uniju i kada se ostvari kvalitetan standard svih stanovnika u Bosni i Hercegovini - rekao je Reiner u Mostaru, nakon što su ga studenti upitali za njegovo stajalište oko uspostave trećeg, hrvatskog entiteta. 


Istaknuo je kako se radi o "škakljivom pitanju" te da se Hrvatska zauzima za državu BiH koja će biti funkcionalna s jednakim pravima za sve narode, uključujuči Hrvate nakon što su mu studenti skrenuli pozornost da taj narod nije jednakopravan sa Srbima i Bošnjacima.


- Tada će pitanje entiteta prestati biti na prvom mjestu - pojasnio je Reiner.  Predsjednik Sabora je držeći predavanje o temi 'Uloga parlamenata u višenacionalnim državama" studentima Sveučilišta u Mostaru istaknuo kako BiH neće moći postati punopravna članica Europske unije ako se ne ostvare jednaka prava za Hrvate u toj zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


- Bez prihvaćanja različitosti, nijedna zemlja neće postati članica Europske unije. Da bi se ostvarila ravnopravnost, Hrvati, kao i druga dva naroda, moraju niti jednakopravni ne samo na papiru, nego moraju moći u potpunosti ostvariti svoj jezik, kulturu, obrazovanje i imati jednake izglede u svakodnevnom životu - dodao je predsjednik Hrvatskog sabora.


Pri tome je dobrim modelom za upravljanje razlikama u BiH naveo Švicarsku te istaknuo decentralizaciju kao dobar model da se izbjegne dominacija brojnijih naroda nad drugima.


Pozdravio je i bosanskohercegovačko podnošenja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, najavljujući nastavak snažne potpore na tome putu iz Hrvatskog sabora, ali i u Europskom parlamentu.


Reiner se u Mostaru susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom msgr. Ratkom Perićem u Biskupskom ordinarijatu, posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru te Franjevački samostan u tome gradu.


Za sutra je najavljen susret s dužnosnicima hrvatskih lokalnih i županijskih vlasti iz BiH, a tijekom dana u Banjoj Luci će se susresti s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljkom Čubrilovićem, banjolučkim biskupom Franjom Komaricom te predstavnicima hrvatskih vlasti u tome entitetu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a