Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Kako pobjediti rak pomoću ljekovitih gljiva

Humane kliničke studije pokazuju da je moguće pobijediti rak pomoću ljekovitih gljiva. Među najvažnije studije na ljudima uvrštene su i tri hrvatske

Foto: Dr Myko San

Više od 30 vrsta gljiva – ako se učestalo koriste u prehrani – sprečavaju nastajanje raka, a beta glukani i druge aktivne tvari iz ekstrakata gljiva moćno su, a neškodljivo sredstvo u borbi protiv raka, odnosno za imunoterapiju tumora. To dokazuju ne samo iskustva od najstarijih vremena do danas, nego i deseci tisuća suvremenih znanstvenih radova o antitumorskim učincima ljekovitih gljiva na stanicama i pokusnim životinjama, kao i nekoliko stotina humanih kliničkih studija. Najvažnije od tih istraživanja na ljudima, njih čak 79, odabrao je i analizirao jedan od svjetskih znanstvenih autoriteta na tom području, akademik Solomon Wasser u vodećem znanstvenom časopisu za ljekovite gljive International Journal of Medicinal Mushrooms (New York, travanj 2017).

Najbolji rezultati postižu se kombiniranjem primjene dijetetskih preparata i bioloških lijekova iz gljiva sa standardnim onkološkim terapijama, jer se ukupni antitumorski učinak snažno pojačava, a štetne nuspojave kemoterapije, zračenja i kirurških zahvata ublažavaju. Zbog toga se kod oboljelih od raka znatno povećava stopa preživljenja, te omogućuje njihov dulji i kvalitetniji život.
Foto: Dr Myko San Akademik S. P. Wasser
Evo kratkog izbora kliničkih istraživanja iz analize S. P. Wassera:

Nanba je u istraživanju na pacijentima sa uznapredovalim ili metastatskim rakom utvrdio da se korištenjem tvari iz zec gljive zajedno sa kemoterapijom postiže povlačenje tumora u 11 od 15 pacijenata sa rakom dojke, 12 od 18 sa rakom pluća i 7 od 15 sa rakom jetre.

Meta analiza 3 kliničke studije s ukupno 1,094 pacijenta s rakom debelog crijeva pokazala je da PSK iz T. versicolor u kombinaciji s kemoterapijom značajno poboljšava ukupno preživljenje (Sakamoto i sur.).

Meta analiza 5 kliničkih studija s ukupno 650 oboljelih od raka želuca ustanovila je da pacijenti koji koriste lentinan iz gljive shiitake u kombinaciji s kemoterapijom žive znatno dulje u usporedbi s onima koji imaju samo kemoterapiju (Oba i sur.).

Studija na 36 pacijenata sa uznapredovalim rakom pluća koji su koristili ekstrakt G. lucidum zajedno s kemo- i radioterapijom pokazala je da ti pacijenti imaju bolje imunološke parametre od onih koji su imali samo standardnu terapiju (Gao i sur).

Studije Deng-a na 34 pacijentice s rakom dojke koje su koristile ekstrakt zec gljive, Zhao-a na 48 pacijentice koje su koristile T. versicolor i Suzukija na 22 žene koje su koristile shiitake, pokazale su mjerljivo poboljšanje imunosnih parametara i bolju kvalitetu života u usporedbi s pacijenticama koje su liječene samo kemoterapijom.

Smatramo osobitim priznanjem to što je prof. Wasser u svoj izbor uvrstio i 3 naše kohortne studije na 51 pacijentu s rakom debelog crijeva, 105 s karcinomom dojke i 65 sa rakom pluća, koji su uz standardne onkološke terapije koristili i visoke doze složenih Dr Myko San ekstrakata iz gljiva, pri čemu su – u usporedbi s pacijentima liječenima samo standardnim onkološkim terapijama – postignuti znatno bolji kratkoročni, srednjoročni i dugoročni rezultati. Na kraju mikoterapije utvrđeno je nepromijenjeno ili poboljšano stanje kod 90% pacijenata s kolorektalnim karcinomom i 88% onih s rakom dojke. Kod pacijenata s rakom pluća registrirano je značajnije smanjenje veličine tumora, bolje opće zdravstveno stanje i bolje podnošenje kemoterapije.

Dugoročno praćenje tih pacijenata, koncentrirano na one s proširenim metastatskim rakom debelog crijeva utvrdilo je 5-godišnje preživljenje 26,5% tih najtežih pacijenata naspram svega 5–8% s primjenom samo standardne terapije. Kod metastatskog raka dojke petogodišnje preživljenje je sa 14% poraslo na 20% uz korištenje mikoterapije. Kod metastatskog raka pluća 4-godišnje preživljenje oboljelih iznosilo je 18% nasuprot svega 2% preživjelih isključivo uz standardne terapije.

Dr. sc. Ivan Jakopović
Konzultacije:
ivan.jakopovic@inet.hr
Telefon: 01/466 00 95

Više o ljekovitosti gljiva pogledajte u videu:

Tema: Promo sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message