Obavijesti

Promo sadržaj

Kako izbrisati bore, a zadržati pogled s karakterom

Kako izbrisati bore, a zadržati pogled s karakterom
3

Stara izreka kaže da je smijeh najbolji lijek za sve, a znanstvenici dodaju i da je smijeh jedini lijek bez štetnih nuspojava.

Ali, zasigurno nisu mislili na bore smijalice/mrštilice, popularno nazvane "vranina noga" (crow's feet). Ne, ne sugeriramo vam da se prestanete smijati već da doskočite omraženim naborima kože oko očiju etetskim tretmanom, bez brisanja karaktera. Upravo to je nit vodilja dr. med. Saide Rezaković, specijalistice dermatologije i venerologije u Specijalnoj bolnici AGRAM, koja tvrdi kako su bore smijalice jedno od najosjetljivijih područja lica i zahtijevaju adekvatne tretmane.

"Kao što potvrđuju trendovi u estetskoj medicini za 2020. godinu, danas se 'nosi' prirodniji izgled s karakterom. Drugim riječima, pretjerano velike usne, velike grudi ili ekstremno veliki obrazi nisu više popularni, što me neizmjerno veseli jer u bolnici AGRAM težimo suptilnijim zahvatima koji pomlađuju lice, ali ne brišu osobnost. Takav pristup imamo prema dinamičkim i statičkim borama oko očiju, s tim da je potrebno naglasiti kako botoks primarno djeluje na dinamičke bore, koje se javljaju tijekom mimike, dok statičke bore uglavnom ostaju iste", kaže dr. Saida Rezaković i dodaje kako je jedan od svijetlih primjera mladenačkog pogleda s karakterom onaj vojvotkinje od Cambridgea Kate Middleton. Iako se kraljevska kuća kune kako se radi samo o promjeni make-upa, stručnom oku ne može promaknuti dobar rad botoksom. Navodno ga aktivno koriste i bivša prva dama Amerike Michelle Obama, pjevačica Madonna, glumac Leonardo DiCaprio i mnogi drugi.

Čime ih je osvojio ovaj poznati preparat protiv bora smijalica/mrštilica, objašnjava dr. Rezaković: "Botoks je danas najpopularniji estetski tretman u svijetu i zbog svog velikog korištenja jedan je od najistraživanijih lijekova s vrlo niskom stopom komplikacija. Koristi se, osim u estetskoj medicini, u neurologiji i oftalmologiji. Riječ je o pročišćenom proteinu izvedenom iz bakterije clostridium botulinum. Njegovo djelovanje se temelji na blokiranju živčanog impulsa prema mišiću, što kao izravnu posljedicu ima smanjenu kontrakciju tretiranog mišića te izravnavanje bora. Pritom se teži prirodnom izgledu pri čemu mimika ostaje očuvana, samo nije pretjerana".

A ovako to izgleda u Specijalnoj bolnici Agram u koracima. Nakon razgovora, detaljnog pregleda i analize lica počinje se čišćenjem lica, potom se stavi lokalna anestetska krema, pusti da se dobro upije i da počne djelovati (pola sata), a potom se počinje s aplikacijom botoksa. Sama doza i mjesta apliciranja ovise o mimici i jačini mišića koji se prethodno analiziraju, a postupak traje 15-ak minuta. Puno djelovanje botoksa se očekuje nakon 5-10 dana, nakon čega je ponekad potrebno dodati nekoliko dodatnih jedinica za optimalan rezultat (touch up). Važno je istaknuti kako je uvijek bolje, osobito na početku, krenuti s manjim dozama kako bi se vidjela reakcija mišića te očuvao dio mimike i prirodan izgled.

Kako tvrdi dr. Rezaković, sam učinak botoksa traje 3-4 mjeseca, a češćim korištenjem potrebne su sve manje doze kao i rjeđe aplikacije s duljim vremenskim intervalima između njih. Osim terapije bora u gornjoj trećini lica, botoks se koristi i u liječenju bruksizma, škrgutanja zubima, zatezanje kože vrata (Nefertiti neck lift), znojenja na području pazuha te dlanova i stopala te korekcije tzv. "gummy smilea", odnosno prekomjernog odizanja gornje usne prilikom smijanja pri čemu se pretjerano vidi sluznica gingive.

Dr. Rezaković dodaje: "Iako je ovaj tretman sveprisutan u estetskoj medicini, oko njega još uvijek postoji dosta stigme, kao i uostalom oko apliciranja dermalnih filera, za što su djelomice zaslužna mnoga poznata lica koja izgledaju 'umjetno', 'zaleđeno' te prepunjeno. Takav neadekvatan estetski rezultat nije posljedica preparata već, nažalost, krivog načina doziranja i apliciranja na krivoj dubini ili lokalizaciji kao i često nerealnih zahtijeva pacijenata. Danas je trend očuvanja sve veće prirodnosti i kod dinamike lica stoga treba pacijentima naglasiti kako nije važno inzistirati na tome da se svaka bora izbriše jer ćemo upravo na taj načini dobiti neprirodan izgled, koji želimo izbjeći".

Jedino vam preostaje krenuti prema Specijalnoj bolnici AGRAM i suzbiti znakove starenja dobrim tretmanom protiv bora. Jer zašto se ne biste zadnji smijali?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24
Shopaj24

Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24

Shopaj24, prvi hibrid medija i oglasnika, lansirao je novu verziju svoje platforme. Ovaj korak označava evoluciju prema modernijem, intuitivnijem i naprednijem iskustvu za sve korisnike