Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Kako odabrati kvalitetnu opremu za trčanje

Svi se slažemo kako je zdravlje bitno. Ono je nešto što ne možemo kupiti, ne možemo unajmiti i ne možemo nekom drugom platiti da nam nabavi. Za njega moramo raditi sami, biti predani i voljni promijeniti svoje navike

Foto: Hervis

Mnogi dižu utege kako bi držali tijelo aktivnim, mnogi vole cardio, a neki vole kombinaciju navedenog. Kako god, ako vas interesira ovaj drugi segment, cardio, vjerujemo da znate kako je trčanje vjerojatno najpopularniji oblik ovog kretanja.

Trčanje je kardiovaskularna vježba koja potiče zdravlje srca, pluća, mozga i poboljšava instinkte. Trčanje je popularno jer ne trebate nikakvo članstvo u teretani, ne trebate imati neku specijalnu stazu jer svaka je u redu, nema prepreka u ovom hobiju.

Ipak, ako se već neko vrijeme bavite trčanjem, vjerojatno znate koliko je oprema bitna. Ako se pak ne bavite trčanjem i tek krećete, uzmite u obzir da biste mogli ipak i uložiti u taj hobi.

Mi vam predlažemo da uzmete dva tjedna probnog perioda za trčanje i pokušate trčati 2 ili 3 puta tjedno. Ako vam se svidi, svakako uložite u opremu. Ako ne, pokušajte neku drugu aktivnost.

Oprema koja je potrebna obično je...

Kvalitetne tenisice

Vjerojatno najbitnija oprema za trčanje jasno su dobre tenisice. Nemojte biti škrti i uložite novac u tenisice koje će vam dati dobru potporu, omogućiti koži da diše, biti udobne i lijepe. Bitno je da su od kvalitetnog materijala i da nisu neke „heavy duty“ cipele za zimsko vrijeme. Obično je dovoljno da budu podstavljene s obzirom da vam sigurno neće biti vruće dok trčite. 

Obratite pozornost na to kako vam se noga osjeća, hodate li u njima neobično, osjećate li čudan pritisak na vanjskom ili unutarnjem dijelu stopala. Ove vam tenisice moraju biti savršene i ne smiju anatomski ugroziti vašu nogu s obzirom da ćete u njima provoditi dosta vremena i to vrijeme će biti ispunjeno internzivnom aktivnošću.

Foto: Hervis

Dobra trenirka/tajice i jakna

Kod majica obično i nije tako bitno kakve su.  Bitno je da su od materijala koji diše i bitno je da vam je model udoban. Nebitne su marke i nemojte se opterećivati time.

Ipak, za trenirku ili tajice nešto je bitnija kvaliteta jer se noge daleko više kreću tijekom trčanja. Konstantno trenje moglo bi oštetiti loše materijale i ubrzo ćete imati hlače s rupama.

Prvenstveno se fokusirajte na to kako se osjećate u njima, koliko visoko vam dolaze (nemojte da budu preniske ili da budu slabog vezanja, ne želite da padaju) i koliko su debele. Preko hlača ne možete staviti jaknu, ako to ima ikakvog smisla. Želimo reći da ne možete obući dva para hlača i osjećati se ugodno. Odaberite model koji je automatski topao.

Slušalice

Dokazano je da nevjerojatna količina motivacije dolazi iz glazbe i mnogi sportaši tvrde kako svoje treninge odrade puno efikasnije kad imaju neki dobar ritam u glavi. Trčanje je osobito popularno uz glazbu, jer daje zabavu i motivaciju umu.

Iako i regularne slušalice odrade posao, svi dobro znamo kako su bežične slušalice puno praktičnije za sportaše. Ako znate da ćete ih koristiti, Bluetooth slušalice odlična su investicija.

Pojas za dodatke

Često sa sobom moramo nositi mobitel, ključeve, možda kartice ili nešto slično. Nepraktično je te stvari držati u jakni s obzirom da neke nemaju zatvarače na džepovima i ne želite riskirati gubitak nečega. 

Pojasi za dodatke stavljaju se oko struka tako da vam ne smetaju i tako da možete svoje stvari nositi i kad imate i kad nemate jaknu sa sobom, a odlučili ste se za trčanje. Oni se mogu naručiti u svim bojama i veličinama i jako su praktični. 

Ipak, nemojte zaboraviti da je najbitniji kriterij onaj koji pokazuje koliko se vama nešto sviđa. Ako vam se ne dopada neki komad odjeće, nije vam udoban, niste samopouzdani u njemu... Nemojte ga kupiti! 

Tema: Promo sadržaj

Message