Obavijesti

News

Komentari 14

Kako se tiskalo najskuplje djelo hrvatske povijesti? Zlatne folije i kopče, a cijena je 20.000 kuna

Kako se tiskalo najskuplje djelo hrvatske povijesti? Zlatne folije i kopče, a cijena je 20.000 kuna

Koliko su ovu knjigu smatrali lijepom i dragocjenom njezini suvremenici najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za prvu hrvatsku tiskanu knjigu

VIDEO

Nakon godinu dana duge pripreme objavljen je „Misal kneza Novaka“ iz 1368. godine, jedna od naših najljepših i najvrjednijih rukopisnih knjiga koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća naših glagoljaša. Vlastoručno ga je ispisao knez Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan.

- Na projektu se radilo otprilike godinu dana. Uz faksimilno izdanje Misala, u sklopu kojega smo u pripremi radili sa zlatnom folijom, usporedo smo pripremali knjigu stručnih tekstova koja prati sam Misal. U njoj su tekstove napisali najeminentniji stručnjaci koji proučavaju rukopisne knjige i dokumente pisane glagoljicom. Potom smo sve tekstove preveli na engleski jezik, kako bi cijeli projekt bio dostupan i stranim stručnjacima koji itekako imaju razloga proučavati ovu izuzetno značajnu knjigu - rekli su nam iz Mozaik knjige, nakladnik ove knjige. 

Koliko su ovu knjigu smatrali lijepom i dragocjenom njezini suvremenici najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za prvu hrvatsku tiskanu knjigu – „Misal po zakonu rimskog dvora“ iz 1483. godine – otisnutu samo 28 godina poslije Gutenbergove Biblije.

„Misal kneza Novaka“ rukopisna je glagoljska knjiga bez koje nije moguće opisati povijest hrvatske kulture.

- Knjiga je nastajala u prilično otežanim uvjetima, koje nitko nije mogao očekivati kad smo krenuli u projekt. Naime, Austrijska nacionalna knjižnica nije radila nekoliko tjedana u proljeće prošle godine, što je utjecalo na kašnjenje u isporuci digitalizata. Potom smo užurbano pristupili njihovoj obradi, pripremi vrhunski izvedenih inicijala i minijatura u knjizi te traženju tiskara koje mogu zadovoljiti složenu izvedbu i osigurati optimalan izgled pozlaćenih dijelova, a njih je u ovoj knjizi itekako mnogo. Uz to, pripremali smo i knjigu popratnih stručnih tekstova te radili na naslovnici, kopčama i zaštitnom ovitku. I kad smo mislili da su svi problemi iza nas, dogodio se drugi, jesenski, val pandemije koronavirusa. Ipak, unatoč tomu, uspjeli smo u dvjema tiskarama u željeno vrijeme otisnuti i faksimilno izdanje Misala i knjigu stručnih tekstova - objasnili su iz nakladničke kuće. 

Iako broji već sedmo stoljeće postojanja, još je uvijek čitko i jasno svjedočanstvo zavidne vještine svog pisara, zadanosti vremena u kojem je nastala i bila čitana te posebnosti glagoljske knjige unutar europskoga kulturnog okružja. 

Kako bi se današnjim čitateljima približila jedna od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, ovo veličanstveno izdanje pripremljeno je u izdavačkom pothvatu godine u suradnji Katedre Čakavskog sabora Roč, Staroslavenskoga instituta i Mozaika knjiga. Tako je „Misal kneza Novaka“ nakon više od 650 godina prvi put tiskan i dostupan široj hrvatskoj javnosti.

- Što se tiče Mozaika knjiga, mi smo i ranije izdavali luksuzna izdanja i knjige od nacionalne važnosti. Zanimljivo je da su i prije gotovo pedeset godina (1973.) Mladinska knjiga, naša matična firma sa sjedištem u Ljubljani, i Staroslavenski institut izdali još jednu izuzetno raskošno iluminiranu knjigu ‒ Hrvojev misal s početka 15. stoljeća. Razmišljali smo i da objavimo prvu hrvatsku tiskanu knjigu ‒ Misal po zakonu rimskog dvora ‒ a budući da je vrlo vjerojatno upravo Misal kneza Novaka poslužio kao glavni predložak za nastanak Prvotiska, odlučili smo ići ovim logičnim redoslijedom - rekli su iz Mozaika. 

Ovo limitirano kolekcionarsko izdanje sadrži: faksimil izvornog „Misala kneza Novaka“ iz 1368. godine, reprodukcije čak 480 inicijala i šest minijatura, od kojih je najveći dio pozlaćen, ručno uvezane korice od najfinije teleće kože i papir koji zadovoljava najviše standarde kvalitete, popratnu knjigu s najvažnijim činjenicama i drugim zanimljivostima o Novakovu misalu za koju su tekstove napisali renomirani hrvatski akademici, znanstvenici i stručnjaci, zaštitni ovitak izrađen po mjeri knjige i pamučne rukavice za listanje.

Naklada je ograničena na 150 primjeraka te neće biti ponovljena – svaki primjerak ovog izdanja numerirani je unikat.

- Izuzetno je velik značaj ove knjige i za povijest i za povijest književnosti, ali rekao bih i za povijest jezika i povijest umjetnosti. Naime, knez Novak Disislavić, rukom pišući ovu knjigu, nije stvorio samo sjajno književno djelo, nego ‒ usudio bih se reći ‒ pravo umjetničko remek-djelo. Stoga ne čudi da brojne iluminacije i vrhunsku izvedbu glagoljskih slova i dandanas proučavaju mnogi povjesničari umjetnosti i grafičari. Inače, Misal kneza Novaka značajan je, među ostalim, jer se točno navodi kad ga je i tko napisao, što nije bio čest slučaj s ostalim rukopisnim knjigama iz toga vremena, a na kraju knjige navodi se ushićeni podatak ročkoga župnika da kreće tisak prve hrvatske knjige, što je prvorazredan povijesni izvor - pojašnjavaju nakladnici. 

Ovo luksuzno izdanje namijenjeno je ljubiteljima knjiga, kolekcionarima, znanstvenicima, proučavateljima glagoljice te svima ostalima koji znaju cijeniti i vole posjedovati izdanja od nacionalne i kulturne važnosti.

Cijena ovog luksuznog izdanja je 19.992,00 kn.

- Izrada jedne ovakve knjige vrlo je skupa te uključuje brojne stavke ‒ od posebnog papira, preko izrade posebnih tiskarskih ploča, testiranja raznih vrsta zlatnih folija kojom smo ukrasili oko 360 inicijala, minijatura i iluminacija u knjizi do izrade zaštitnog ovitka, kopči. Budući da smo odlučili da će naklada biti ograničena na svega 150 primjeraka, pri čemu je svaki numeriran, prodajna je cijena definirana prema svim, prilično skupim, parametrima nabavne cijene. Izvornik Misala čuva se u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču. Najprije je Katedra Čakavskog sabora Roč kupila prava na objavu digitalizata. Nakon ugovora između Katedre i Mozaika knjiga, postigli smo dogovor o suizdavaštvu i sa Staroslavenskim institutom, krovnom organizacijom koja se u nas bavi glagoljaštvom, pa ovaj projekt ima tri suizdavača - zaključuju iz Mozaik knjige. 

Kako saznajemo, prodano je stotinjak primjeraka od njih 150 koliko je tiskano

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca