Obavijesti

News

Komentari 27

Kako je vladao, tako je otišao. Uz skandal, muljanje, skrivanje

Kako je vladao, tako je otišao. Uz skandal, muljanje, skrivanje

Još uvijek se ne znaju prave okolnosti smrti Milana Bandića: s kim je bio, što je radio, zašto nisu zvali Hitnu pomoć, koga su skrivali...? A to su pitanja koja su obilježila i njegovih dvadeset godina vladavine Zagrebom.

VIDEO

Okolnosti smrti Milana Bandića neodoljivo podsjećaju na okolnosti u kojima je vladao Zagrebom dvadeset godina. 

Okolnosti punih kontroverzi i netransparentnosti, tajnovitosti s primjesama skandala, moguće protuzakonitosti, skrivanja i muljanja, zaobilaženja sustava, povlačenja veza uz pomoć bliskih suradnika i prijatelja.

Rekonstrukcija događaja u večeri kad je gradonačelnik Zagreba doživio kobni srčani udar otvara puno pitanja i logičkih rupa, bazira se na kontradiktornim izjavama i medijskim nagađanjima, iz kojih još nije jasno što se točno i gdje se točno sve dogodilo. 

Je li Bandić bio na večeri kod prijatelja ili kod bliske suradnice tri minute dalje? Tko je sve bio uz njega? Zašto nisu direktno zvali Hitnu pomoć, nego njezina ravnatelja? Što su time htjeli sakriti? I je li takvo ponašanje zapravo ugrozilo Bandićev život?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A upravo ovakva pitanja, nedoumice i muljaže, pratila su čitav Bandićev gradonačelnički mandat.

Vožnja, slike, stanovi, putovanja...

Kad je potkupljivanjem policajca pokušao sakriti okolnosti svoje prometne nesreće počinjene u alkoholiziranom stanju, nakon čega je morao podnijeti ostavku. Kad je izbjegavao pitanja novinara o stvarnom vlasništvu stana u Bužanovoj ulici. Ili kad se fiktivno rastao od supruge kako bi ona naslijedila stan. Ili kad je supruga kupila stan gotovinom. Ili kad su mu u vikendici otkrili desetine skrivenih umjetnina. Ili okolnosti čestih odlazaka u Rim. Ili njegovo zdravstveno stanje. Ili pravo imovinsko stanje. Ili projekti s kumovima, ortacima, prijateljima, interesnim skupinama...

Tajnovitost i netransparentnost, muljanje i zataškavanje bili su glavna obilježja Bandićeve vladavine. I pod tim okolnostima završio je njegov život.

Preko veze

Kao što se vladalo preko veze, tako se preko veze, odnosno ravnatelja, zvala Hitna pomoć. Kao što se zaobilazilo procedure i institucije, tako se zaobilazio dispečerski centar Hitne pomoći. Kao što su se skrivali marifetluci, skrivalo se i s kim je Bandić bio kad je doživio srčani udar. Kao što se skrivala prava istina o životu, skrivala se i istina o smrti.

I kao što je čitavo vrijeme imao pomoć i zaštitu suradnika, prijatelja i pomagača - od kojih su mnogi završili na optužnicama - tako je završio s društvom koje još uvijek nije uskladilo svoje verzije kobnog događaja, po svemu sudeći se i uspaničilo, vjerojatno čitavo vrijeme imajući na umu pomisao kako bi zaštitili Bandića. Ili sebe. Ili koga je već trebalo zaštititi.

Laganje i omerta

Bandićev Zagreb bio je grad protekcije, skandala, nepotizma, privatnih veza i vezica, sumnjivih dealova, laganja i omerte, a tako je i u tom tonu prošao i njegov zadnji dan u tom Zagrebu. Uz priče o ljubavnici, tajnoj adresi, okolnostima srčanog udara, spašavanju...

I opet nećemo doznati pravu verziju priče. 

Otprilike kao što se i prije dvadeset godina medijski nagađalo s kim je Milan Bandić bio u autu kad je pobjegao s mjesta nesreće. 

To je Bandićeva ostavština. Kako je vladao, tako je i otišao s vlasti. 

A tek će se vidjeti je li s njim otišao i mentalitet vladanja i ponašanja. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS