Obavijesti

News

Komentari 9

Kako je potonuo brod čije je uništenje šokiralo mnoge

Kako je potonuo brod čije je uništenje šokiralo mnoge
1

Smatra se kako su vojni brodovi jedan od najvažnijih simbola borbene moći zemlje. Da je tome tako, pokazuje i najpoznatiji bojni brod - Bismarck

VIDEO

Riječ je o njemačkom vojnom brodu iz 2. svjetskog rata koji je dobio ime po njemačkom kancelaru iz 19. stoljeća, Ottu von Bismarcku. Zanimljivo je kako je Bismarck bio napadnut i gađan gotovo puna dva sata prije nego što je potonuo i zbog toga se pamti kao teško potopljiv brod. Njegovo uništenje je bilo udarna vijest u gotovo svim novinama na svijetu.

Porinuću Bismarcka svjedočilo više od 60.000 ljudi

Prema informacijama sa stranice Bismarck-class.dk, samo projektiranje Bismarcka počelo je 1934. i trajalo je sve do 1936. godine. U vrijeme njegovog projektiranja Francusku se smatralo glavnom prijetnjom njemačkoj ratnoj mornarici. Zato je nova klasa bojnih brodova trebala izgledom i osposobljenošću pratiti tadašnje francuske brodove poput Dunkerquea i Strasbourga. 

Bismarck je porinut 14. veljače 1939. godine. Na ceremoniji u Hamburgu bio je nazočan Adolf Hitler, a kuma broda bila je unuka Otta von Bismarcka, Dorothee von Löwenfeld. Činu porinuća svjedočilo je preko 60.000 tisuća ljudi, među kojima su bili vladini dužnosnici, vojne osobe i radnici koji su radili na brodu, ali i mnogobrojno pučanstvo koje je došlo svjedočiti povijesnom događaju. 

Bismarckova unuka je u 13 sati krstila brod razbivši bocu šampanjca o brodski pramac uz riječi: 'Prema nalogu Führera, krstim te imenom Bismarck'. U 13:34 brod je uz zvuk njemačke himne započeo kliziti uz navoz prema moru. Prvi članovi posade okupljeni su u Hamburgu i to u travnju 1940. Tada još nisu imali mogućnost živjeti na Bismarcku, no započeli su obuku kako bi se upoznali s prostorijama, strojevima i oružanom opremom broda.

Prava i jedina vojna akcija u kojoj je sudjelovao

Nakon što su u Gdanjskom zaljevu na brodu završene sve pripreme za vojni zadatak u Atlantiku, Bismarck se iz luke Gotenhafen (današnji Gdynia) rano ujutro 19. svibnja 1941. uputio na svoj prvi i jedini zadatak kodnog imena Rheinübung. Brodom je zapovijedao kapetan Ernst Lindemann, a Bismarck je u tom trenutku bio najveći ratni brod. Za prave ljubitelje vojne povijesti i brodova donosimo kratki video koji daje uvid u veličinu i snagu Bismarcka. 

Zanimljivo je da je prema Planu Z njemačke ratne mornarice Bismarck trebao biti u odredu brzih bojnih brodova koji bi pratili veće bojne brodove u glavnoj borbenoj liniji. Riječ je o cjelovitom planu izgradnje moćne mornarice, a koji je Hitler odobrio tek 1939. godine, odnosno par mjeseci prije početka rata. No, na kraju se odustalo od tog plana te je donesena odluka da se Bismarck upotrijebi kao oruđe za prekid trgovačkog puta. S brodom Princ Eugen, teškim krstašem, trebao je pratiti i uništiti brodove u konvojima na putu iz Sjeverne Amerike prema Velikoj Britaniji. Bismarckje bio odličan za tu svrhu jer je bio brži od svih bojnih brodova britanske mornarice.

No, prilikom prolaza prema Atlantskom oceanu brodove Bismarck i Princ Eugen otkrili su brodovi Kraljevske mornarice što je dovelo do bitke u Danskom prolazu. Prema informacijama sa stranice Navweaps.com koja donosi detalje bitke, tijekom borbe od svega nekoliko minuta potopljen je bojni krstaš HMS Hood. Bismarck je pretrpio akciju s nekoliko oštećenja zbog kojih je morao smanjiti brzinu na otprilike 20 čvorova. Nakon sukoba koji je izazvao zabrinutost građana Velike Britanije, britanski premijer Winston Churchill izdao je Kraljevskoj mornarici naredbu: 'Potopite Bismarck!'. Britanskoj floti je to i uspjelo dva dana nakon bitke u Danskom prolazu. 

Veličanstvenost Bismarcka i okolnosti u kojima se našao inspirirala je filmove, ali i maketare kako bi prikazali snagu i veličinu toga vojnog broda. Ako ste strastveni maketar ili vas zanimaju detalji i sam izgled Bismarcka, od 24.3. ćete na kioscima i u trgovinama moći pronaći originalnu maketu ovog ratnog broda.

Potonuće je preživjelo 114 osoba i jedan mačak

U službenim navodima njemačkog Dnevnog izvješća oružanih snaga od 28. svibnja 1941., stoji sljedeće: 'Kako je izviješteno jučer, bojni brod "Bismarck" nakon njegove pobjedničke bitke kod Islanda, pogođen je 26. svibnja torpedom s neprijateljskog zrakoplova i ne može manevrirati. Po posljednjoj poruci zapovjednika flote Admirala Lütjensa, bojni brod je poražen od strane nadmoćnih neprijateljskih snaga i potopljen 27. svibnja prije podne, s dignutom zastavom i sa svojim zapovjednikom kapetanom bojnog broda Lindemannom i njegovom hrabrom posadom'. Spuštanje zastave u pomorskoj tradiciji znači predaju. Bismarck je brod koji se nikad nije predao.

Bismarck je pogođen torpedom koji je lansiran s dvokrilca. Riječ je o zrakoplovu s nosača HMS Ark Royal. Pogodak torpedom nije teže oštetio Bismarcka, ali se pojavio problem jer mu se zaglavilo kormilo i brod više nije mogao normalno manevrirati i precizno gađati britanske brodove. To je omogućilo britanskoj floti da sustigne Bismarcka te ujutro 27. svibnja 1941, nakon dva sata gađanja, potopi brod. Od 2.200 članova posade, prema povijesnim podacima poginule su 2.086 osobe. Osim 114 osoba s broda, preživio je i crno-bijeli mačak Oscar u vlasništvu nepoznatog člana posade. Mačak je kasnije bio poznat po imenu Nepotopljivi Sam jer je prema nekim pisanjima preživio još dva potonuća broda.

 

A post shared by Leo Allen🇬🇧 (@leo1080_) on

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje