Obavijesti

News

Komentari 73

'Kako sam kapetana Dragana tražila i privela ga licu pravde'

'Kako sam kapetana Dragana tražila i privela ga licu pravde'
1

Neustrašiva australska novinarka prije 12 godina otkrila je da se ratni zločinac Dragan Vasiljković skiriva pod krinkom instruktora golfa. Prisjetila se kako je to izgledalo..

VIDEO

Natasha Robinson uz pomoć svoje kolegice Paige Taylor, objavila je 2005. godine u listu 'The Australian' tekst o kapetanu Draganu. Otkrila je da vojni zapovjednik postrojbi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Dragan Vasiljković pod imenom Daniel Snedden živi u Perthu i radi kao instruktor golfa.

Nakon objave priče u 'Australiana' došlo je do njegovog uhićenja te do zahtjeva za izručenjem koji je Hrvatska podnijela Australiji. 

Screenshot HRT

Tijekom razdoblja u kojem se borio protiv izručenja, Dragan Vasiljković pokrenuo je i privatnu tužbu protiv 'The Australiana'.  Zatražio je 200.000 australskih dolara odštete od dnevnika zbog teksta u kojem je opisan kao vojni zapovjednik postrojbi pobunjenih Srba u Hrvatskoj i BiH i mogući ratni zločinac. Postupak je Vasiljković izgubio, a za to je vrijeme list je objavio i iskaze osoba koje su teretile Dragana Vasiljkovića za ratni zločin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kapetan Dragan je tada izjavljivao srpskim medijima kako je 'neka novinarka za koju znam da se zove Nataša uspjela tom listu podvaliti priču iz hrvatske propagande s početka rata u kome se u svezi sa mnom spominju užasne stvari: zločini, ratni bordeli, silovanja djevojčica.'

Tražile smo ga svugdje

Natasha Robinson se sada, nakon 12 godina i presude kapetanu Draganu prisjetila tog vremena
- Sve ove godine koliko čekam da kapetan Dragan dobije kaznu jedno lice me je progonilo. Ono ubijenog njemačkog novinara Egona Scotlanda - kazala je. Naime, ubojstvo tog novinara 26. srpnja 1991. u Jukincu pored Gline direktno se povezuje sa zloglasnim kapetanom. Njega su pripadnici paravojnih formacija kapetana Dragana najprije ranili, a istoga dana je umro od unutrašnjeg krvarenja. Gađali su njegov automobil, na kojem je velikim slovima bio natpis 'Press'.
Scotlandova supruga Christine pisala joj je i pričala o čovjeku koji je vodio zloglasne Kninđe tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Natasha i njezina kolegica Paige Taylor zajedno su tražile Vasiljkovića.
- Čule smo od ljudi iz hrvatske i srpske dijaspore da je rođen u Beogradu, da je doselio u Australiju s 14 godina i da se vratio nakon rata. Nismo imale nikakve tragove, nismo znale gdje živi i gdje bi mogao biti, pa smo napravile listu mjesta gdje bi mogle početi tražiti - ispričala je.

Kapetan novinarki: Ja sam žrtva propagande

- Saznale smo koji su mu interesi. Da voli jedriti, igrati golf te da prikuplja novce preko srpske zajednice za beogradsku dobrotvornu zakladu. Počela sam zvati marince, srpsku udruge i golf udruge - prisjetila se Natasha.

Često je putovao, kazala je Natasha, a uvijek je dočekivan 'među svojima' u dijaspori kao veliki ratni heroj. Tako je i skupljao novce za žrtve rata. Jedan tjedan bi bio u Melbournu, jedan tjedan u Sydneyu...

Natasha ga je pronašla u australijskoj luci Perth pod pseudonimom Daniel Sneeden. Radio je kao učitelj golfa u srbijanskom centru Maddington. 

- Moja kolegica Paige razgovarala je s njim, a on joj je objasnio da je žrtva ratne propagande. Kazao joj je tada 'Neću reći da sam savršen, ali nikad nisam ubio civila niti zatvorenika. Siguran sam  da nikad nisam ubio nikoga tko nije morao biti ubijen'

Nakon razgovora s njim novinarke su objavile tekst u kojem su otkrile krvnika i detaljno opisale njegove zločine, Hrvatska je reagirala, a kapetan Dragan prije tri dana nepravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a