Obavijesti

News

Komentari 0

Kajin: Tesla je Hrvat koliko je i Srbin, zadužio je čovječanstvo

Kajin: Tesla je Hrvat koliko je i Srbin, zadužio je čovječanstvo
9

U Saboru se povela burna rasprava o Tesli. Zastupnici su se složili da se 10. srpnja proglasi Nacionalnim danom NikoleTesle i da se njegov spomenik vrati u Gospić

VIDEO

Saborski zastupnici složni su da se 10. srpnja proglasi Nacionalnim danom Nikole Tesle, ali i da do tog datuma u Gospić treba vratiti Teslin spomenik koji je srušen 90-ih godina. Ovu inicijativu pokrenuli su Mirela Holy (ORaH), nezavisni Damir Kajin te Davor Bernardić (SDP). Burnu raspravu izazvao je spomen ustaša i partizana, ali i pitanje odgovornost za rušenje spomenika te referendum o ćirilici. 

Tesla se nije iskompromitirao za vrijeme II. svjetskog rata, a iako je živio preko bare prepoznao je pravu stranu sukoba na ovim prostorima, rekao je Kajin. Ustvrdio je da mnogi u Hrvatskoj još uvijek o tom vremenu dvoje, ali je Tesli sve bilo jasno još '41.godine tko je bio na pravoj odnosno tko je bio na onoj drugoj strani.

'Tesla je Hrvat koliko je i Srbin'

- Kod Tesle ništa nije sporno. Zadužio je čovječanstvo od Hrvatske ništa nije tražio, naš je koliko i od cijeloga svijeta, Hrvat je koliko je i Srbin, ponosio se Hrvatskom kao i Srbijom i u vrijeme kada se razmišlja o zabrani ćirilice ili referendumu o ćirilici Tesla je primjer suživota, convivence i vremena bez mržnje - kazao je.

Oporba ga je prozvala da politizira temu oko koje se svi slažu.

- Stavljati Nikolu Teslu u kontekst partizana je banaliziranje i njegovog lika i njegovog djela. A vi jeste ispolitizirali ovu temu i skrenuli pozornost javnosti na nevažno - kazao je laburist Branko Vukšić.

Žestoka reakcija HDZ-ovaca

Kajin, ali i Milorad Pupovac (SDSS) žestoku reakciju HDZ-ovaca izazvali su podsjećanjem na srušen spomenik Tesli u Gospiću.

- Ne znam da li je netko za taj barbarizam odgovarao - kazao je Kajin.

- Tesla je napravio to što je napravio ne zato što je Srbin nego zato što je imao ingeniozan um, ali srušen mu je spomenik unatoč tome samo zato što je Srbin - rekao je Pupovac.

'Sve je ovo šaka jada, nula kuna'

Stigla je burna reakcija Dujomira Marasović (HDZ) koji je ustvrdio da ga je stid biti nazočan u sabornici.

- Sve ovo je šaka jada, nula kuna. A Kajin i Pupovac su obični raspirivači mržnje u Hrvatskoj, ništa više, Kajin s jednih pozicija, a Pupovac s drugih pozicija. Čemu? Tko je srušio spomenik bana Jelačića? Tito, pa je li on sad barbar - kazao je.

Ustvrdio je da je Tesla bio ne vlasništvo nego blagodat čovječanstva.

- Okreće se u grobu kad čuje ove rasprave i što vi govorite o njemu, ma o čemu vi govorite, nije u vlasništvu SDSS-a. Pa ne možemo preko Tesle bistriti hrvatsko srpske odnose u Hrvatskoj. O čemu vi to razgovarate? Vi manipulirate našom pameću jer tisuće granata po Gospiću pada, tisuće granata ginu djeca i čudite se da je netko srušio neki spomenik, o čemu vi govorite? Vi iz SDSS-a raspirujete mržnju ponovo između hrvatskog i srpskog naroda i ja protiv toga oštro protestiram jer treba hrvatsko srpske odnose graditi iz dana u dan na bolje - burno je odgovorio Marasović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21