Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
74 komentara

Kad ona siđe s motora i skine kacigu, svi ostaju bez riječi...

Na promociji knjige "Žene u policiji" načelnica PU Primorsko-goranske Senka Šubat kaže da se na natječaju za načelnika osjećala kao labrador kad zaluta na natječaj njemačkih ovčara

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Na natječaju za načelnika Policijske uprave primorsko-goranske osjećala sam se kao moj pas labrador kad zaluta na natječaj njemačkih ovčara, brutalno je iskreno odgovorila Senka Šubat na pitanje kako se osjećala kao žena na natječaju.

Osim što je načelnica jedne od četiri najveće policijske uprave u Hrvatskoj, Šubat je i žena s najvišom funkcijom unutar policijskog sustava. Na promociji knjige "Žene u policiji" autorice Ive Balgač rekla je da se susrela s mnogo izazova u dugogodišnjem radu u policiji, no najteži je svakako bio najtječaj za načelnika. 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

- Iako su vidljivi pomaci, policija, vojska i vatrogastvo i dalje definitivno ostaju muški bastioni -  kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

U MUP-u je zaposleno 3618 policajki ili 17,81 posto od ukupnog broja policijskih službenika. Od toga je na rukovodećim pozicijama njih 438. Istraživanja su pokazala kako se najbolji rezultati postižu kad su u timu policajac i policajka. Na njihov rad građani imaju manje pritužbi, a njihovi kolege uz policajke su manje agresivni. 

Među policajkama koje svojim radom svakodnevno ruše steretipe da je policija muški posao gdje žene nemaju što tražiti su i tri djelatnice iz zagrebačke policije. 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Jelenu Budimir (34) na Savici već svi prepoznaju. Posao obavlja na biciklu kojim patrolira kvartom, a njezino djelovanje uglavnom je preventivno. 

- Ukoliko nekoga uhvatim u prekršaju, napišem im kaznu, a u radu mi dosta pomažu komunalni i prometni redari - kazala nam je Marina, koja je u policiji od 2005. godine. Kaže da građani uglavnom reagiraju pozitivno kad je ugledaju te da bez problema "hendla" policijski posao s obiteljskim životom i dvoje djece. 

Kad Marina Krbavčić (29) siđe s motora i skine kacigu, svi ostaju bez riječi. U šali kaže da zaborave i koji su prekršaj počinili te sve priznaju. 

- Iznenade se nakon što vide da ih je zaustavila žena - uz širok osmijeh objašnjava ova crnokosa Zagrepčanka koja u policiji radi tri i pol godine.  

- Oduvijek obožavam motore, vozim ih već 11 godina te sam odmah nakon što sam se zaposlila u policiji tražila da mi daju motor. To su mi odobrili nakon godinu dana u službi - zadovoljna je Marina.

Priznaje da je njezina obitelj u početku strahovala jer Marina na motoru patrolira i gradom i autocestom, no s vremenom su se privikli. S motora je pala samo jednom i lakše se ozlijedila. 

Nemalo se iznenade i pijani navijači kad na njih zagalami Tena Matić (23). "Naoružana" opasačem, interventnom palicom, štitom, prslukom sa štitovima za nadlaktice, štitovima za noge i kacigom, ona sudjeluje u osiguravanju većine javnih okupljanja, bilo da je riječ o utakmici visokog rizika, prosvjedu ili gay prideu. U tri godine koliko je u policiji proputovala je cijelu Hrvatsku od Opatovca do Splita, a bila je i jedina žena koja je sudjelovala na vježbi interventnih policajaca u Italiji.

- Željela sam raditi u interventnoj policiji jer je stalno neka akcija. Smatram da se žene moraju malo više truditi kako bi zadobile poštovanje na ulici - rekla je ova Slavonka. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message