Obavijesti

News

Komentari 18

Kakav gaf: Naplatili građanima 1,3 milijuna kn previše za vodu

Kakav gaf: Naplatili građanima 1,3 milijuna kn previše za vodu
1

MORAJU VRATITI NOVAC: Nakon sastanka s gradonačelnikom Slavonskog Broda donesena je odluka da se iznos građanima vrati odmah u cijelosti, s pripadajućim kamatama

VIDEO

U Slavonskom Brodu već je neko vrijeme aktualna afera u svezi više naplaćenog iznosa od građana za zaštiti voda za račun Hrvatskih voda, na koju su ukazali pojedinci kojima je ta informacija došla iz njima bliskih izvora.

Neslužbeno doznajemo da je sve otkriveno zahvaljujući jednoj kompjutorskoj tvrtki čiji vlasnik nije htio instalirati softver kojim bi se više naplaćeni iznos prikrio. Stjerani u kut iz slavonskobrodskog Vodovoda su se oglasili i priznali pogrešku uz obećanje da će novac koji su uzeli građanima vratiti s kamatama. Prvotno je bilo rečeno da će ne pripadajući iznos građanima biti vraćen postupno, odnosno dok se ne isplati sve više neplaćeno.

- Nakon što smo s kolegama iz Hrvatskih voda ustanovili grešku u naplati naknade za zaštitu voda pristupili smo rješavanju tog problema. Zbog greške koja je nastala od građana je naplaćeno 1.313.548,28 kuna viška, od čega je Hrvatskim vodama uplaćeno 1,049,006.35 kuna. Prijedlog je bio građanima postepeno umanjivati iznos mjesečnih računa, dok se naplaćeni višak ne anulira, no nakon sastanka s Mirkom Dusparom, gradonačelnikom Slavonskog Broda donesena je odluka da se iznos građanima vrati odmah u cijelosti, s pripadajućim kamatama – piše u priopćenju koje je medijima upućeno u utorak.

Stjepan Aščić, član uprave Vodovoda, ujedno je pojasnio cijeli projekt izgradnje pročistača otpadnih voda temeljem kojeg je izvršena naknada od njihovih korisnika, a to su svi koji posjeduju priključak na kanalizacijsku mrežu.

- U sklopu IPA projekta „Poboljšanje vodno gospodarske infrastrukture – Slavonski Brod“ vrijednog 30 milijuna eura izgrađen je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Prema studiji izvodljivosti projekta trebalo je doći do povećanja cijene vodnih usluga za 3,40kn/m3, a 1. srpnja 2015. na snagu je stupila nova odluka o cijeni vodnih usluga s povećanjem od 1,20kn/m3. Pritom je važno napomenuti kako od 18. kolovoza 2014. do 30. lipnja 2015. usluga pročišćivanja otpadnih voda nije naplaćivana, čime je prema današnjim cijenama građanima ušteđeno više od 4 milijuna kuna. U procesu promjene cijena nastala je greška koja je rezultirala naplatom većih naknada za zaštitu voda. Ovom greškom svakom kućanstvu priključenom na sustav odvodnje naplaćeno je oko 60 kuna više od potrebnoga. Uprava Vodovoda se ovim putem ispričava svim građanima kojima je ovim postupkom naplaćen veći iznos računa za pročišćavanje otpadnih voda, koji ćemo čim prije vratiti u cijelosti – piše u dopisu Uprave društva Vodovod d.o.o. Slavonski Brod.

Vlasnik softverske tvrtke: Nisam imao izbora, morao sam sve prijaviti 

Sve je otkrio Zdravko Marić, vlasnik tvrtke Studio Heron iz Slavonskog Broda. 

- Ja nisam znao dok nisu pozvali moga programera da im promijeni program tako da se, kako su meni predstavili, ispravi propust. Nisam imao pojma, kao i ogromna većina građana, da sam i sam plaćao više. Za nikakvo Rješenje tada nisam znao. Partner vas zove da pomognete, s obzirom na ogromnu količinu podataka, tj. oko 93.000 pogrešnih računa, da to ispravite. I sve bi bilo dobro da su napisali odluku u skladu s prijedlogom da ide isprika, odobrenje i mogućnost vraćanja novca građanima. Ne daju mi odluku! Pa nisam lud riskirati bez pisanog traga raditi protupravno. I tako to traje sve od 15.06.2016. do 29.11.2016. Što sam imao prijaviti? Rečeno mi je nehotična greška. Pa ako je bilo tako zašto nisu napisali odluku baš kao što su ju napisali za promjenu cijena za srpanj. Mislite da se samo tako može "prčkati" po cjeniku vodnih usluga? Tek poslije dobivam informacije da je postojalo Rješenje i isto tražim od Hrvatskih voda. Dokazi su u tom trenutku čvrsti, priznaju sami da su mislili to sakriti do srpnja kada su povećali cijene i uveli dodatne naknade. Neprimjetno sada ovu stavku smanjuju. Tada nemam izbora nego moram obavijestiti udrugu Potrošač i inspekcijske organe pri Ministarstvu gospodarstva - govori Marić.

- Žalosno je što ste i vi vjerojatno među oštećenima, a očito vi iz političkih razloga imputirate takvo nešto meni. Ja ne mogu spriječiti nikoga da koristi ovu glupost koju su napravili, niti utjecati na to kada su izbori. Nisam niti jednom riječju optužio politiku. Jasno sam rekao da ne želim nikakvu konotaciju te vrste u svemu. Jednostavno, neka vrate novce i otkaz katastrofalno nesposobnim ljudima koji su direktno odgovorni - napominje Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava