Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
277 komentara

Kako je Pernar stranci od 26 glasova dao vaših milijun kuna

Bivša Pernarova stranka dobila je najmanje 1,1 mil. kn iz proračuna. Nemaju članarine ni donacije. Sjedište im je u stanu predsjednika. Novac troše na benzin, a nemaju službeni auto. Pojeli su i popili više od 10.000 kn

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
277 komentara

Na izborima ste osvojili tek nekoliko stotina glasova i ostali kilometrima od Sabora. Ali ipak svake godine dobijete stotine tisuća kuna iz državnog proračuna.

Upravo je to primjer stranke Abeceda demokracije, čiji je čelnik, Stjepan Vujanić, osobno na izborima prije dvije godine dobio točno 26 glasova. Ali toj stranci za koju je rijetko čuo dosad su porezni obveznici uplatili 1,13 mil. kuna. A s novcem iz proračuna sljedeće godine iznos će se popeti na skoro 1,5 milijun. Novac koji im dajemo mogu zahvaliti Ivanu Pernaru iz Živog zida.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pernar je u Abecedi demokracije bio tek tri mjeseca, u trenutku kad je u Živom zidu trajala unutarstranačka borba. Ali pravila o podjeli novca strankama iz proračuna su takva da kune dobiva stranka koja je imala zastupnika u trenutku konstituiranja Sabora.

Abecedi demokracije je zato jučer unutar 56,43 milijuna kuna, koje su jučer određene za stranke u Saboru, pripalo više od 367.000 kuna. Lani, 2017. i 2016. su već iz istog razloga dobili 764.000 kuna poreznih obveznika.

Razbacivanje novcem

A kako su ih trošili? Državna revizija za prošlu godinu kaže: bez jasne kontrole, računa, bez poštovanja pravila. Stranka nije imala ni kune prihoda dok Pernar nije ušao u Sabor. Nemaju ni lipu prihoda od članarina niti jednu donaciju, žive od novca iz proračuna.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Revizija navodi da su 76.000 kuna potrošili na usluge za koje revizija kaže da ne postoji dokumentacija da su one stvarno i obavljene. Stranka je prijavila da je potrošila gotovo 4000 kuna za gorivo iako nemaju službeni automobil. Više od 10.000 kuna im je otišlo na reprezentaciju bez valjanih računa.

Oko 120.000 kuna su potrošili na zaposlene. Revizija je utvrdila da imaju stalno zaposlenog samo tajnika, a povremeno su angažirali još troje ljudi. Navodno da rade za zastupnika Pernara, ali ni to nisu mogli dokazati.

Prema javnom registru, poslovna tajnica stranke je Maja Vujanić, žena koja nosi isto prezime kao i predsjednik stranke Stjepan. Sjedište stranke je na adresi stana kojem je suvlasnik Vujanić. Kako stranka od novca proračuna plaća i 12.500 kuna najaminina, htjeli smo Vujanića pitati plaća li najamninu sam sebi? Također i zašto ne vodi ispravno račune kako bi znali na što odlazi državni novac, te je li gđa Vujanić jedina zaposlena koju plaćaju porezni obveznici.

Više nas deru, više dobiju

Vujanić nam je rekao da vozi, da će se javiti, a zatim više nije odgovarao na pozive.

Plan i program rada stranke je inače na jednoj A4 stranici i svodi se na to da će povećati broj simpatizera i članova i promociju. Državni novac bi trebali trošiti isključivo za to, ali revizija je utvrdila suprotno.

Abeceda je 2017. bila na rubu stečaja, ali da se to dogodilo, izgubili bi novac. Pa je mali dug brzo podmiren.

Abeceda demokracije, koja i nije u Saboru, a prima naš novac koji troši predsjednik, samo je ekstremni primjer.

Ostalih 18 parlamentarnih stranaka raspodijelile su 56,4 milijuna kuna, čak 2,7 milijuna kuna više nego lani. To nije novac za plaće i troškove zastupnika, to je novac koji stranke dobivaju samo zato što imaju zastupnika. Ako imaju zastupnicu, dobiju 10 posto više.

Ove godine su dobili više jer je određeno da dobivaju postotak od poreznih prihoda. Dakle, što više novca država ubere od svih nas, to će više dobiti stranke.

Nosili bi gaće na štapu

Da stranke i nezavisni moraju živjeti od donacija i uplata članarina, nosile bi gaće na štapu. Prema izvješću za 2017. godinu, od 124 milijuna kuna prihoda, 18 parlamentarnih stranaka su tek 28 milijuna dobili od članarina, donacija i svoje imovine. A 96 milijuna je stiglo iz državnog i lokalnih proračuna.

HDZ koji ima najviše zastupnika u Saboru od državnog proračuna dobit će ove godine 21,3 milijuna, slijedi SDP koji dobiva 14,13 milijuna, a treći je Most s 5,2 milijuna. HNS će dobiti 3,5, a Živi zid 1,1 milijun.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message