Obavijesti

Promo sadržaj

Kako se pripremiti za tehnički pregled?

Kako se pripremiti za tehnički pregled?
1

Vožnja tehnički neispravnog auta znatno smanjuje razinu vaše sigurnosti kao vozača ali i svih ostalih sudionika u prometu, te je stoga protuzakonita

Tehnički pregledi vozila obavezni su za sva motorna vozila i to, u najvećem broju slučajeva, 24 mjeseca nakon registracije za nova vozila, odnosno svakih 12 mjeseci za vozila koja su u upotrebi. Pregled se može napraviti u svim stanicama za tehnički pregled neovisno o tome gdje je vozilo registrirano. Činjenica je da, pogotovo ako je vaš automobil stariji od pet godina, možete očekivati mogućnost pojave nedostataka koji bi mogli uzrokovati pad na tehničkom pregledu. Upravo je zato važno za isti se i pripremiti, kako bi uštedili vrijeme i novac te izbjegli hitne popravke. Donosimo vam neke od savjeta koje je dobro uzeti u obzir prije odlaska u stanicu za tehnički pregled.

Za početak, trebali biste sami odraditi vanjsku inspekciju vozila, što podrazumijeva prvenstveno detaljno pranje/čišćenje vozila. Vozilo za tehnički pregled mora biti uredno, a svakako je u današnje doba važno da svakodnevno održavate higijenske uvjete u njemu. Na čistom vozilu možete lakše vidjeti jesu li registarske oznake, brisači, svjetla, retrovizori ali i svi ostali vanjski dijelovi dobro pričvršćeni te postoji li hrđa/korozija, pogotovo na blatobranima, ili kakvi drugi znakovi izloženosti vanjskim utjecajima ili dotrajalosti. Također, treba zaviriti i u prtljažnik i provjeriti sadržava li trokut za označavanje vozila, rezervne žarulje, vatrogasni aparat i sve stavke kutije za prvu pomoć.

Nakon toga, važno je provjeriti i sustav gdje se utvrđuje najveći broj neispravnosti pri tehničkom pregledu – uređaj za kočenje. Osim što kočnice moraju znatno usporiti vašu brzinu, važna je i ručna kočnica koja bi trebala zakočiti već nakon prvih nekoliko zubaca. Provjera kočnog sustava trebala bi uključivati vizualni pregled elemenata kočnog sustava. Također, provjerite i papučice odnosno stanje protukliznih obloga na njima, a svako eventualno propadanje papučice ukazuje na ozbiljan kvar! Također, provjerite i glasnoću trube koja mora biti dovoljno glasna kako bi ju čuli svi sudionici u prometu te sigurnosne pojaseve koji ne smiju biti oštećeni, moraju se sami uvlačiti u svoj mehanizam i na povlačenje trzajem moraju zaustaviti daljnje izvlačenje.

Sljedeća skupina za provjeru su svakako uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju. Provjerite jesu li sva svjetla na automobilu funkcionalna, a posebnu pozornost pridajte i maglenkama. Također, ne zaboravite na pneumatike – jedan od bitnijih faktora sigurnosti u prometu. Pneumatici moraju biti ugrađeni na vozilo u dimenzijama koje su određene po proizvođaču vozila, a nedozvoljene dimenzije mogu vas dovesti do pada na tehničkom pregledu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim kočnica, svjetla i pneumatika, na tehničkom će se provjeriti i vjetrobranska stakla i funkcionalnost sustava za pranje. Ukoliko vam brisači ne omogućuju dobru vidljivost u slučaju kiše, popravite to prije odlaska na tehnički pregled. Također, ne zaboravite na provjeru razine ulja u motoru, i po potrebi natočite toliko ulja da bude između minimuma i maksimuma označenog na mjernoj šipci.

Svi su ovi savjeti zapravo vrlo jednostavni i za provjeru automobila prije tehničkog pregleda nije vam potrebno znanje mehaničara, već malo dobre volje i vremena kako biste razumjeli proizvod kojeg svakodnevno koristite.

I naravno, – ne zaboravite ponijeti potrebne dokumente sa sobom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj